25 francia klub elköteleződése a környezetvédelem mellett

“Match Pour Vert” néven Franciaországban létrejött egy olyan kezdeményezés, melynek célja, hogy a sportegyesületek maguk is tegyenek minél többet a környezet megóvásáért. Január eleje óta mostanáig 5 sportágból 25 klub csatlakozott az akcióhoz, amelynek keretében a sportolók többek között maguk gyűjtik a szemetet a létesítményekben, az egyesületek pedig egy olyan képzésben vehetnek részt, amelynek segítségével jobban megérthetik a környezetvédelmi célkitűzéseket, s elsajátíthatják az ökotudatos sport fölépítésének alapelveit. Ezt a folyamatot mutatja most be a Zöld Sport.

A Paris Volley röplabdacsapat tavaly júniusban hívta életre a Match Pour Vert (Match for Green) névre hallgató civil szervezetet, amely abból a célból alakult meg, hogy összefogást hozzon létre a francia profi és amatőr sportegyesületek között a környezetvédelem terén. A kezdeményezés keretében célul tűzték ki egy, a csatlakozó klubok számára szervezett tanfolyam megtartását is, aminek segítségével az egyesületek megtanulhatják a környezetvédelem legfőbb tennivalóit, s összeállíthatják saját hosszú távú stratégiájukat a környezettudatos sportélet megvalósításával kapcsolatban. Mostanáig 25 klub csatlakozott a projekthez, s hétfőn ezeknek az egyesületeknek a részvételével kezdődött meg a tanfolyam, amelyen a sport és a fenntartható fejlődés kapcsolatát vizsgáló szakemberek tartanak előadásokat. A képzés 68 órából áll, amelyet 12 hónapra osztanak el.

A most indult tanfolyamon résztvevő 25 klub tartozik az 1. “évfolyamhoz”. Ezeket júniusban további 75 egyesület fogja követni, amelyek a 2. “évfolyamot” fogják alkotni. Az első évfolyam szereplői között labdarúgó, kosárlabda-, kézilabda-, röplabda- és rögbicsapatokat találunk.

Az órák során különféle témákkal fognak foglalkozni, szó esik többek között az újrahasznosításról, a mobilitásról, az élelmiszerek termesztéséről és fogyasztásáról, valamint a szolidaritásról és a befogadásról is. A képzés egy távoktatási platformon keresztül valósul meg, amelyben a klubok megismerhetik a környezet megvédése érdekében alkalmazandó magatartást, valamint olyan gyakorlati eseteket is tanulmányozni fognak, mint a 2024-es párizsi olimpia ökopolitikája. A profi és az amatőr klubok között videókonferenciákat is terveznek tartani a képzési témák megvitatása, valamint az egyes résztvevők környezetvédelmi elköteleződésének felmérése, ellenőrzése céljából.

“Úgy döntöttünk, hogy létrehozunk egy igazi környezettudatossági képzést, amelynek megszületésében szakértők segítettek, megvalósulását pedig azok a nagy sportemberek is támogatják, akiket mi a nagyköveteinknek hívunk” – részletezte egy közleményben Arnaud Gandais, a civil szervezet elnöke.

Ugyanebből a közleményből az is kiderült, hogy Sarah Michelt, a Tango Bourges Basket női kosárlabdacsapatának játékosát az 1. évfolyam “keresztanyjává” választották. A szervezet azt szerette volna elérni, hogy egy nő töltse be ezt a posztot, mivel a környezettudatosság mellett a szebbik nem tagjainak a sportban való minél nagyobb szerepvállalására, vezető szerepére is ösztönözni akar. Ennek legméltóbb képviselője pedig Sarah Michel, akinek megválasztásában az is fontos szerepet játszott, hogy a kosárlabda amellett, hogy népszerű, sokat tesz a férfiak és a nők közötti egyenlőség megteremtéséért – áll a közleményben.

Franciaországban nem ez az első, hasonló kezdeményezés. Egy korábbi rögbijátékos, Julien Pierre tavaly ősszel hozta létre saját környezetvédelmi programját, amelynek keretében a klubokat, bajnokságokat és sporteseményeket ösztönzik a minél ökotudatosabb, fönntarthatóbb működésre. Ennek keretében is egy képzés valósul meg, igaz, nem tanfolyam formájában, hanem meghatározott időn keresztül biztosított szakmai segítség révén, amivel a résztvevők képezni tudják saját magukat.

Azt gondolom, mindkettő igen nemes és hasznos kezdeményezés. Most már csak az a kérdés, hogy milyen eredményeket fog hozni a két projekt, s ezek által mennyivel fog javulni Franciaország, Európa és a Föld atmoszférája, klímája.

Nem akarsz lemaradni a Zöld Sport cikkeiről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: lequipe.fr

Leave a Reply