Svájc fordított, s nagyon közel került a továbbjutáshoz

VIDEÓKKAL – Fordulatos mérkőzésen Svájc 2:1-re legyőzte Szerbiát a labdarúgó-világbajnokság E-csoportjában, a mai játéknap utolsó mérkőzésén. A szerbek korán vezetést szereztek, azonban a második félidőben a svájciak beszorították ellenfelüket saját térfelükre, s a 90. percben megtudták fordítani a meccset. Svájc ezzel a sikerrel 4 pontos, csakúgy, mint Brazília, miközben a szerbek maradtak 3 pontosok, s az utolsó fordulóban a selecaot kellene legyőzniük a továbbjutáshoz.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Azt már a mérkőzés előtt is tudni lehetett, hogy a csoport európai párharcának is óriási a tétje, Szerbia ugyanis egy újabb győzelemmel biztosan a 16 közé kerülhetett, míg Svájc a vereséggel a kiesés szélére sodorhatta magát, minden más eredmény nyitva hagyta volna a továbbjutás kérdését.

A meccset hatalmas elánnal kezdte Szerbia, Alekszandar Mitrovics első fejesét még védte Yann Sommer, azonban a második próbálkozásra már a svájci kapus is tehetetlen volt: Mitrovics Fabian Schär mellett ugrott fel az ötösön, majd remekül a jobb felső sarokba fejelt.

https://www.youtube.com/watch?v=1Y23Gsvd4zg

A kapott gól után sem tudott váltani Svájc, Szerbia főleg a szélekről, illetve a beívelt labdákkal rendre zavart tudott kelteni. Mitrovics tarthatatlan volt a mérkőzés elején, a 19. percben például a tizenhatosról ollózott egyet, és nem sokon múlt, hogy növelje az előnyét Szerbia.

Fél óra játék után 61 százalékban Svájc birtokolta a labdát, ráadásul kétszer annyit passzolt, de ebből semmi nem érződött a pályán. Egészen a 31. percig kellett várni az első komoly svájci lehetőségre, igaz, ez nagy helyzet volt, ugyanis Blerim Dzemaili közeli lövését nagy bravúrral védte Vladimir Sztojkovics.

A helyzet fel is rázta Svájcot, a folytatásban nem csak labdabirtoklásban nőtt a szerbek fölé, hanem több jó lehetőséget is kidolgozott, de az utolsó passzokba rendre hiba csúszott. A félidő hajrájában mégis megint a szerbek előtt adódott lehetőség, hogy megduplázzák az előnyüket, de előbb Nemanja Matics hiába volt üresen a hosszún Dusan Tadics jobb oldali szöglete után, a labda lábáról mellé pattant, majd Tadics bombája ment centikkel kapu fölé.

A második félidőre Vladimir Petkovic cserével próbálta felrázni a csapatát: Mario Gavranovic lépett pályára az észrevehetetlen Haris Seferovic helyére. Svájc ment is előre becsülettel, a szerbek inkább a kontrákra építettek, erre pedig rá is fáztak: az 53. percben ugyanis elsült Granit Xhaka lába, aki elképesztő nagy gólt ragasztott a szerb kapuba.

https://www.youtube.com/watch?v=y71jKe9mTO0

A kapott gól megzavarta Szerbiát, nem sokkal később Xherdan Shaqiri a tizenhatosról a felső kapufát találta el, így csak egy nüánszon múlt a svájci fordítás.

A 66. percben érdekes ítélet borzolta a kedélyeket, mivel a tizenhatoson belül ketten rántották le Mitrovicsot, ám a játévezető úgy ítélte meg, hogy a támadó volt szabálytalan, így nem büntető, hanem svájci szabadrúgás következett. Pillanatokkal később Mitrovics maradt le centikkel a labdáról a kapu torkában, így megint fordult kicsit a játék képe.

Az utolsó negyedórában svájci fölényt láthatott a 33 167 néző a Kalinyingrád Arénában, de minden ziccer kimaradt a vendég oldalon – de a szerbek kontrái sem sikerültek. Mikor már mindenki elkönyvelte, hogy így 1-1-es döntetlennel ér véget a találkozó, érkezett Xherdan Shaqiri a 90. percben, és higgadt lövéssel eldöntötte a meccset.

https://www.youtube.com/watch?v=8WElm3yuueI

A svájci győzelem után Brazília sem lehet elégedetlen, mivel a jobb gólkülönbségével az E-csoport élén áll az utolsó kör előtt. Szerbiának ugyanakkor sokba kerülhet ez a vereség, hiszen három ponttal a harmadik helyen áll, s az utolsó körben a brazilokat kellene megvernie a továbbjutáshoz.

A kiemelt kép forrása: Gonzalo Fuentes/Reuters

Leave a Reply