Ezért Novak Djokovics a tenisz királya

Novak Djokovics vasárnap pályafutása során kilencedik alkalommal nyerte meg az Ausztrál Opent, miután a döntőben simán verte Danyiil Medvegyevet. A szerb több rekordot is fölállított újabb Grand Slam-sikerével – ezeket foglalja most össze a Sportudvar.

3

Immár kilencedik melbourne-i sikerével Novak Djokovics a harmadik játékos, akinek legalább nyolc elsősége van ugyanarról a Grand Slam-tornáról. Rajta kívül a Roland Garrost 13-szor elhódító Rafael Nadal, valamint a Wimbledonban 8 diadallal rendelkező Roger Federer mondhatja el ugyanezt magáról.

6

A 33 esztendős szerb klasszis a hatodik GS-trófeáját gyűjtötte be harminc éven felül. A férfiaknál rajta kívül csak Rafael Nadalról lehet hasonlót elmondani.

9

A Djoker becenévre hallgató világelső kilencedjére jutott be az Ausztrál Open döntőjébe, s még egyszer sem kapott ki ott. Ezzel a kilenc sikerrel már évek óta ő a melbourne-i csúcstartó, hiszen az örökrangsor második helyén Roger Federer hat győzelemmel áll.

18

Djokovicsnak a tegnapi a 18. Grand Slam-győzelme. Már csak kettőre van az egyaránt 20-20 elsőséggel rendelkező Federer-Nadal párostól.

28

A szerbnek tehát ez volt a kilencedik fináléja Ausztráliában. A Grand Slam-eken összességében véve pedig már a 28.

82

Novak Djokovics a 82. mérkőzését nyerte meg az Ausztrál Openen. Csak Roger Federer nyert több, szám szerint 102 összecsapást.

103

Ennyi ászt ütött Novak Djokovics a tornán. Ezzel magasan ő nyerte ezt a statisztikai rangsort, hiszen a második helyen végző Alexander Zverev 86, a Fucsovics Mártont búcsúztató Milos Raonic pedig 82 ászt ütött.

303

A Raonic elleni nyolcaddöntőn Djokovics a 300. sikerét aratta GS-tornán (mindössze 45 vereség mellett). Ebből nem nehéz kiszámolni, hogy a Medvegyev elleni győzelem a 303. a tarsolyában. A szerb világelső ezzel olyan klasszisokat előz meg, mint Rafael Nadal (284-39), Jimmy Connors (233-49) és Andre Agassi (224-53). Csak Roger Federer jobb nála, aki 362 győzelmet és 59 vereséget számlál a négy nagy tornán.

311

Djoker mostani tornagyőzelmével április 4-éig bebiztosította világelsőségét. Március 8-án a 311. hetet fogja megkezdeni a ranglista éllovasaként, ezzel pedig át fogja adni a múltnak Roger Federer 310-es csúcsát. Csak érdekességképpen: az összevetés harmadik helyén Pete Sampras áll, mégpedig 286 héttel.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: eurosport.com

Leave a Reply