Botrányok egész sora jellemzi a focivébét

VIDEÓVAL – Miközben remek mérkőzések egész sorát láthatjuk az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, ahol az előző két tornához képest sokkal jobbnak bizonyult a szervezés (legalábbis eddig), addig a háttérben forrnak az indulatok. Az argentinok háza táján egyre keményebb hírek látnak napvilágot a csapat és Jorge Sampaoli szövetségi kapitány viszonya kapcsán, állítólag a trénernek már semmi beleszólása sem maradt a Nigéria elleni utolsó csoportmeccs kezdőcsapatának kijelölésében. A szerbek amiatt háborognak, hogy a svájciak két gólszerzője, Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri is provokálta őket sasos gólörömükkel. Az ügyben a FIFA vizsgálatot indított a két focista ellen, de nem járt jobban Mladen Krsztajics szerb szövetségi kapitány sem, aki politikai töltetű megnyilvánulásai miatt bűnhődhet. A tegnapi német-svéd meccs végén egészen nagy balhé tört ki a kispadoknál. A mérkőzést a 95. percben elbukó skandinávok nem viselték jól a vereséget, amire a német szakmai stáb egyes tagjai is rátettek egy lapáttal.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Mi lesz veled, Argentína?

Mint ismert, a legutóbbi vébén döntőig jutó argentin válogatott 3:0-ás vereséget szenvedett Horvátországtól a csoportkör második fordulójában, s mivel az első körben Izlandot sem tudta legyőzni, nagyon nehéz helyzetbe került a továbbjutást illetően. Nigéria Izland elleni győzelme némileg javította ugyan a dél-amerikai együttes esélyeit, de sorsa továbbra sincs saját kezében. Az utolsó körben Messiéknek mindenképpen le kéne győzniük Nigériát, miközben bízniuk kell abban, hogy Izland nem győzi le Horvátországot, vagy ha le is győzi, azt legfeljebb egy góllal teszi, miközben az argentinok négy góllal bizonyulnak jobbnak a Szuper Sasoknál.

Az argentinok háza táján nagyon nagy feszültség uralkodik. Mint emlékezetes, a válogatottnak már a világbajnoki részvétel kiharcolása is nagyon nehezen sikerült, hiszen csak az utolsó mérkőzésen sikerült megváltaniuk repülőjegyüket Oroszországba. A torna előtti hetekben pedig több támadás is érte Jorge Sampaoli szövetségi kapitányt. Először azért orroltak meg rá többen is, mert kihagyta az utazó keretből az Interben a gólokat ipari mennyiségben termelő Mauro Icardit.

Pár nappal ezután olyan, egyelőre hivatalosan sehonnan sem megerősített információ látott napvilágot, hogy a szakember erőszakoskodott az argentin szövetség egyik szakácsnőjével, akinek rengeteg pénzt fizetett volna a szervezet a hallgatásáért cserébe. Nem tudni persze, igaz-e bármi is ezekből az állításokból, de egészen bizonyos, hogy ez sem javította a csapat körüli hangulatot a vb előtt.

Aztán eljött az Izland elleni meccs, amelyen 1:1-re végeztek Messiék a vb-újonc, Eb-negyeddöntős északiakkal. A Barcelona sztárja 11-est rontott, semmi sem jött össze neki. Már e mérkőzés után is sokan kezdték (újból) kritizálni Sampaoli kapitányt, hiszen egy kifogásolható kezdő tizenegyet küldött ki a pályára. Olyan focisták szorultak a kispadra, mint Gonzalo Higuaín vagy Paulo Dybala, miközben olyan, általunk kevéssé ismert játékosok kaptak lehetőséget, mint az Ajaxban pallérozódó Nicolas Tagliafico, vagy az otthon szereplő Maximiliano Meza.

A horvátok elleni találkozón Higuaín és Dybala ismét a padon kezdtek, s csak csereként kaptak lehetőséget. Csatlakozott hozzájuk Di María is, aki végig a kispadon ücsörögve nézhette végig csapata csúnya elvérzését a balkániak ellen. A pályán lévő argentinok közül senki sem tudott jó teljesítményt nyújtani, elég csak a Sergio Romero sérülése miatt vészmegoldásként bevetett Caballero kapus elképesztő bakijára vagy Lionel Messi szokatlanul nagy idegességére gondolni. A horvátok harmadik gólja tökéletesen megmutatta az argentin csapat szervezetlenségét, hiszen olyan megalázásban, amiben Rakiticsék részesítették a legutóbbi torna ezüstérmesét abban a szituációban, olyanra ritkán látunk példát, argentin válogatott esetében pedig nem tudom, hogy láthattunk-e valaha…

3:0 lett a vége, s Jorge Sampaoli kapott hideget-meleget. Vagy fogalmazhatnék úgy is, hogy anyázást-leköpést, hiszen mindkettőből kijutott neki Nyizsnyij Novgorodban a szurkolók részéről. De azt sem tette zsebre, amit játékosaitól kapott ilyen-olyan módon. Sergio Agüero, az argentinok eddigi egyetlen góljának szerzője a meccs utáni nyilatkozatában azt mondta, edzője mostantól fogva mondhat bármit, őt nem érdekli.

S úgy néz ki, tényleg nem érdekli az argentin labdarúgókat, hogy trénerük mit mond vagy mit akar, ugyanis napról napra olyan hírek látnak napvilágot, amelyek alapján teljes a káosz a kétszeres világbajnok oroszországi főhadiszállásán. A meccs másnapján, vagyis pénteken az a híresztelés jelent meg a sajtóban, hogy a focisták Jorge Burruchagát, az 1986-os világbajnoki finálét eldöntő játékost, Sampaoli stábjának tagját szeretnék szövetségi kapitánynak a Nigéria elleni, keddi sorsdöntő meccsre. Arról is cikkeztek a különböző hírportálok, hogy az argentin fociszövetség csak azért habozik meneszteni a Sevilla korábbi trénerét, Sampolit a kapitányi posztról, mert ebben az esetben 20 millió dolláros fájdalomdíjat kellene kipengetnie részére.

Ma reggel jelent meg az a hír több hazai és külföldi oldalon is, hogy Sampaoli már annyira elvesztette tekintélyét a csapatnál, hogy semmi beleszólása sincsen a kezdőcsapat összeállításába a Nigéria elleni utolsó csoportmérkőzésre. 

„A játékosok döntenek a kezdőcsapatról, ez tény. Ha akar, Sampaoli leülhet a kispadra, de ha nem, nem lesz semmi probléma” – mondta az 1986-ban világbajnokságot nyerő argentin válogatott tagja, Ricardo Giusti, aki azt állítja, hogy beszélt korábbi csapattársával, Jorge Burruchagával, a szövetség (AFA) jelenlegi vezérigazgatójával. Úgy tudni, a szövetségi kapitány szombat este találkozott Claudio Tapiával, az AFA elnökével, s bár egyelőre megtarthatja posztját, a labdarúgók körében elvesztette a tekintélyét.

A válogatott háza táján kialakult fejetlenség miatt egyelőre nehéz megtippelni, hogy az argentinok milyen összeállításban lépnek pályára a keddi csoportmeccsen, jelenleg az Armani – Salvio, Mercado, Otamendi, Tagliafico – Enzo Pérez, Mascherano, Banega – Messi, Agüero (Higuaín), Di María kezdő tizenegyre van a legnagyobb esély.

Messiék abban az esetben jutnak tovább a csoportból, ha legyőzik Nigériát, míg Izland nem nyer Horvátország ellen, vagy ha nyer is, a gólkülönbsége rosszabb lesz, mint az argentinoké.

Ennek a mérkőzésnek Messi már 31 évesen fut neki, ma ünnepli ugyanis a születésnapját. Minden bizonnyal nem ez élete legszebb szülinapja, s nem csak nemzeti együttese, s önmaga gyatra produkciója miatt, hanem azért sem, mert Indiában egyik rajongója annyira apátiába zuhant a horvát-meccs után, hogy önkezűleg vetett véget életének. Holttestét ma találta meg a helyi rendőrség.

Sokba kerülhet a sasos gólöröm Svájc albánjainak

Pénteken este került sor Kalinyigrádban a Szerbia-Svájc mérkőzésre az E-csoportban. A meccsen a szerbek gyorsan előnybe kerültek, azonban Svájc a 90. percben megfordította az állást, s 2:1-re győzött, amivel nagy lépést tett a nyolcaddöntő felé.

Svájc fordított, s nagyon közel került a továbbjutáshoz

Ezzel az eredménnyel önmagában még csak a vesztes félnek lenne baja, azonban történtek olyan események is, amelyek miatt déli szomszédaink háborognak. A FIFA pedig vizsgálódik.

A svájciak két gólját Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri szerezte, vagyis két olyan labdarúgó, akik koszovói albán származásúak. Mindketten az albán jelképnek számító kétfejű sast formázta kezével a gólja után. A Koszovó függetlenségét máig nem elismerő szerbeket érzékenyen érintette az albán nemzeti érzés ilyen megnyilvánulása. A két játékos tagadta, hogy politikai üzenete lett volna a gólörömüknek, a FIFA azonban fegyelmi eljárást indított ellenük.

Shaqiri még maga is Koszovóban született, és egyéves korában emigrált szüleivel Svájcba, míg Xhaka szülei nem sokkal az ő születése után költöztek az alpesi országba, de mindketten kettős állampolgárok, és nyilvánvalóan erős koszovói, illetve albán identitással bírnak.

Ha bebizonyosodik, illetve a vizsgálat úgy találja, hogy provokáció volt a mutogatás, akkor egy vagy két meccsre szóló eltiltás lehet a büntetésük. Shaqiri azzal védekezett, hogy elragadták az érzelmek, Xhaka pedig úgy nyilatkozott, nem érdekli, ki az ellenfél, ő azoknak üzent, akik szeretik és támogatják. A svájciak szövetségi kapitánya, a boszniai horvát származású, de szintén svájci állampolgár Vladimir Petković úgy vélekedett, hogy külön kell választani a politikát a labdarúgástól. Az egyik szerb játékos, Aleksandar Mitrović viszont számon kérte az egyik cipőjén koszovói zászlót viselő Shaqirit, hogy ha ennyire szereti Koszovót, akkor miért utasította vissza, hogy a balkáni ország válogatottjában szerepeljen.

Hitachi TV-készülékek a VB-re 5 éves garanciával!

Szurkolói miatt bűnhődhet a szerb szövetség, miután a pénteki kalinyingrádi összecsapáson több fotó is készült olyan szerb szurkolókról, akik a háborús bűnös Ratko Mladics fotójával ellátott pólókban és pulóverekben pózoltak a lelátón.

A szerb kapitány, Mladen Krsztajics meccs utáni nyilatkozata miatt került elő: a szakember azt mondta, a Svájc elleni találkozót vezető Felix Brychnek a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt kellene felelnie. A német játékvezetőnek többek között azt róják fel, hogy nem adott meg egy tizenegyest, amikor a svájci védők eltüntették Alekszandar Mitrovicsot. A FIFA ezzel a kijelentéssel kapcsolatban politikai megnyilvánulás miatt indított eljárást.

Kíváncsian várjuk, mi lesz a vége ennek a históriának.

A vak videóbírók és a svédeket heccelő Bierhoff

A címvédő német válogatott sem kezdte a legjobban a világbajnokságot, hiszen 1:0-ra kikapott Mexikótól első meccsén. Tegnap este került sor a Nationalelf második találkozójára Svédország ellen, amelyen mindenképpen győzniük kellett Mülleréknek, máskülönben könnyen a kiesés szélére sodródhattak.

A mérkőzés első félidejében, még 0:0-ás állásnál történt egy olyan eset, ami normál körülmények között az egész meccset eldöntő szituáció lehetett volna, de nem lett az. Marcus Berg két német védő között tudta elvinni a labdát, s már csak Manuel Neuer kapus állt vele szemben, amikor Jerome Boateng hátulról nemes egyszerűséggel felborította a skandinávok csatárát. Az utolsó emberként, gólhelyzetben lévő játékos ellen elkövetett szabálytalanság abszolút megállta a lábát, de nem Szymon Marciniak játékvezetőnél és nem is a Moszkvában üldögélő videóbírói stábnál.

A Videóbíró-assisztensi Rendszer (VAR) először szerepel világbajnokságon, s már a torna eddigi szakaszában is sokszor volt szükség szolgálataira. Eddig alapvetően jó döntéseket hozott a rendszer (igaz, nem mindig a legjobbakat), de ami tegnap este történt, az hasonlóan nagy hiba volt, mint amire a 2010-es német-angol nyolcaddöntőben sor került, amikor az angolok egyenlítő gólja 22 centiméterrel a gólvonal mögé pattant a felső lécről, de sem a bíró, sem az asszisztens nem jelzett gólt.

Ezúttal is a semmittevés okozta a legnagyobb gondot, hiszen Marciniak azt jelezte a reklamáló svéd játékosok felé, hogy ő bizony nem látott semmit. Amikor a pályán történik egy gyanús eset, aminek végén piros lapot lehet kiosztani, a VAR-teremben helyet foglaló fő videóbíró, annak három asszisztense és a négy technikai segítő visszanézi az esetet, s ha úgy ítéli meg, akkor jelzi a sípmesternek a fülesen keresztül, hogy szaladjon már le a pálya szélére a monitorhoz, s nézze vissza az esetet. Ilyenkor a bíró a füléhez teszi az ujját, ezzel jelezvén, hogy levonul videóbírózni. Ezután visszakocog a gyepre, s vagy fölmutatja a piros lapot vagy pedig annyit mutat, hogy “kérem, itt nem történt aztán semmi szabálytalan dolog sem”. A lengyel sporttárs viszont a szemeit mutogatta, hogy ő aztán nem látott semmit. Az egyik hazai hírportál úgy írt az esetről késő este, hogy a FIFA a hajára kenheti a videóbíró-rendszert. Valljuk be, van ebben igazság, nem is kicsi… Ez a döntés (vagy nem döntés) ráadásul alapjaiban befolyásolta a meccs végkimenetelét, hiszen ugyan a svédek előnybe kerültek, s Boatenget a 83. percben második sárga lap után pirossal leküldte a bíró, azonban Toni Kroos a 95. percben egy szabadrúgásgóllal megnyerte a meccset a címvédőnek, amely azonnal jobb helyzetbe került a továbbjutást illetően, mint legyőzöttje. A németek ugyanis Dél-Koreával játszanak az utolsó körben, míg a svédeknek a csoportelső, s biztos továbbjutó Mexikót kellene verniük a nyolcaddöntőhöz. Nem lehetetlen, hogy kiesnek a németek, de legyünk őszinték, az esélyek nem a svédek oldalán állnak ezek után.

A meccs lefújása utáni pillanatokban, Toni Kroos 95. percben született győztes gólja után a német válogatott kispadján a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) stábjának két tagja a svéd kispad felé mutogatva ünnepelte a sikert. Ezt a svédek zokon vették, és tumultuózus jelenetek alakultak ki az oldalvonal mentén. A németek azóta elnézést kértek, a svédek viszont rosszul viselték a történteket.

A skandinávok próbálták méltósággal viselni a vereséget, ám ez nem feltétlenül sikerült, igaz, nem az ő hibájuk miatt.

A DFB két, a kispadoknál helyet foglaló tagja ugyanis örömében a svéd kispad felé mutogatva és gesztikulálva ünnepelt, ami miatt hamar tömegjelenetek alakultak ki a lefújás pillanataiban, többek között Oliver Bierhoff, a németek csapatmenedzsere, az 1996-os Eb-döntőt aranygóljával megnyerő egykori játékos és Janne Andersson svéd kapitány között is. A két szakvezető végül kezet fogott, ám Andersson, a skandinávok szakvezetője a történtek miatt érthetően rosszul érezte magát.

https://streamable.com/0voeb

„Kilencven percen keresztül küzdünk, és amikor lefújják a mérkőzést, kezet rázunk és ennyi. Legalábbis általában, de most a németek felénk rohanva, öklüket rázva ünnepeltek és ez nagyon feldühített. Remekül játszottunk, és gyönyörű gólt lőttünk. Senkit nem fogunk hibáztatni, de talán éppen egy olyan apróságra lett volna szükségünk a győzelemhez, mint Berg eseténél egy tizenegyes. Ha van egy videós rendszerünk, de a játékvezető nem érzi szükségesnek, hogy egy ilyet visszanézzen, az szerencsétlen. Ha így döntött, együtt kell élnünk vele” – mondta Janne Andersson, svéd szövetségi kapitány.

A mérkőzés után röviddel a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) hivatalos Twitter-csatornáján kért elnézést a svédektől a találkozó lefújásakor lezajlott jelenetek miatt.

„Érzelmekkel teli mérkőzés volt, amelynek a végén a kispadunktól a svéd pad felé érkező néhány gesztus túlságosan érzelmesre sikerült. Ez nem a mi stílusunk, ezért elnézést kértünk a svéd edzőtől és csapatától” – áll a DFB közleményében, amelynek végén svédül is bocsánatot kértek: „Ursäkta!”

Érdekes, hogy a svéd szurkolók közül többen is nem a bíróra mutogatnak a vereség után, hanem a győztes szabadrúgást összehozó Jimmy Durmazra.

Durmaz Timo Wernert vágta fel a 16-os előtt, megadályozva ezzel, hogy beadhassa a labdát. Utólag nézve nyilván rosszul döntött, hiszen Toni Kroos fantasztikus lövése (amit egy zseniális legurítás előzött meg) eldöntötte a mérkőzést.

A svéd aftonbladet.se portál számolt be róla, hogy a kommentelők egy része elég nehezen viselte Durmaz tettét. Megkeresték az utolsó Instagram-fotóját, melyhez rövid idő alatt 3000 kommentet kapott, köztük rengeteg sértőt, rasszistát és jó néhányan a halálát is kívánták.

A beszámoló szerint voltak köztük olyanok is, akik támogatásukról biztosították – ellenőrizni már nem tudjuk, ugyanis Durmaz törölte a posztot.

Durmaz szabálytalan szerelése, ami a svédek vesztét okozta Szocsiban. (Forrás: AFP)

Az viszont bizonyos, hogy társai kiálltak mellette.

„Mi nem haragszunk, egy rossz szavunk nem lehet rá. Az embereknek szükségük van arra, hogy valakit hibáztathassanak. De mi csapatként nyerünk és csapatként is veszítünk″ – jelentette ki Albin Ekdal.

„Futott és harcolt a mérkőzésen. Balszerencséje volt. Egyszerűen idióta az, aki emiatt gyűlöli őt″ – tette hozzá a csereként pályára lépő John Guidetti.

Maga Durmaz is reagált egyébként, aki elmondta: hozzászokott már az ilyesfajta internetes viselkedéshez.

„Egyáltalán nem érdekel. Büszke vagyok arra, hogy képviselhetem a hazámat.″

Őszintén remélem, hogy nem fognak hasonló cirkuszok kialakulni a világbajnokság hátralévő részében. Meglátjuk, ez mennyire fog megvalósulni…

A kiemelt kép forrása: Twitter

Leave a Reply