Shaquille O’Neal üzent a férfi kézilabda-vb kongói sztárjának

Bár sok különös esemény történt már az idei férfi kézilabda-világbajnokságon, a legnagyobb feltűnést sokak számára egy finoman szólva túlsúlyos kongói beálló, Gauthier Mvumbi okozta, aki kettő mérkőzésen nyolc gólt tudott szerezni. Nem túlzás azt állítani, hogy a francia negyedosztályban pallérozódó kézilabdázó külseje és teljesítménye az egész világot meghökkentette, hiszen még egy volt NBA-sztár, Shaquille O’Neal is üzenetet küldött neki, ami természetesen nagy megtiszteltetés volt Mvumbi számára.

Valószínűleg sok olvasómban fölvetődött az a kérdés, hogy mit keres a Kongói Demokratikus Köztársaság válogatottja a férfi kézilabda-világbajnokságon? Nos, ennek oka az, hogy idén először 24 helyett 32 csapat kvalifikálhatta magát a tornára, így Afrikából is több nemzetnek nyílt erre lehetősége. Azt jól tudjuk, hogy a Zöld-foki szigetek válogatottja is a vb-újoncok között van, hiszen éppen a magyarok ellen sikerült, alighanem nem egy beteg játékossal kiállniuk. Mint tudjuk, most már visszaléptek a tornától, annyira nagy lett a maradiak listája. A Kongói DK együttesét viszont szerencsére nem támadta meg semmilyen betegség sem, így láthattuk, hogy milyen játékosok is alkotják a fekete-afrikai ország csapatát.

Közülük egyvalaki kiemelkedett, egyrészt a nem rossz játéktudása, másrészt (s főleg emiatt) nem éppen sportolói testalkata miatt. Ő nem más, mint Gauthier Mvumbi, a francia negyedosztályú Dreux beállója. Mielőtt még bővebben rátérnénk Mvumbira, annyit érdemes megjegyezni, hogy a kongói csapat játékosainak zöme a francia alsóbb osztályokból került beválogatásra. Közülük a legmagasabb osztályban Daniel Mathey játszik, aki a harmadik ligás Bruges-Lormont kézilabdázója… A többiek a negyedosztályban játszanak, olyan csapatokban, mint a Caen, a Massy, a Savigny-sur-Orge, vagy a Vernouillet. Innen érkeztek meg tehát a kongóiak Egyiptomba, hogy megvalósítsák nagy álmukat, a vb-szereplést.

Fogalmam sincs, hogy előzetesen maguk a kongói játékosok, a szakmai stáb, akár a szövetség gondolt-e arra, hogy beállójuk, Gauthier Mvumbi testalkata miatt a figyelem középpontjába kerülhet. A világbajnokság hivatalos honlapján 176 cm és 89 kg szerepelt a beálló fizikai adatai között, azonban ez korántsem fedi a valóságot, ugyanis hősünk valójában 192 centiméter magas és 140 kilót nyom. (Újabb fekete pont a vb szervezőinek.) Nos, rögtön az első mérkőzésen a francia negyedosztályú Dreux játékosa lett a 2021-es világbajnokság legnagyobb sztárja, hiszen enyhén szólva túlsúlyos kinézetével mindenkit meghökkentett, valószínűleg még az ellenfeleket is. Az már csak hab volt a tortán, hogy ennek dacára csapata egyik legjobbja volt, ugyanis az Argentína ellen 28:22-re elvesztett első csoportmérkőzésen 4 gólt szerzett, ráadásul nem éppen gyenge technikai kvalitásait is megvillogtatta. A kézilabdát magasabb szinten űző argentinoknál persze egyetlen pufók ember sem szerepelt a csapatban, így nem is csoda, hogy a védők nehezen birkóztak meg Mvumbival.

A következő körben az olimpiai bajnok és címvédő Dánia volt a Kongói DK ellenfele. Gauthier Mvumbi ezen a mérkőzésen is jól teljesített, hiszen ismét négy gólig jutott el, amivel csapata társgólkirályának bizonyult azon a találkozón. Eddigi teljesítményével sok embert levett a válláról, hiszen a kettő mérkőzésen összesen 25 percet töltött a pályán, de ennyi idő is elég volt neki ahhoz, hogy 9 lövésből 8-at góllal abszolváljon. Csodálói között nem csak a szurkolókat és az újságírókat, hanem egy másik sportág egykori nagy sztárját is megtaláljuk.

Shaquille O’Neal, a Los Angeles Lakers kosárlabdacsapatának korábbi kiválósága, aki játékoskorában 216 cm-es magassága mellett 150 kg-t nyomott, szintén fölfigyelt Mvumbira, s közösségi oldalán videóban üzent a kongói, de alighanem az egész afrikai kézilabda jelenlegi legismertebb játékosának. “Azt mondják, te vagy a kézilabda Shaq-je. Mi történik?” – tette föl a kérdést O’Neal. Mvumbi válasza sem sokat váratott magára: “Egy valóra vált álom. Nem hiszem el” – áradozott Instagram-oldalán a beálló, akinek követői jelentősen megszaporodtak az elmúlt pár napban. “Nem egészen értem, hogy mi történik, de el kell mondanom nektek: éljétek meg az álmotokat, és harcoljatok azért, amiért vagytok” – üzente követőinek, egyben köszönetet mondott O’Nealnek a támogatásért.

Ezek a történések sok erőt adhatnak a kongói csapatnak, amely ma este sorsdöntő mérkőzést játszik leggyengébb riválisával, Bahreinnel. Aki megnyeri az összecsapást, az jut be harmadikként a középdöntőbe, aki veszít, az pedig az Elnöki Kupáért, azaz a nyolc csoportutolsó külön minibajnokságának megnyeréséért küzdhet a továbbiakban. Azt hiszem, nem vagyok egyedül, ha azt kívánom, hogy a túlnyomórészt amatőrökből álló Kongói DK-nak sikerüljön győznie, s így a középdöntőben is láthatjuk majd Gauthier Mvumbit.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: marca.es

Leave a Reply