Átigazolási összefoglaló (2021. január 9 – 15.)

VIDEÓKKAL – Megkezdődött a hagyományos januári átigazolási időszak a labdarúgásban, a Sportudvar pedig most már hagyományosnak mondható módon idén is rendszeresen összefoglalót ad a piac legfontosabb, legérdekesebb történéseiről. Január első három hetében péntekenként heti, az utolsó héten pedig hétfőtől péntekig napi összefoglalóval jelentkezem, a február 1-ei zárónapon pedig egész napos élő, szöveges tudósítás formájában számolok be az eseményekről. Kövessétek a Sportudvart!

HAZAI HÍREK
Futács Zalaegerszegen

A MOL Fehérvár labdarúgócsapata a hivatalos honlapján jelentette be, hogy közös megegyezéssel szerződést bontott Futács Márkóval, aki így távozik a klubtól. Ezzel egy időben a szintén NB I-es ZTE FC arról számolt be, hogy szerződtette a 30 éves, háromszoros magyar válogatott csatárt.

molfehervarfc.hu beszámolója szerint Futács Márkó 2019 januárjában érkezett a székesfehérvári csapathoz. Az elmúlt két évben 55 tétmérkőzésen szerepelt piros-kékben és összesen 16-szor volt eredményes. A 30 éves, háromszoros magyar válogatott csatár Magyar Kupát nyert a Vidivel, emellett kétszer is második helyen végzett az együttessel a bajnokságban.

Futács tavaly júliusban kikerült a Fehérvár első keretéből, így a jelenleg is zajló idényben csupán két NB III-as mérkőzésen lépett pályára a klub második számú csapatában.

A fehérvári bejelentéssel egy időben az is kiderült, hogy Futácsnak megvan az új klubja: a csatár a ZTE-nél folytatja. A zalaegerszegiek beszámolója szerint a labdarúgó az idény végéig szóló szerződést írt alá.

Özönlenek a horvátok Diósgyőrbe

Úgy tűnik, hogy a múlt héten véglegesített tulajdonosváltással Horvátország felől fújnak az új szelek a DVTK-nál, hiszen amellett, hogy a miskolci csapat vezetőedzői tisztségét Zoran Zekic személyében egy, a kis balkáni országból érkezett szakember látja el tavasszal, egyre több horvát légiós is a bajnokságban sereghajtó gárda keretéhez csatlakozik.

A héten két újabb horvát igazolást jelentettek be a piros-fehérek: előbb Vinko Soldo személyében egy 22 éves középhátvéd érkezett a Dinamo Zágrábtól kölcsönbe a tavaszi idényre.

„Szükségesnek tartottuk, hogy tovább erősítsük a csapat védelmét – mondta Benczés Miklós, a DVTK sportigazgatója. “Vinko Soldo egy mozgékony, technikás belső védő, aki kifejezetten jól fejel, emellett kiválóan passzol mindkét lábbal, ezért mélységből is tudja segíteni a támadások építését”.

„Boldog vagyok, és büszke, hogy egy ilyen nagy hagyományokkal rendelkező klub mezét viselhetem – nyilatkozta Vinko Soldo. “Bízom benne, hogy minél több lehetőséget kapok, és a pályán tehetek meg mindent a DVTK sikeréért. Még csak 22 éves vagyok, de már szerepeltem a horvát és a finn élvonalban, és most nagy lehetőséget kaptam arra, hogy tovább fejlődjek”.

Ezt követően ma délután érkezett az újabb bejelentés, miszerint Eszékről is egy horvát focista igazolt Miskolcra.

Luka Marin az eszékieknél nevelkedett, és a csapat színeiben debütált a felnőttek között. A tavaszi szezonra kölcsönbe érkező 22 éves balhátvéd a 2020–2021-es idény első felét az Olimpija Ljubljanánál töltötte – a szlovén bajnokságban 12 meccsen egy gólt szerzett és egy gólpasszt osztott ki.

„Luka Marin fiatal, tehetséges és gyors játékos, aki remek teljesítményt nyújtott korábbi klubjaiban. A bal oldalon több poszton bevethető, nagy erőssége lehet a csapatunknak” – mondta Benczés Miklós, a DVTK sportigazgatója.

„Örülök, hogy tavasszal Diósgyőrben focizom. A beilleszkedésemet megkönnyíti, hogy Eszéken dolgoztam együtt Zoran Zekiccsel, jól tudom, mit követel a játékosaitól, illetve Goran Milovic Ljubljana után Diósgyőrben is csapattársam lesz. Bízom benne, hogy tavasszal sok győzelmet aratunk, és mihamarabb bebiztosítjuk jövő évi helyünket az élvonalban” – fogalmazott Luka Marin, aki már át is esett az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatokon, és aláírta a kölcsönszerződését.

Mint ismert, a DVTK-nál a tulajdonosváltás után horvát vezetőedző érkezett Zoran Zekic személyében, mellette pedig Soldóval és Marinnal együtt már hat horvát játékos szerződött a csapathoz a tél folyamán, korábban ugyanis Goran Milovic, Diego Zivulic, Marko Malenica és Alen Grgic is az NB I sereghajtójához kötelezte el magát.

Suljic is a Diósgyőré

Nem sokkal eme cikk megjelenése előtt érkezett a hír, hogy a Diósgyőr megállapodott az izraeli Hapoel Petah-Tikvával a korábban a Fehérvárt és az Újpestet is erősítő, bosnyák és magyar állampolgársággal egyaránt rendelkező Asmir Suljic szerződtetéséről.

A hírt Benczés Miklós jelentette be a csapat honlapján. Hangsúlyozta, Suljic az a típusú játékos, aki minden megmozdulásával kész a pályán magára ragadni a figyelmet. Hozzátéve, pontosan tudják, hogy elsősorban nem gólokat, hanem váratlan húzásokat, gólpasszokat remélhetnek a szélsőtől.

A volt újpesti és székesfehérvári labdarúgó első DVTK-mezben adott nyilatkozatában felidézte, különleges emlékei vannak a miskolci szurkolókról, ide tartozik a 2014-ben az Újpest színeiben megnyert Magyar Kupa-döntő is, amikor épp a Diósgyőrt múlták felül, 10-10 ezer fanatikus előtt a régi Puskás Ferenc Stadionban. 

„Mindig azt mondtam, Magyarország legőrültebb szurkolói járnak Diósgyőrben meccsre, és persze a teltházas kupadöntőt sem fogom soha elfelejteni – nosztalgiázott a 29 esztendős Suljic. “Mostantól együtt gyűjtjük az emlékeket, és bízom benne, pályafutásom befejezése után lesz mit felidézni. Korábbi klubjaimban rendre bajnoki címért, kupáért küzdöttem, most tavasszal is a lehető legjobb helyen kell végezni, és akkor jövőre magasabb célokat tűzhetünk ki magunk elé”.  

A DVTK a megállapodásról nem közölt részleteket, még csak annak hosszáról sem számolt be. Suljic az NB I-es sereghajtó nyolcadik téli igazolása. 

Hazatér a Puskás székely játékosa

Másfél évig a Sepsi OSK-hoz kerül kölcsönbe Tamás Nándor, a Puskás Akadémia támadója – jelentette be a székelyföldi klub. A 20 éves, kézdialmási születésű jobbszélső 2018-ban a csíkszeredai Székelyföldi Akadémiáról került a PAFC-hoz, amelynek színeiben 23 NB I-es mérkőzésen két gólt szerzett, a fiókcsapat Aquital FC Csákvárban pedig 49 találkozón kilencszer volt eredményes.

Tamás Nándorra alapemberként számít a Sepsi, ugyanis eddigi teljesítményét rendkívül jónak ítélik meg.

A 2000-ben született támadó az ősszel nyolc NB I-es találkozón lépett pályára, kétszer kezdőként. Az NB II-ben három meccsen játszott, egy gólt szerzett.

Tamás Nándor néhány napja 2023-ig meghosszabbította szerződését a Puskás Akadémiával.

A Puskáshoz szerződött, de Csákvárra került egy játékos

Vaskó Tamás és Csató Martin után Kártik Bálint személyében megvan a harmadik téli érkezője az NB II-ben szereplő Aqvital FC Csákvárnak – számolt be róla a klub honlapja.

A Debrecennél nevelkedő, majd az elmúlt öt évet Nyíregyházán töltő Kártik Bálint két és fél éves szerződést kötött az NB I-es Puskás Akadémiával, de a tavaszi idényt kölcsönben a felcsútiak fiókcsapatánál, az NB II-es Csákvárban tölti.

A jó felépítésű, 23 esztendős középpályás fiatal kora ellenére már 133 másodosztályú bajnoki mérkőzést játszott, hiszen a Nyíregyháza Spartacusban – az elmúlt fél évet leszámítva – végig alapember volt.

Kártik Bálint több poszton bevethető játékos, akár támadó, akár védekező középpályásként átlagon felüli teljesítményre képes” – mutatta be az új játékost a vezetőedző, Visinka Ede.

Kártik Bálint az egyhetes nyíregyházi edzőtábort már a Csákvárral csinálta végig. A középpályás a szerdai, Puskás Akadémia elleni felkészülési meccsen be is mutatkozott a csákváriaknál.

Szalai Attila Isztambulban folytatja

A ciprusi bajnokságban szereplő Apollon Limassol pénteken a hivatalos honlapján bejelentette, hogy a főbb pontokban megegyezett magyar labdarúgója átigazolásáról: Szalai Attila a török Fenerbahce játékosa lesz.

A klub rövid közleményéből az is kiderül, hogy Szalai Attila Isztambulba utazik, hogy részt vegyen az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatokon, és véglegesítse Törökországba igazolását. A hírt a CNN török változata is átvette, majd később a Fenerbahce is megerősítette a hivatalos Twitter-csatornáján.

Korábban már lehetett olvasni arról, hogy török lapok is jövendölik Szalai Attila klubváltását. Értesüléseik szerint az isztambuli együttes kétmillió eurót fizethet a 22 éves, nyolcszoros magyar válogatott játékosért, s ennek az összegnek a húsz százaléka, azaz 400 ezer euró Szalai előző csapatához, a Mezőkövesdhez kerül. A magyar klub nem kívánt reagálni a török portál értesülésére.

Szalai Attila a Vasasnál töltött évei után 14 esztendősen a Rapid Wien utánpótlásába került, 2016-ban egy meccs erejéig az osztrák élvonalban is kipróbálhatta magát. 2017 nyarán lett a Mezőkövesd labdarúgója, majd 2019 nyarán igazolt az Apollonhoz, amely jelenleg vezeti a ciprusi bajnokság tabelláját.

Szalai a mostani idényben 19 tétmérkőzésen játszott az Apollonban, három gólt szerzett és három gólpasszt adott.

A Fenerbahce a török élvonal második helyén áll.

KÜLFÖLDI HÍREK
Jovics visszatér Frankfurtba

Az idény hátralévő részére kölcsönbe visszatér a német Eintracht Frankfurthoz Luka Jovics, a Real Madrid szerb csatára. Az információt kedd este a Frankfurt Leverkusen elleni Német Kupa-mérkőzése előtt egy tévéinterjúban megerősítette Fredi Bobic, a frankfurtiak sportigazgatója.

Elsőként a Marca írta meg, hogy Zidane közölte Joviccsal, szabadon tárgyalhat más klubokkal, mert nincs szüksége rá. A madridi lap szerint az Eintracht Frankfurt mellett az angol Wolverhampton Wanderers és az olasz AC Milan mutatott érdeklődést, a játékos a jó emlékek miatt hamar eldöntötte, hogy Frankfurtba menne vissza.

Bobic a német Sky Sportnak a kupameccs előtt azt mondta, szinte mindenben megegyeztek, már csak az orvosi vizsgálat választja el Jovicsot attól, hogy az idény végéig ismét a Frankfurt játékosa legyen.

A Marca szerint a kölcsönszerződés az idény végéig szól, nem tartalmaz opciós lehetőséget a játékos megvásárlására.

Az egy évvel ezelőtt 60 millió euróért megvásárolt szerb ebben az idényben háromszor játszott kezdőként a Real Madridban, összesen 208 percet kapott Zidane-tól. A francia szakember abban bízhat, hogy Jovics az Eintrachtnál visszaszerzi azt a lendületét, amely egy éve vonzóvá tette a számára.

Az Eintracht Frankfurt kedden jól kezdett a Leverkusen vendégeként, Amin Younes révén a 6. percben vezetést szerzett. Csakhogy a folytatásban a Bayer volt a jobb, a 27. percben egyenlített, a második félidőben pedig újabb három gólt szerzett – a végén Jonathan Tah 73. percben történt kiállítása miatt emberhátrányban talált be.

A Leverkusen jutott a legjobb 16 közé, a nyolcaddöntőben a negyedosztályú Essennel találkozik.

Nem lesz több érkező januárban Lipcsében

A német élvonalbeli RB Leipzig Szoboszlai Dominik után nem tervez több téli erősítést – árulta el Markus Krösche, a lipcsei klub sportigazgatója a Kickernek.

A Bundesligában a címvédő Bayern München mögött a második helyen álló Leipzig a téli átigazolási időszakban húszmillió euróért szerződtette Szoboszlai Dominikot, a Red Bull Salzburg 20 éves magyar válogatott középpályását. Markus Krösche szerint több játékos nem érkezik a csapathoz a télen.

A nyáron viszont mintegy 80 millió eurót költhet el az előző idényben a Bajnokok Ligájában az elődöntőig menetelő együttes. A Gulácsi Pétert és Orbán Vilmost is foglalkoztató klub várhatóan húszmillió euróért végleg megvásárolja a Manchester Citytől kölcsönben lévő balhátvédet, Angelinót, s ugyanez a terv az ősszel a Monacótól kölcsönbe érkező Benjamin Henrichsszel, aki 15 millió euróért lehet végleg a lipcseieké.

A nyáron csatlakozik a kerethez a 18 éves Josko Gvardiol, akit tavaly szeptemberben 16 millióért szerzett meg az RB Leipzig a Dinamo Zágrábtől, ám a horvát bekk ezt az idényt kölcsönben a nevelőegyesületénél tölti.

Lyonból kölcsönzött az Atlético Madrid

Az Atlético Madrid másfél millió euróért kölcsönvette Moussa Dembélét (a kiemelt képen), az Olympique Lyon francia labdarúgóját – adta hírül a spanyol klub a hivatalos honlapján szerdán.

A madridi klub Diego Costa távozását követően mindenképpen szeretett volna támadót igazolni, és a vezetőség választása a Lyon 24 éves csatárára esett.

Az Atlético a nyáron opciós joga érvényesítésével 33.5 millió euróért (plusz ötmillió bónusz) végleg megvásárolhatja Dembélét, akinek a továbbértékesítése esetén a vételár tíz százaléka a Lyont illetné.

Moussa Dembélé 2018 óta focizott az OL-nél, az előző idényben minden sorozatot figyelembe véve összesen 24 gólt szerzett, ebben az idényben viszont 16 francia bajnoki mérkőzésen csak egyszer talált be.

Tíz év után távozott a Chelsea-től egy játékos

Tíz év után végleg távozott a Chelsea labdarúgócsapatától Lucas Piazón, aki 2025-ig szóló szerződést írt alá a portugál élvonalbeli Bragával.

A 26 esztendős brazil támadó kapcsán érdekesség, hogy a Chelsea jelenlegi keretéből ő állt a leghosszabb ideje a klub alkalmazásában, igaz, 2011 óta csak egy Premier League-meccsen lépett pályára a londoni együttesben – azon viszont a „kékek” 2012 decemberében 8:0-ra kiütötték az Aston Villát, főhősünk pedig kiosztott egy gólpasszt Ramiresnek a találkozón.

Piazón azóta játszott kölcsönben Spanyolországban (Málaga), Hollandiában (Vitesse), Németországban (Eintracht Frankfurt), Olaszországban (Chievo) és más angol csapatoknál (Reading, Fulham) is, a legutóbbi másfél évet a portugál Rio Avénál töltötte. A Braga 2025 nyaráig szerződtette.

Az Arsenal hosszabbított Holdinggal

Szerződéshosszabbítást írt alá Rob Holdinggal az angol bajnokságban 11. helyen álló Arsenal.

Az észak-londoni klub kedden jelentette be, hogy az új megállapodás 2024-ig szól, és tartalmaz további plusz egy évre szóló lehetőséget.

A 25 éves középhátvéd 2016 júliusa óta focizik az Arsenalban, amellyel azóta két FA-kupát és két angol Szuperkupát nyert.

Holding a mostani idényben 16 mérkőzésen lépett pályára az Arsenal színeiben, és állandó tagja lett Mikel Arteta vezetőedző kezdő tizenegyének.

Az Arsenal a története egyik leggyengébb szezonrajtját produkálta, most 18 forduló után hét győzelemmel, három döntetlennel és nyolc vereséggel a Premier League 11. helyén áll. Tegnap este a 14. helyezett Crystal Palace-szal csak döntetlent tudott játszani hazai pályán.

Rooney végleg a Derby menedzsere

Az angol másodosztályban (Championship) szereplő Derby County a hivatalos oldalán jelentette be ma délután, hogy Wayne Rooney a klub új menedzsere.

A Derby tavaly novemberben menesztette vezetőedzői pozíciójából Phillip Cocutmiután a klub az utolsó helyen állt a tabellán. Ezt követően nem érkezett új menedzser a csapat élére, de játékos-edzőként Wayne Rooney tartotta a tréningeket, majd kinevezték megbízott vezetőedzőnek.

A Manchester United és az angol válogatott legendája megbízott edzőként kilenc mérkőzés alatt háromszor nyert a Derbyval négy döntetlen és kettő vereség mellett, a gárda pedig feljött a tabella 22. helyére a 24.-ről.

Ezt követően ma a Derby County a hivatalos oldalán jelentette be, hogy Rooney innentől az együttes menedzsereként folytatja a pályafutását náluk. A felek két és fél évről szóló megállapodást kötöttek egymással.

A 35 esztendős Rooney tavaly januárban tért vissza Angliába játékos-edzőnek az MLS-ben szereplő D.C. Unitedtől. A pályán 35 tétmérkőzésen viselte a Derby mezét. 

„Amikor visszatértem az Egyesült Királyságba a Derby ajánlata miatt, le voltam nyűgözve, hogy milyen lehetőségek rejlenek ebben a nagyszerű klubban. Éppen ezért hatalmas megtiszteltetés, hogy követve Brian Clough, Jim Smith vagy éppen Frank Lampard példáját, innentől én irányíthatom a csapatot” – fogalmazott Rooney.

Bár a klub közleménye nem erősíti meg, de a végleges kinevezés egyúttal Rooney labdarúgó-karrierjének befejezését is jelentheti. A 120-szoros válogatott támadó 2002-ben az Evertonban tűnt fel, majd 2004 és 2017 között a Manchester United labdarúgója volt.

A „vörös ördögöknél” 559 mérkőzésen 253 gólt szerzett. Ezt követően visszatért az Evertonhoz, majd 2019-es Derbyba igazolása előtt két idényt az Egyesült Államokban, a DC Unitedben játszott.

Hazai színtéren a Premier League-et ötször, az FA-kupát egyszer, az angol Ligakupát háromszor, az angol Szuperkupát négyszer nyerte meg. Emellett Bajnokok Ligája- és Európa Liga-győztes, valamint klubvilágbajnok is az MU-val.

Az angol válogatottban 2003 és 2018 között 53 gólt szerzett, három világ- és ugyanennyi Európa-bajnokságon szerepelt.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: Atlético Madrid

Leave a Reply