Megfenyegette az ukrán vezetés az oroszok ellen kiálló ukrán sportolókat

Sajnos továbbra sem csitul, sőt, inkább fokozódik az Ukrajna és Oroszország közötti sportháború. Miután a NOB március végén kiadott legújabb ajánlásában továbbra is engedélyezte az orosz és fehérorosz sportolók visszatérését a nemzetközi versenyekre, az ukrán politikai vezetés egyből kijelentette, hogy az ország versenyzői nem fognak indulni a jövő nyári olimpia kvalifikációs eseményein, amennyiben azon az oroszok és a fehéroroszok is indulhatnak. Az ukrán vezetés most további intézkedésekkel igyekszik rávenni a szakszövetségeket arra, hogy tegyenek eleget a politikai akaratnak. Egy március végén kelt kormányhatározat értelmében ugyanis megvonhatják az állami támogatásokat mindazon sportágak szövetségeitől, melyekben az ukrán sportolók kiállnak az oroszokkal és fehéroroszokkal szemben.

Ahogyan arra számítani lehetett, a NOB március végén közzétett legújabb ajánlásai sem fogják csitítani az ukrán-orosz feszültséget, amely a sport világában is erősen jelen van. Mint ismert, a NOB az egyéni sportágak vonatkozásában továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy az orosz és fehérorosz sportolóknak, akiket tavaly február végén tiltottak el számos olimpiai sportágban a nemzetközi versenyektől az ukrajnai események miatt, bizonyos feltételek teljesülése esetén lehetővé kell tenni az indulást ezeken a viadalokon, így az olimpiai kvalifikációs versenyeken is. Természetesen az ukrán politikai vezetés azonnal jelezte, hogy nem ért egyet ezzel és azzal fenyegetőzött, hogy az ország bojkottálni fogja a 2024-es olimpiát, amennyiben nem tiltják ki kollektíven a két ellenséges ország sportolóit.

Az ukrán sportminisztérium még a múlt héten közölte, hogy a kormány március 30-i ülésén határozatot fogadott el, melynek értelmében a jövőben megvonják a nemzeti státust azoktól a sportági szakszövetségektől, melyeknek versenyzői kiállnak orosz és fehérorosz ellenfelekkel szemben bármilyen eseményen, így pl. egy olimpiai selejtezőn. A nemzeti státus azzal jár, hogy az érintett szövetségek állami támogatásra jogosultak, márpedig Ukrajnában számos sportág csak ezekből a pénzekből tudja fönntartani magát – számolt be róla az insidethegames.biz nevű szakportál.

A sportminisztérium közlése szerint az új szabályok ellen vétő szövetségeket megfosztják nemzeti státusuktól, azaz lényegében ellehetetlenítik működésüket, hiszen az államtól kapott támogatásokból tudják finanszírozni a sportolók nemzetközi versenyeken való szereplését.

Elképzelhető, hogy nem lesznek ukrán sportolók a jövő nyári olimpián (Forrás: insidethegames.biz / Getty Images)

A minisztérium egyik szóvivője közölte, hogy a tárca az Ukrán Biztonsági Szolgálattal közösen dolgozta ki azt a szankciórendszert, melynek keretében a szabályok ellen vétő szövetségekkel és azok vezető tisztségviselőivel szemben korlátozó és büntető intézkedéseket tudnak alkalmazni. Érvelése szerint a szigorításra azért van szükség, mert amennyiben egy ukrán sportolónak megengedi szövetsége, hogy orosz és fehérorosz riválissal szemben álljon ki bármilyen versenyen, az potenciális vagy valós fenyegetést jelent az ukrán társadalom és állam érdekeire. Megmondom őszintén, nem igazán értem, hogy egy ukrán és orosz/fehérorosz sportoló közötti küzdelem miért jelentene nagyobb fenyegetést Ukrajna nemzeti vagy állami érdekeire…

A szóvivő hozzátette azt is, hogy azokat a nemzeti szövetségeket, amelyeket a nemzetközi szövetségek büntetéssel sújtanak az ukrán sportolók visszalépése miatt, anyagi segítségben fogják részesíteni. Az Ukrán Tenisz Szövetség egyből jelezte, hogy nem engedélyezi az ukrán játékosok számára az oroszokkal és fehéroroszokkal szembeni mérkőzéseken való részvételt, ami igen érdekes helyzetet teremthet, mivel a tenisz azon kevés sportágak egyike, ahol kezdetektől fogva nem voltak eltiltva és ma is játszhatnak az orosz és fehérorosz sportolók, s az elmúlt egy évben több példa volt rá, hogy ukrán ellenféllel kellett megküzdeniük és ez komolyabb probléma nélkül működött. Akadtak persze ellenpéldák is, de eddig szerencsére nem ezek voltak túlsúlyban.

Nagyon jó kérdés, hogy ezek után mi lesz, például a másfél hónap múlva kezdődő Roland Garroson, hiszen főleg a női mezőnyben mindhárom országnak több éljátékosa van, így nehezen lehet elkerülni azt, hogy a torna valamely fázisában ne kerüljenek össze. Azt talán mondani se kell, hogy nem volna jó, ha pusztán egy őrült politikai vezetés akarata miatt fölborulna többek között a Roland Garros lebonyolítása, mert tömegével lépnének vissza az ukránok a legújabb tiltás miatt, akár még a torna előtt.

42 kanadai sportembert tiltottak ki Oroszországból

Szintén az orosz-ukrán feszültséghez kapcsolódó és a sportot nagyban érintő hír az elmúlt napokból, hogy az orosz külügyminisztérium 333 kanadai állampolgárt, köztük 42 jelenlegi vagy egykori sportolót és sportvezetőt helyezett tiltólistára, amiért oroszellenes tevékenységet folytatnak. A külügyminisztérium tegnapi közlése szerint a kanadai kormány által évek óta folytatott oroszellenes politika keretében számos orosz politikus, hivatalos személyiség, szakember, újságíró, kulturális figura és sportoló ellen hoztak szankciókat és az ottawai vezetés kiáll a Moszkva által rendszeresen neonácinak minősített ukrán kormány mellett, ezért Oroszországnak ellenlépéseket kellett tennie.

Az igen nagy névsorban elsősorban politikusok szerepelnek, de aktivisták és más személyiségek is, akik – mint a közlemény fogalmaz – támogatják és terjesztik a russzofóbiát Kanadában.

A listán szereplő 42 sportoló és sportvezető azért került kitiltásra Oroszországból, amiért aláírták azt a nyílt levelet, melyet a Kanadai Olimpiai Bizottság márciusban juttatott el a NOB-hoz, arra kérvén a nemzetközi ötkarikás szervezetet, hogy gondolja át az orosz és fehérorosz sportolók visszaengedésével kapcsolatos álláspontját. A nyílt levél alapvetően azt a követelést foglalta magában, hogy tartsák fönn a két ország versenyzőinek eltiltását.

A Kanadai Olimpiai Bizottság állítása szerint nyitott arra, hogy a NOB valamilyen módon reintegrálja a két ország sportolóit a nemzetközi versenyekre, de ennek feltételrendszerét nagyon alaposan át kell gondolni.

A kitiltás által érintett sportolók között van Tessa Virtue korábbi műkorcsolyázó, aki párosban háromszoros olimpiai bajnok. Korántsem ő az egyetlen ötkarikás aranyérmes, aki szerepel az orosz feketelistán, hiszen szintén szankcionálták Hayley Wickenheiser korábbi NOB-tagot, aki 2002 és 2014 között zsinórban négyszer nyert téli olimpiát a kanadai női jégkorong-válogatott játékosaként. Egyik csapattársa, Jayna Hefford is fölkerült a listára, mint ahogy a férfi szabadstílusú sízők mogul számában 2010-ben és 2014-ben egyaránt olimpiai bajnoki címet szerzett Alex Bilodeau is.

A háromszoros olimpiai bajnok, már visszavonult műkorcsolyázó, Tessa Virtue is tiltólistára került Oroszországban (Forrás: insidethegames.biz / Getty Images)

Ugyancsak kitiltották Oroszországból a bobban olimpiai bajnok Kaillie Humphriest, a szabadstílusú síben győztes Jennifer Heilt, a sífutóknál diadalmaskodó Chandra Crawfordot, valamint Carol Huynh birkózót és Christine Nesbitt gyorskorcsolyázót.

A kanadai kormány az elmúlt pár évben összesen harminc alkalommal léptetett életbe szankciókat orosz személyekkel, cégekkel szemben. Februárban többek között Vlagyiszlav Tretyakot, az Orosz Jégkorong-szövetség elnökét, a szovjet válogatottal 1972-ben, 1976-ban és 1984-ben olimpiai arany-, 1980-ban pedig ezüstérmet szerzett egykori játékost is tiltólistára tette Ottawa, ami azt jelenti, hogy Kanadában föllelhető vagyonát zárolták és megtiltották számára pénzügyi műveletek lefolytatását az országgal.

A mostani szankciókról is az insdiethegames.biz számolt be a napokban. A honlap kereste a NOB-ot, hogy a legújabb fejlemények változtatnak-e bármit a szervezet hozzáállásán az orosz és fehérorosz sportolók ügyében, de egyelőre nem érkezett válasz.

Sajnos a sportháború folytatódik, s ennek más felvonásai is vannak, melyekről még a héten várható írás itt, a Sportudvaron.

A kiemelt kép forrása: insidethegames.biz / Getty Images

Leave a Reply