Szégyen, gyalázat, bukás: nekiment a spanyol sajtó a Real Madridnak a kupabúcsú után

Hatalmas meglepetés született tegnap este a labdarúgó spanyol Király-kupában: a Real Madrid emberelőnyben játszva, hosszabbításban kiesett a harmadosztályú Alcoyano ellen. A spanyol sajtó természetesen nem hagyta szó nélkül az erősen tartalékos madridiak leszereplését, s megkapta a magáét Zinédine Zidane vezetőedző is.

Nagy visszhangja volt annak január 13-án, hogy a Bayern München büntetőkkel kiesett a Német Kupából a másodosztályú Holstein Kiellel szemben, utoljára ugyanis a 2000-2001-es kiírásban volt példa arra, hogy a bajorok egy alacsonyabb osztályú együttes ellen essenek ki a sorozatból. Arra sem pár éve volt utoljára példa, hogy a Real Madrid kiessen egy alsóbb ligában tengődő együttessel szemben. Márpedig tegnap este pontosan ez történt: a királyi gárda 2×15 perces hosszabbítást követően 2:1-re kikapott a harmadosztályú Alcoyano csapatától, ráadásul úgy, hogy a 109. perctől kezdve emberelőnyben játszhatott egy hazai játékos kiállítása miatt, így a legjobb 32 között búcsúzni kényszerült a Király-kupától.

A spanyol sajtótermékek (és nemcsak a sportlapok) természetesen ma reggeli címlapjaikon, vagy sportrovataikban elsősorban erről a döbbenetes meglepetésről adtak hírt, s fogalmazták meg véleményüket. Fontos tudni, hogy a Real Madridnak az új évben ez már a második kupakiesése volt, ugyanis a múlt héten a spanyol Szuperkupából zúgott ki az Athletic Bilbaóval szemben, s a sajtó már akkor is igen éles kritikát fogalmazott meg a bajnoki címvédővel szemben. Ezek után senki sem csodálkozhat azon, hogy a mai lapok még keményebben beleszálltak a fővárosiakba.

“Ezt a szégyent senki sem mossa le” – ez szerepel a Marca sportújság mai címlapján. Az As “Szégyen”, a barcelonai Mundo Deportivo pedig “Gyalázat” címmel jelentette meg a mérkőzésről szóló írását. Utóbbi újság így ír a meccsről: “Bukás. Ez egy kemény, de annál kifejezőbb szó arra a teljesítményre, amelyet a Real Madrid az Alcoyano ellen bemutatott. Egy pillanatig sem lehetett látni a csapat játékosain a nagy akarást, miközben az Alcoyano ezt kihasználva legyőzte és kiejtette a sztárcsapatot, amely újfent búcsút inthet a Király-kupának. Ez egy valódi visszaesés a Real Madrid számára, amely a kupabúcsúval valóságos válságon megy keresztül. Ez a kiesés sok nyomot fog hagyni a Real Madridon”.

“Az elchei és pamplonai döntetlenek után a Szuperkupában elszenvedett vereség és a mostani Király-kupa-kiesés miatt a marseille-i edző sorsa újfent megbeszélések tárgya lesz a klubon belül” – írja az As, utalva Zinédine Zidane-ra, majd hozzáteszi: “Egy labdarúgó-érzelmi hullámvasútra ült föl a Real Madrid, amely hullámvasút jelenleg az összeomlás egy újabb szakaszán megy keresztül, ezáltal a marseille-i edzőt ismét a szakadék szélére sodorta. Ez a helyzet nem új számára és többször kijött hasonló szituációkból a múltban, de minden egyes visszaesés rombolta Zidane önbizalmát. A szerdai vereség különösen fájó nyomot hagyott és növeli a Zizou személye körüli feszültséget”.

Zidane nem fog lemondani

A vereség és a kiesés mellett a királyi gárdához közelálló Marca is fölveti Zidane sorsának lehetséges alakulását, azonban úgy látja, hogy egyelőre nem szándékozik távozni a francia szakember. Ugyanakkor sokatmondó az, amit a sportlap a klubnál fönnálló helyzetről ír: “A kopás, a kimerültség és az eltávolodás tünetei látszanak, amelyek a Zinédine Zidane-féle Real Madrid végét jelenthetik. A Real Madrid vezetői egyelőre nem terveznek azonnali hatályú drasztikus intézkedéseket hozni, hanem megvárják a szezon végét, hogy útnak indítsanak egy új Real Madridot, a jelenlegi fehér keret néhány sztárja nélkül, de megújult reménységekkel, amennyire csak szükséges. A Real Madrid még megnyerhet két trófeát, de a Zidane-nál és egy-két játékosnál egyre erősebben megmutatkozó kopás következtében egyre nagyobb annak valószínűsége, hogy a La Ligában és a Bajnokok Ligájában sem lesz favorit a fehér együttes”.

Kemény szavak, mi tagadás, s látva a Real Madrid mostanság mutatott teljesítményét, abszolút nem alaptalanok. A madridiak a bajnokságban egyébként a második helyen állnak, hátrányuk négy pont a városi rivális Atléticóval szemben, amely viszont kettő mérkőzéssel kevesebbet játszott, vagyis a virtuális hátrány tíz egység. A Bajnokok Ligájában február 24-én az Atalanta otthonában lép pályára a Real Madrid a nyolcaddöntő első mérkőzésén. A bergamói együttes már többször bebizonyította a nemzetközi porondon is, hogy bárkire veszélyes lehet, így Zidane és játékosai e párharc miatt sem lehetnek nyugodtak. Kíváncsian várhatjuk, milyen eredményekkel fog operálni a madridi csapat, de személy szerint nem volnék meglepve, ha további kínos kudarcok követnék a mostani kupabúcsút.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: elperiodico.com

Leave a Reply