Foci VB 2018: Izland Argentínát is megviccelte

VIDEÓVAL – A D-csoportban is megkezdődtek a küzdelmek az oroszországi labdarúgó-vb-n, s rögtön egy igen érdekes, s bizonyos szempontból focitörténelmi mérkőzésre került sor, ugyanis a legutóbbi tornán döntős Argentína a vb-debütáns Izlanddal csapott össze Moszkvában. Az argentinok Sergio Agüero góljával előnybe kerültek, azonban mindössze négy percig tarthatott örömük, mivel Alfred Finnbogason egyenlített. A második félidőt végig nyomták a dél-amerikaiak, olyannyira, hogy Lionel Messi még tizenegyest is rontott, de Izland kihúzta, s ugyanúgy kezdte a vb-t, mint az Eb-t: 1-1es döntetlennel a csoport legfőbb favoritja ellen.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A találkozó előtt szinte csak a Barcelona ötszörös aranylabdás támadójáról lehetett olvasni. A világbajnokság előtt kész tényként közölték, hogy ha Messi ezúttal sem nyer vb-t, akkor visszavonul az argentin válogatottól.

A 125. válogatott fellépésére készülő Bolha a négy évvel ezelőtti brazíliai tornán három csoportmérkőzésen négyszer is eredményes volt, valószínűleg Oroszországban sem lenne elégedetlen hasonló statisztikával.

Az 5. percben az argentinok előtt adódott az első helyzet. Messi baloldali szabadrúgására Nicolás Otamendi érkezett lendületből, hat méterről azonban a kapu mellé fejelt. A 8. percben ismét pontrúgás után veszélyeztettek a dél-amerikaiak. Messi jobboldali szabadrúgásába Nicolas Tagliafico csúsztatott bele, de a kísérlete fél méterrel elkerülte a kaput.

Egy perccel később az izlandiak kis híján megszerezték a vezetést. Az argentinok labdát vesztettek a kapu előterében, Birkir Bjarnason került ziccerbe, de láthatóan annyira meglepte a lehetőség, hogy 11 méterről, kapkodva a kapu mellé belsőzött.

A 17. percben Lionel Messi nevéhez fűződött az Albiceleste első kaput eltaláló lövése. Az ötszörös aranylabdás jobbról megindult a kapu felé, majd egy befele cselt követően megkínálta egy lökettel az izlandi Hannes Halldorssont, aki csak öklözni tudott.

Két perccel később góllá érett a dél-amerikai csapat mezőnyfölénye. Marcos Rojo felejthető távoli lövését Sergio Agüero vette le a tizenhatoson belül, tolt egyet Ragnar Sigurdsson mellett, majd 14 méterről a léc alá bombázott.

A meccset a VIP-páholyban megtekintő Diego Maradona egykori vejének ez volt az első világbajnoki gólja a kilencedik mérkőzésén.

A 23. percben azonban Izland megszerezte története első világbajnoki gólját. Hordur Magnusson pocsék kapáslövése olyannyira elkerülte a kaput, hogy majdnem jobboldali bedobás lett belőle. Azonban a felfutó Ragnar Sigurdsson megmentette a labdát, élesen középre lőtte, a veterán argentin kapus, Willy Caballero pedig rossz helyre tenyerelte azt, a kipattanóra érkező Alfred Finnbogason pedig köszönte szépen, és közelről az üres kapuba passzolt.

A skandinávok gólja teljesen feltüzelte az argentinokat, ezt követően a kétszeres világbajnok egykapuzott az első félidő hátralévő részében.

A lefújás előtt átvehették volna a vezetést az izlandiak. A csapat sztárjátékosa, Gylfi Sigurdsson balról betört a büntetőterületre, egy gyönyörű bokacsellel két argentin védőt is megetetett, majd nyolc méterről a hosszú alsó sarok irányába tekert, de a minden hájjal megkent Caballero leolvasta a szándékot, és kitenyerelte a labdát.

A fordulás után újra támadásba lendültek az argentinok. A 48. percben egy baloldali szögletre Otamendi robbant be, ezúttal kilenc méterről a kapu fölé fejelt. Ezt követően támadásban maradt a dél-amerikai csapat, de a Messi vezette társaság nem találta a rést a skandináv védelmen.

A 63. percben a semmiből tizenegyest kapott Argentína. Egy jobboldali beadás után az izlandi Hordur Magnusson összeakadt Maximiliano Mezával, a lengyel Szymon Marciniak játékvezető pedig azonnal a büntetőpontra mutatott. Az ítélet-végrehajtást Lionel Messi vállalta magára, de a rosszul helyezett lövésére Hannes Halldorssonnak még csak tornáznia sem kellett, simán kitenyerelte a jobbra tartó labdát.

Messi a legutóbbi hét tizenegyeséből négyet kihagyott, ez 57%-os értékesítési arány.

A 81. percben azonban majdnem eldöntötte a meccset. Az argentin csapatkapitány 22 méterről megcélozta a jobb alsó sarkot, a ravasz tekerése azonban pár centiméterrel elkerülte a kaput.

A 84. percben Jorge Sampaoli szövetségi kapitány belekapaszkodott az utolsó szalmaszálba, pályára küldte a Juventus támadóját, Gonzalo Higuaínt. A 87. percben az izlandi kapus bemutatta a mérkőzés legnagyobb bravúrját. A csereként beálló Cristian Pávon a tizenhatos bal sarkáról a hosszú sarok irányába tekert, azonban Hannes Halldorsson megnyúlt, és gyönyörű reflexmozdulattal kitenyerelte a labdát.

A lengyel játékvezető ötperces hosszabbítást jelzett, így a dél-amerikaiak is elindultak egy utolsó rohamra. Az argentinok szinte minden labdával Messit keresték, a Bolha a 91. percben helyzetbe is került, de a rövid felsőbe tartó bombája elkerülte a kaput.

Az utolsó négy percet az izlandi hősök kihúzták kapott gól nélkül, így történetük első vb-meccsén pontot szereztek a világ egyik legnagyobb csapata ellen.

A mérkőzés összefoglalója:

https://www.youtube.com/watch?v=MK-vxB07RIQ

A mai nap további programja:

C-csoport: Peru – Dánia 18:00

D-Csoport: Horvátország – Nigéria 21:00

A kiemelt kép forrása: AFP/JUAN MABROMATA

Leave a Reply