Új dartskirály, egy kongói kézilabdasztár és egy sikeres fogyatékos teniszező – Januári összefoglaló

Mivel már csak tizenkettő nap van hátra 2021-ből, ezért a Sportudvar az elmúlt évek szokásának megfelelően az esztendő legvégén összefoglalja az elmúlt tizenkettő hónap legfontosabb és legérdekesebb témáit, amelyekről szó volt az oldalon. Természetesen a januári eseményekkel kezdünk. Az év első hónapja már sok érdekességet hozott, hiszen új profi világbajnoka lett a dartsnak, a férfi kézilabda-világbajnokságon a kongói válogatott túlsúlyos beállója vitte a prímet, az Ausztrál Openre pedig eljutott egy olyan játékos, aki mindkét kezén négy ujjal rendelkezik.

A walesi rögbis, aki dartsvilágbajnok lett

Szokás szerint az év első világbajnoki címét a dartsban osztották ki, hiszen ezúttal is az ünnepi időszakban került sor a profi játékosok világbajnokságára Londonban. A január 3-án rendezett döntőben Gerwyn Price és Gary Anderson feszültek egymásnak. Volt olyan döntőjük, ahol fizikailag is egymásnak mentek, de szerencsére ezen a mérkőzésen béke honolt a színpadon. Maga a meccs sem hozott nagy küzdelmet, mivel Price nagyon nagy előnyre tett szert, amiből Anderson nem tudott visszajönni, így a rögbisből lett walesi dartsos 7:3-ra megnyerte a finálét, ezzel először lett világbajnok, nem mellesleg átvette az 1. helyet a világranglistán a hosszú éveken át uralkodó Michael van Gerwentől. Alábbi cikkemben összefoglaltam a torna történéseit, s természetesen kiemelten foglalkoztam a döntővel is:

Eltiltás vélt rasszizmusért

Komoly botránnyal indult az új év az angol labdarúgásban, hiszen a helyi szövetség (FA) három mérkőzésre szóló eltiltással és 100 000 font pénzbírsággal sújtotta Edinson Cavanit, a Manchester United támadóját. Az uruguayi azért kapta a súlyos büntetést, mert egy Instagram-hozzászólásában olyan kifejezést használt, amelyet az FA rasszistának bélyegzett meg, holott a spanyol nyelvterületeken ez egy kedves üdvözlésnek számít. Hiába tiltakozott az uruguayi szövetség, több sztárjátékos, sőt még a helyi nyelvészek is, a büntetés érvényben maradt. Mint tudjuk, a szigetországban már-már hisztérikus méreteket ölt a rasszizmus és a homofóbia elleni küzdelem, s ennek keretében olyan megnyilvánulásokért és gesztusokért is súlyos szankciók járhatnak, amik egyébként nem feltétlenül sértőek. Az FA alaposan lejáratta magát ezzel az üggyel, főleg, hogy később sem vonta vissza érthetetlen döntését.

Eljutott az Ausztrál Openre a teniszező, aki nyolc ujjal él

Januárban zajlott a februárban rendezett idei első Grand Slam-torna, az Ausztrál Open selejtezője. Rengeteg játékos igyekezett megszerezni a Melbourne-ben való indulás jogát, közülük azonban kiemelkedett Francesca Jones. A fiatal brit játékos nem a neve, vagy a múltja miatt került az érdeklődés középpontjába, hanem azért, mert egy ritka testi fogyatékossággal él – mindkét kezén négy ujja fejlődött ki. Ez sem akadályozta abban, hogy a kvalifikáció első körében legyőzzön egy korábban a világranglista első 30 helyezettje közé tartozó játékost, s későbbi mérkőzéseit is sikerrel vette, így ott lehetett a főtáblán, ahol az 1. fordulóban búcsúzott. Történelmet írt, hiszen fogyatékos játékos sosem szerepelhetett még előtte épek számára kiírt Grand Slam-torna főtábláján. Jones később Wimbledonban is főtáblás volt, s ugyan ott sem nyert, de valószínűleg fogjuk még látni.

Óriási bajok Barcelonában

Nagyon rosszul kezdődött az év az FC Barcelona számára. Azt, hogy a katalán klubnál nincs minden rendben, már tavaly is tudni lehetett, ám januárban arra is fény derült, hogy a bajok még az elképzeltnél is nagyobbak. Megjelent a klub pénzügyi jelentése, amely szerint 324 milliárd forintos adósságot halmozott fel a gránátvörös-kék egyesület, amiben az előző, Bartomeu-féle vezetésnek komoly szerepe volt. A felelőtlen költekezés és az elszálló bérek és prémiumok miatt a Barcelona csődközeli helyzetbe jutott, amelyből mindmáig nem jött ki teljesen annak dacára sem, hogy a nyáron többek között Lionel Messi is elhagyta a klubot. A Barcelonának március óta a korábbi elnök, Joan Laporta a vezetője, ám feladatát nem irigyelhetjük, hiszen lényegében a klub megmentésén kell fáradoznia manapság is.

A férfi kézilabda-vb túlsúlyos sztárja – egyenesen Afrikából

Bár sok furcsaság jellemezte az Egyiptomban rendezett férfi kézilabda-világbajnokságot, ám a legnagyobb meghökkenést a Kongói Demokratikus Köztársaság válogatottjának beállója, Gauthier Mvumbi idézte elő. A francia negyedosztályban szereplő játékos ugyanis 192 cm-es magassága mellett 140 kg-ot nyomott a torna idején, vagyis finoman szólva túlsúlyosan lépett pályára. Ennek ellenére helyzeteinek többségét góllal abszolválta, s az ellenfelek sportosabb testalkatú játékosai nehezen bírtak vele a kapu előtt. A kongóiak végül persze nem jutottak el messzire a tornán, de Mvumbira az egész világ fölfigyelt, így még Shaquille O’Neal, a korábbi NBA-sztár kosárlabdázó is, aki videóban üzent neki.

Ezek voltak január legérdekesebb és legolvasottabb cikkei a Sportudvaron. Holnap a februári események összefoglalójával jelentkezem.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: PDC/Lawrence Lustig

Leave a Reply