Nem engedélyezik a bikini viselését egy katari strandröpitornán – egy német páros visszalépett

Március közepén Katarban veszi kezdetét az idei strandröplabda-szezon. A dohai nemzetközi tornán azonban a női mezőnyben – eredeti terveivel ellentétben – nem fog indulni a Karla Borger, Julia Sude német páros. A sportágban sztárnak számító kettős azért marad távol a viadaltól, mert a katari hatóságok megtiltották a női játékosok számára, hogy bikiniben játsszák le mérkőzéseiket. Bár elsőre furcsának tűnhet, de ennek az ügynek akár még a jövő évi labdarúgó-világbajnokságra nézve is lehetnek hatásai.

Még el sem kezdődött a 2021-es nemzetközi strandröplabda-szezon, s máris áll a bál. Március 8. és 12. között Katar fővárosa, Doha fog otthont adni az év első, a nemzetközi szövetség (FIVB) által szervezett versenyének, azonban arra nem a megszokott feltételek mellett kerül sor. Az arab ország ugyanis jelezte, nem fogja megengedni a női játékosok számára, hogy a sportág védjegyévé vált bikiniben szerepelhessenek a mérkőzéseken. Mint tudvalevő, az arab államok többségében erősen meg van szabva a nők öltözködése, s ez a sporteseményekre is vonatkozik. Nem meglepő azonban, hogy egy európai páros két tagjának igencsak szúrja a szemét az arab szokásjog, ezért inkább bojkottálja a tornát. Pedig egy nem akármilyen kettősről van szó, ugyanis a német Karla Borger (a kiemelt képen), Julia Sude páros a női strandröplabda legjobbjai közé tartozik, így az ő távolmaradásuk igen nagy érvágás a sportág és a torna szempontjából.

Borgerék visszalépésüket a bikinitilalommal indokolták: “Azért vagyunk itt, hogy elvégezzük a munkánkat, csak éppen elvették tőlünk a munkaruhánkat” – magyarázta a bojkott okát Karla Borger a Deutschlandfunk közszolgálati rádió vasárnap esti műsorában, amelyben hozzátette, hogy Katar az egyetlen a strandröplabda-eseményeket rendező országok között, s a dohai az egyetlen olyan torna, amelyen a helyi kormány megszabja, hogyan végezzék a munkájukat, ez pedig nem tetszik nekik.

A mostani egyébként az első alkalom, hogy Katar női tornának ad otthont. Az elmúlt hét évben férfiak számára rendeztek nemzetközi versenyt az országban, amely 2019-ben a Strand Világjátékok résztvevőit, így a strandröplabdázókat is fogadta. A női játékosok számára azon a tornán még engedélyezve volt a bikini viselése. Most a szervezők azt javasolták a hölgyek számára, hogy a szokásos strandröpis ruházat helyett pólót és hosszú szárú nadrágot viseljenek. A FIVB azzal érvelt a változtatás mellett, hogy tiszteletben kívánja tartani a rendező ország kultúráját és tradícióit.

“Kíváncsiak vagyunk arra, hogy valóban szükséges-e tornát rendezni ott”

A világbajnoki ezüstérmes Karla Borger a Spiegel című magazinnak adott nyilatkozatában azt mondta, normál esetben nagyon boldog volna amiatt, hogy egy olyan ország kerül be a versenynaptárba, ahol állandóan nagy hőség van, ezáltal szükséges a bikini viselése. Társa, Julia Sude arra mutatott rá ugyanebben a nyilatkozatban, hogy Katar kivételt tett a női sportolókkal a 2019-es atlétikai világbajnokságon. (Igen, ott valóban nem kellett hosszú szárú nadrágot hordaniuk a női atlétáknak, ennek ellenére többek között az éjszaka rendezett maratonfutáson is többen rosszul lettek a nagy melegben.)

Borgert a Deutschlandfunk rádióban megkérdezték arról, hogy szerinte ilyen viszonyok mellett mennyire volt értelme Katarnak odaítélni egy női torna rendezési jogát. “Kíváncsiak vagyunk arra, hogy valóban szükséges-e tornát rendezni ott” – hangzott a kemény válasz. Pedig Katar egyre több és több világversenynek ad otthont, így az arab miniállam lesz a jövő év végén esedékes labdarúgó-világbajnokság házigazdája is. Az országot azonban rengeteg támadás éri, s nem csak azért, mert a focivébé rendezését minden bizonnyal korrupciós eszközök bevetésével szerezte meg, hanem azért is, mert Katar egész évben forró, száraz klímája – ahogy az atlétikai vb-n is láthattuk – még éjszaka is hordoz magában veszélyeket a sportolókra nézve. Emellett azt is sokan fölróják Katarnak, hogy az elmúlt időszakban rendezett nagy sportesemények lebonyolításán megmutatkozott az országnak ezen a téren fönnálló tapasztalatlansága, ami ugyanúgy igaz az időjárási körülmények elleni védekezésre, mint a jegyeladásokra, s a marketingre is. Az már csak hab a tortán, hogy a különböző események helyszíneit építő, javarészt külföldi vendégmunkások méltatlan körülmények között kénytelenek dolgozni, miközben fizetésük nincsen arányban az általuk elvégzett munkával, holott az olajban rendkívül gazdag országnak aligha lenne megterhelő normális béreket biztosítania számukra. Az elmúlt években rengetegszer hallhattunk arról, hogy a nappali, szinte kibírhatatlan forróságtól nem kellően védett dolgozók közül többen meghaltak, ami komoly nemzetközi fölháborodást okozott.

Katar legújabb botránya tehát a női strandröplabda körül forog. Most egy nagyon jó kérdés az, hogy akadnak-e még olyan játékosok, akik követik a németek példáját, s úgyszintén bojkottálni fogják a dohai tornát, vagy a nemzetközi szövetséghez hasonlóan inkább ők is tiszteletben tartják a rendező ország hagyományait és illemszabályait, s részt vesznek a viadalon? Meglátjuk. Annyi biztos, hogy a strandröplabda olimpiai sportág, s itt is javában zajlik még a küzdelem a kvótákért, emiatt én inkább arra tennék nagy összegben, hogy a többség ott lesz Dohában, hiszen minden megnyert mérkőzésnek, tornának nagy súlya lehet az ötkarikás kvalifikáció során.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply