Brazil Nagydíj: Fegyveres támadás érte a Mercedes istállót

Kézifegyverekkel támadtak ismeretlenek a Mercedes Forma-1-es csapat egyik kisbuszára a Brazil Nagydíj helyszínén. Lewis Hamilton megerősítette, hogy lövések is eldördültek. Nem sérült meg senki, de korántsem ez az első eset, hogy bűnözők támadnak rá a Forma-1-es mezőny tagjaira. Mint ismert, Brazíliában kritikán aluli a közbiztonság, s a helyi rendvédelmi szervek képtelenek megfelelően biztosítani a nagy eseményeket, így az ország nagydíját is.

A szezon utolsó előtti futamára kerül sor magyar idő szerint ma 17 órától Brazíliában. Az egyetlen dél-amerikai nagydíjat azonban most sem kerülték el a versenyen résztvevő csapatok elleni erőszakos cselekedetek. Pénteken támadás érte a Mercedes F1 istálló egyik kisbuszát, amellyel a csapat alkalmazottjai kívánták elhagyni a Sao Paulo déli részén fekvő interlagosi versenypályát.

Lewis Hamilton Twitter-oldalán megerősítette azt az információt, miszerint lövések is hallatszottak, s a csapat egyik tagjánál is volt egy önvédelmi fegyver. “Csapatom egy részét fegyveres támadás érte tegnap éjjel Brazíliában, amikor elhagyni szándékozták a pályát. Lövések voltak hallhatók, és az egyik csapattag fejéhez is fegyvert szegeztek. Nyugtalanító volt ezt hallani” – írta szombaton a világbajnok, aki sürgette a helyi hatóságokat, hogy tegyenek többet a hasonló incidensek megakadályozása érdekében. “Legyenek szívesek elmondani egy imát a fickóimért, akik itt vannak, mint szakemberek, még akkor is, ha megrázzák őket a történtek. Minden évben ez van, amikor ide jövünk. Az F1-nek és a csapatoknak több kellene, nem csak bocsánatkérés” – folytatta a brit.

A Mercedes megerősítette, hogy értéktárgyakat loptak el tőlük az ismeretlen támadók az összetűzés során, de senki sem sérült meg. A Williams-csapat tagjai, és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) illetékesei is részét képezték annak a konvojnak, amelyet a támadás ért, de az ő páncélozott autóikra nem lőttek rá.

A korábbi években is támadtak csapatokra, versenyzőkre

2011-ben Jenson Buttont érte kézifegyveres támadás, amikor elhagyta a pályát. A biztonságot megerősítették abban az évben a történtek után, és a rendőrnek, aki a brit pilótát szállító gépkocsit vezette, sikerült elriasztania a hat gengsztert. Az istállók többi tagjának nem volt ekkora szerencséje. Ugyanabban az évben, a Sauber-csapat több mérnökét is támadás érte, az FIA egyik tagját pedig kirabolták, amikor távozott a szállodából.

Brazília számos nagy sporteseménynek adott otthont az elmúlt években, ám egyik világverseny sem zajlott le incidensek nélkül. A tavalyi riói olimpia első napján a lovasversenyek helyszínén és a kerékpáros viadal céljának közelében is lövések dördültek el. A lovas helyszín sajtóközpontjában egy francia újságíró, akinek közvetlenül a füle mellett süvített el a golyó, sokkot kapott, de nem sérült meg senki. Portugália oktatási- és sportminiszterét a szálloda előtt próbálták kirabolni az ötkarikás játékok idején, de a helybeliek lefegyverezték a támadókat. A 2014-es labdarúgó-világbajnokság során számos városban tüntettek a brazilok a torna megrendezése ellen, s sok helyen súlyos összecsapásokra került sor a demonstrálók és a rendőrök között.

A fő fotó forrása: Sutton/Panoramic

Leave a Reply