Kroos a sírból hozta vissza a német reményeket

VIDEÓKKAL – Hatalmas drámával zárult a labdarúgó-világbajnokság mai napja: a címvédő német válogatott a 95. percben szerezte meg a győzelmet emberhátrányban játszva, gólhátrányból fordítva Svédország ellen. Toni Kroos remek szabadrúgása kellett ehhez, nomeg Szymon Marciniak és a Moszkvában üldögélő videóbírók. A találkozó lengyel játékvezetője nem vett észre egy teljesen egyértelműen piros lapot érő Boateng-szabálytalanságot (a meccs vége felé azért mégis kiállította a játékost), s a videóbírói csapat sem elemezte a szituációt. Már most nagy botrány van a döntés körül, erről még sokat fogunk beszélni. Ha máskép alakulnak a dolgok, lehet, nem a címvédő örülhetne most győzelemnek. A továbbjutás persze még nincs zsebben a germánok számára, hiszen az utolsó körben le kell győzniük Dél-Koreát. Svédország nehéz helyzetbe kerül, hiszen Mexikót kellene vernie a továbbjutásért.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A Mexikótól elszenvedett vereség után a német szövetségi kapitány, Joachim Löw alaposan belenyúlt a csapatába: Marvin Plattenhardt, Sami Khedira, Mats Hummels és Mesut Özil is kispadra került. Az Arsenal karmestere a 2010-es világbajnokság óta sorozatban 26 meccset játszott kezdőként a Nationalelfben nagy tornákon.

A statisztika a vb-címvédő németek mellett szólt, ugyanis a legutóbbi 11 mérkőzésükön veretlenek maradtak a svédek ellen. Legutóbb 40 évvel ezelőtt, 1978-ben szenvedtek 3-1-es vereséget a skandinávoktól egy barátságos mérkőzésen.

A németek már a mérkőzés elején nekimentek a svédeknek. A 2. percben Timo Werner alapvonalról visszafejelt labdáját Julian Draxler hat méterről kapura lőtte, de a labda elakadt a kapu előtt biztosító Sebastian Larssonban.

A 9. percben ismét a németek rúghattak ziccert. Ezúttal Marco Reus tett vissza az alapvonalról egy labdát a lendületből érkező Wernernek, de az őt követő Victor Lindelöf remek ütemben szerelte a Lipcse támadóját.

A 12. percben kis híján hidegzuhanyt kaptak a németek. Marcus Berg lépett ki ziccerben, nyakában Jérome Boatenggel, a német védő a labdát nem érte el, azonban rálökte a svéd csatárt a kapujából kirontó Manuel Neuerre, aki így lábbal hárítani tudott. Az eset követően a svéd válogatott tagjai követelték a játékvezetőtől, hogy nézze vissza az esetet, de a lengyel Szymon Marciniak hajthatatlan volt, s a videóbírói csapat sem jelezte neki, hogy vissza kellene néznie bármit is…

Az első félidő felénél a német szövetségi kapitány cserélni kényszerült, ugyanis a becsúszó Sebastian Rudy arca ütközött a svéd Ola Toivonen cipőjével, így a Bayern München megszédülő játékosa nem tudta folytatni a játékot. A helyére a Manchester City középpályása, İlkay Gündogan érkezett.

A 32. percben a semmiből megszerezték a vezetést a svédek. Toni Kroos eladott labdája után Viktor Claesson ment el a jobboldalon, a középre tett labdáját Toivonen mellel levette Botaneg mellett, majd egy elegáns mozdulattal átpöccintette a labdát Manuel Neuer feje fölött.

A 39. percben egyenlíthettek volna a németek. Gündogan 18 méteres megpattanó bombáját Robin Olsen parádés mozdulattal védte, majd Thomas Müller közeli ismétlését is hatástalanította.

Az első félidő lefújása előtt kis híján növelték az előnyüket a svédek. Sebastian Larsson jobboldali szabadrúgása után Marcus Berg fejelt kapura 12 méterről, Manuel Neuer azonban megnyúlt és ujjheggyel kipiszkálta a labdát a kapu jobb oldalából.

A második félidőt azonnal góllal kezdték a németek. A 49. percben Timo Werner balról betört a tizenhatoson belülre, az alapvonalról középre centerezett, Mario Gomez lemaradt a labdáról, de a mögötte érkező Marco Reus hat méterről a kapuba lőtt.

Borussia Dortmund támadója a német válogatott 34. lövését váltotta gólra a világbajnokságon.

Az 51. percben fordíthatott volna a Nationalelf. Kroos jobboldali szabadrúgását Thomas Müller csúsztatta kapura, a labda elkerülte a kapu jobb oldalát.

A következő német ziccerre tíz percet kellett várni. Joshua Kimmich jobboldali beadását Reus akarta öt méterről kapura sarkazni, de rosszul találta el a labdát, ezzel pedig megzavarta a mögötte érkező Gomezt.

A 71. percben Timo Werner próbálta lemásolni a németek egyenlítő gólját. Ismét befelé tört balról, majd az alapvonalról középre centerezett, azonban az érkező Mario Gomez elől Andreas Granqvist a kapu torkában tisztázni tudott.

A 81. percben ismét a mérkőzés legjobbja volt a főszereplő. Joshua Kimmich jobbról belőtt labdájára Werner érkezett, majd 11 méterről senkitől sem zavartatva jócskán a kapu fölé lőtt.

Egy perccel később kilátástalan helyzetbe kerültek a németek. Jérome Boateng elkésett belépője után megkapta a második sárga lapját, így a vb-címvédő emberhátrányban fejezte be a mérkőzést.

A 88. percben emberfölötti bravúrt mutatott be a svéd kapus. Egy baloldali beadásra Mario Gomez érkezett, hét méterről kapura fejelt, azonban Olsen földöntúli reflexmozdulattal szögletre ütötte a labdát.

A 92. percben ismét a fejüket foghatták a németek. A Leroy Sané helyett a vb-re utazó Julian Brandt 18 méterről telibe lőtte a jobb kapufát, csakúgy mint az első csoportmérkőzésen Mexikó ellen.

A dráma azonban a 95. percben jött. A hosszabbítás legvégén Toni Kroos állt oda egy baloldali szabadrúgáshoz, sokan beadásra számítottak, de a Real Madrid középpályása becsavarta a bal felső sarokba, ezzel életben tartva a vb-címvédő Németországot.

Ezzel a győzelemmel a németek feljöttek a csoport második helyére megelőzve a svédeket, és ha az utolsó fordulóban legyőzik Dél-Koreát, megváltják a jegyüket a legjobb 16 közé.

A mérkőzésnek ugyanakkor már most nagy utóélete van. Több egykori bíró is megszólalt az interneten Boateng kiállításgyanús esete miatt. Bede Ferenc, az Origo szakértője egyértelműen kijelentette: Marciniak sporttársnak ki kellett volna állítania a német focistát Berg fellökésénél, mivel az gólhelyzetben tört előre. A videóbírók is hibáztak, hiszen lett volna lehetőségük Moszkvából jelezni a lengyelnek, hogy érdemes lenne visszanéznie az esetet, de ezt nem tették meg.

A kiemelt kép forrása: bbc.co.uk

Leave a Reply