A szakadék szélén táncol a Barcelona

Az, hogy az FC Barcelona anyagi gondokkal küzd, nem újdonság. A La Vanguardia című katalán lap szerint azonban a gránátvörös-kékek anyagi helyzete sokkal súlyosabb, mint eddig hitték. Amennyiben pontosak az újság információi, akkor a klub adóssága mára meghaladta a 900 millió eurót, azaz a 324 milliárd forintot – ennek az összegnek csaknem a felét pedig az év végéig törleszteni kellene. Jó kérdés, képes lesz-e az elnökválasztásra készülő egyesület előteremteni a szükséges pénzt, miközben a bevételek továbbra is igen alacsonyak, s erősen kérdőjeles, hogy mikortól nőhetnek ismét.

Elérkezett az utolsó szakaszához az elnökválasztási folyamat az FC Barcelonában. A klub választási bizottsága ugyanis a napokban döntött arról, hogy mely jelöltek vehetnek részt a január 24-ére kitűzött voksoláson. A kilenc pályázóból végül négy kapta meg a lehetőséget arra, hogy harcba szálljon a klubtagok szavazataiért: a korábbi elnök, Joan Laporta, valamint három kívülálló: Victor Font, Toni Freixa és Emili Rousaud. A választást azután kellett kiírni, hogy a sajátos vezetési stílusa és több hibás döntése, valamint botránya miatt népszerűtlenné vált Josep Maria Bartomeunak tavaly ősszel le kellett mondania tisztségéről. Mint emlékezetes, az utolsó csepp a pohárban az volt vele szemben, hogy Lionel Messi, a labdarúgócsapat legnagyobb sztárja jelezte a klub felé, hogy távozni szeretne. Mint utóbb kiderült, Bartomeu lemondása sokat segített abban, hogy az argentin végülis letett szándékáról, legalábbis egyelőre.

Viszont amennyiben akár csak egy szó is igaz abból, amit a La Vanguardia című barcelonai napilap kedden megszellőztetett, akkor nem kizárt, hogy Messi mégsem marad sokáig, az pedig teljesen biztos lesz, hogy az új elnöknek irtó kemény feladatokat kellene megoldania pénzügyi téren, ami miatt az argentin csatár szerződésének meghosszabbítása nem lehet prioritás. Az újság ugyanis azt állítja, hogy a Barcelona katasztrófális, “riasztó” pénzügyi helyzetben van. “Barca: Megszorítás vagy fizetésképtelenség” – ezzel a címmel jelent meg a La Vanguardia cikke, amelyből kiderül, hogy a klub nem fogja megúszni a nadrágszíj lényegesen szorosabbra húzását, már amennyiben el akarja kerülni a csődöt.

900 millió eurós adósság – ennek közel fele rövid lejáratú

A számok döbbenetesek. A napilap szerint a Barcelona 2020 végére összesen 900 millió eurós, azaz 324 milliárd forintos adósságot halmozott fel, amelynek csaknem a felét: 420 millió eurót, vagyis mai árfolyamon 151 milliárd forintot rövid távon, legkésőbb az idei év végéig törlesztenie kell. A klub költségvetési hiánya eközben továbbra is “vágtató” mértékben növekszik, s lassan kontrollálhatatlanná válik, amit elsősorban az idézett elő, hogy tavaly március óta zárt kapuk mögött kénytelen lejátszani mérkőzéseit a klub valamennyi csapata (labdarúgók, kézilabdázók stb.), vagyis a bevételi tortából komoly szeletet kihasító jegyeladások teljesen megszűntek, s a helyzetet tovább rontja, hogy a szponzoroktól érkező támogatás is csökkent.

A klub néhány hónappal ezelőtt azt célozta meg, hogy még a mostani szezon során 721 millió eurós bevételt fog elérni, amelyből 320 millió a stadionhoz, a Camp Nou-hoz kötődő tevékenységekből (jegyeladás, múzeum, ajándéküzletek és egyéb szolgáltatások) fog összejönni. Ez az előrejelzés azon alapult, hogy decembertől kezdve a nézőtéri kapacitás 25, idén februártól kezdve pedig 100%-át kihasználhatják, azonban a focicsapat és a többi szakág együttesei is mind a mai napig zárt kapuk mögött kénytelenek játszani, s Katalóniában attól tartanak, hogy ez még hosszú hetekig így fog maradni.

Messinek 39 milliós bónuszt ígértek akkor, amikor már látszódott, hogy nagy a baj

A La Vanguardia azt is állítja a klubhoz közeli forrásaira hivatkozva, hogy annak ellenére, hogy az elmúlt években jelentősen növekedtek a Barcelona bevételei, a Bartomeu-féle előző vezetés nem tudott mit kezdeni az átigazolási díjak robbanásszerű növekedésével és főleg az elszállt fizetésekkel. Ez utóbbiak tavaly 355 millió eurót (128 milliárd forintot) tettek ki, ami az egész világon a legmagasabb összegnek számít. A hírek szerint ez a szituáció idézte elő tavaly nyáron azt is, hogy Lionel Messi távozással fenyegette meg a katalán egyesületet. Az újság ugyanis most arról is írt, hogy az argentin azután rágott be a vezetőségre, hogy az tavaly márciusban sokadjára is elhalasztotta annak a 39 millió eurónak (14 milliárd forintnak) a kifizetését, amelyet Messi abban az esetben kapott volna meg, ha szerződését meghosszabbítja a Blaugranával, ugyanis mostani, még 2017-ben kötött kontraktusában egy ilyen záradékot is rögzítettek a felek.

Tehát, ha Messi hosszabbított is volna tavaly, vagy akár ma ilyen döntést hozna, akkor egy ideig biztosan nem kapná meg az előző vezetés által garantált bónuszt, márpedig ő ragaszkodik ehhez. Bartomeuék azonban nyilván pontosan tisztában voltak az egyesület anyagi lehetőségeivel, ezért igyekeztek elnapolni ezt az eleve igen nagy mértékű kifizetést. Az új vezetésnek is hasonlóképpen kell cselekednie, amennyiben szeretné elkerülni a fizetésképtelenséget, azonban valahogy Messit is meg kellene győznie arról, hogy a csapat jelenlegi pénzügyi helyzetében egy időre tegyen le a 39 millió euróról, s érje be a fizetésével. Azzal a fizetéssel, amely előbb tavaly áprilisban, majd az év végéhez közeledve is nem kicsi mértékben csökkent, természetesen a megszorítások következtében.

Lionel Messi áll a Barcelona pénzügyi krízisének középpontjában (Forrás: Sportudvar-archívum)

Jó kérdés, hogy Lionel Messi számára mi a fontosabb: a szeretett klub szolgálata vagy az anyagiak? Azt hiszem, afelől semmi kétségünk sem lehet, hogy az argentin sztár simán eléldegélne évekig fizetés nélkül is az elmúlt másfél évtizedben összegyűjtött gigászi összegekből, hiszen természetesen neki volt (és van ma is) a játékosok között a legnagyobb fizetése, amihez különböző bónuszok mellett hozzájárulnak még a személyes szponzoroktól kapott pénzek is. Messi persze hivatkozhat arra, hogy becsületes munkáért szeretné megkapni azt, ami jár, azonban ha csak a fele is igaz annak, amit a La Vanguardia tegnap állított, akkor bizony mint mindenkinek, neki is vissza kell vennie az igényeiből, máskülönben a Barcelona sosem látott méretű válságba sodródhat.

Sok fog múlni azon, hogy az új elnök hogyan akarja, illetve hogyan tudja kezelni a kialakult helyzetet. Arról egyikőjük sem álmodozik a nyilatkozatok alapján, hogy Neymart visszacsábítsa a csapathoz, hiszen tisztában vannak vele, hogy a brazil nem hagyná ott párizsi jólétét egy erősen roskadozó költségvetésű klubért. (Egyébként Párizsban sem minden fenékig tejfel – erről még ma fog megjelenni írásom itt a Sportudvaron.) A mostani információk fényében azonban ide a rozsdás bökőt, hogy Messit sem lesz egyszerű megtartani, márpedig pl. Joan Laporta, akinek regnálása idején az argentin nagy sztárrá vált a katalánoknál, mindenképpen szeretné, ha maradna. Amennyiben esetleg a másik három jelölt közül kerülne ki az új presidente, akkor nem kizárható, hogy inkább szabadulnának Messitől, hiszen a focisták közül ő jelenti a legnagyobb anyagi terhet a klub számára.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply