Egész Uruguay harcbaszállt Cavani fölmentéséért

Mint ismert, az angol labdarúgó-szövetség (FA) három mérkőzésre szóló eltiltással és 100 000 font pénzbüntetéssel sújtotta Edinson Cavanit, a Manchester United csatárát, amiért egyik Instagram-feliratkozójának azt írta, hogy “Gracias negrito”, ami magyarul annyit tesz: köszönöm kicsi fekete. Az FA mindezt rasszista megnyilvánulásként könyvelte el, ezért szabta ki a súlyos szankciót az uruguayira. Cavani eltiltásával sokan nem értenek egyet, s ez különösen így van hazájában, ahol már a nyelvészek is fölemelték szavukat az angol szövetség döntése ellen.

Az egyik legfőbb beszédtéma volt 2020 végén az angol labdarúgásban, hogy Edinson Cavani, a Manchester United csatára ellen fegyelmi eljárást indított az FA, mivel egyik Instagram-feliratkozójának egy képe alá írt hozzászólására azzal reagált, hogy Gracias negrito, azaz köszönöm kicsi fekete – ezt a kifejezést az angol szövetség rasszista kijelentésként értékelte. Ez a megnyilvánulás elsőre valóban rasszistának tűnhet, azonban maga Cavani és több uruguayi személyiség is kijelentette, hogy a Gracias negrito korántsem egy, a színesbőrűek szidalmazására alkalmazott kifejezés, hanem egy kedveskedő hozzászólás, amit Uruguayban senki sem vesz zokon. Az FA azonban hajthatatlan volt, s helybenhagyta Cavani büntetését, aki azt kénytelen volt elfogadni.

Ander Herrera, a Manchester United korábbi, a Paris Saint-Germain jelenlegi spanyol játékosa megdöbbenésének adott hangot a döntés miatt, mivel ő is megerősítette, hogy a gracias negrito nem rasszista megnyilvánulás a spanyolajkú vidékeken. Nem sokkal utána az uruguayi profi és amatőr focisták is megszólaltak, s ugyancsak azt követelik, hogy az FA törölje el Cavani büntetését.

Az Uruguayi Labdarúgók Szövetsége (ez nem azonos az ország labdarúgó-szövetségével) levelet írt, amelyben elítélte a szankciót, amit “az uruguayi nép kultúrája és életmódja elleni támadásként” bélyegzett meg. “Edinson Cavani sosem viselkedett úgy, mint egy rasszista. Egyszerűen egy olyan kifejezést használt, amely Latin-Amerikában elterjedt, s egy kedves barátnak vagy rokonnak szóló üdvözlést jelent. Az FA mostani döntésével részrehajló, dogmatikus és etnocentrikus látásmódjáról tett tanúbizonyságot, amellyel ráadásul ártott Edinson Cavani becsületének és hírnevének is” – áll a levélben, amelyet a Twitteren az uruguayi labdarúgás két sztárja, Luis Suarez és Diego Godín is megosztott:

Az uruguayi szövetség sem maradt szótlan, amelynek vezetői egy saját nyilatkozatban leszögezték, “mély és pontos emberismeretük” alapján teljesen bizonyosak afelől, hogy ez a büntetés helytelen, s Cavani nem érdemli meg a szankciót és az ebből fakadó erkölcsi kárt.

Az FA azonban az egyre nagyobb volumenű tiltakozás ellenére is kategorikusan kitart álláspontja mellett, amelyet azzal az érveléssel igyekszik védeni, hogy a Gracias negrito kifejezés – amelyet Cavani még tavaly november 29-én írt egyik föliratkozójának az Instagramon – “sértő és/vagy visszaélésszerű és/vagy nem megfelelő és/vagy hiteltelenné tenné a sportágat”, ezért súlyos szabálysértésnek minősül, beleértve “a bőrszínre, fajra, etnikai származásra vonatkozó kifejezett, vagy burkolt utalást”.

Egy uruguayi klub gyalázza a brit gyarmati múltat

Uruguay egyik klubja még tovább ment a Cavani melletti kiállásban, s a brit gyarmati múltat és annak szörnyűségeit hánytorgatta fel: “Elfoglalták és bitorolták azokat a földeket, amelyek mindmáig a tulajdonukban vannak. Eltiporták és kivégezték azokat az embereket, akik másképp gondolkodtak, rabszolgasorba taszították a lakosságot, s a vallási intolerancia bajnokaiként elvették tőlük jogaikat. Ma ők az erkölcsi bírák – kultúrától és kontextustól függetlenül. Veled vagyunk, Cavani” – hangzik az uruguayi elsőosztályú Club Plaza Colonia igen éleshangú Twitter-bejegyzése:

Az Uruguayi Nyelvészeti Akadémia súlyos igazságtalanságról beszél

Nem csak a labdarúgók szólaltak fel Edinson Cavani érdekében, hanem az Uruguayi Nyelvészeti Akadémia tagjai is. Ez a szervezet az országban alkalmazott spanyol nyelv ápolására és terjesztésére jött létre, s a napokban kiadott nyilatkozatában súlyos igazságtalanságnak minősítette a híres támadó elleni döntést. A Matador becenévre hallgató játékos által használt kifejezés szellemének elemzésében az akadémia cáfol mindenféle rasszista összefüggést és megerősíti, hogy a Gracias negrito abban a szövegkörnyezetben, amelyben Cavani használta, kizárólag ragaszkodást jelent egy számára fontos emberhez. Az uruguayi nyelvészek szerint az FA “megmutatta tudatlanságát és tévedését a nyelv – és különösen a spanyol nyelv – használatának megítélésében, anélkül, hogy figyelembe venné annak minden összetettségét és összefüggését”.

Kíváncsi vagyok, hogy az FA esetleg meghátrál-e egy ilyen nagyméretű tiltakozás hatására, vagy szokásához híven szigorúan kitart meghozott döntése mellett – még akkor is, ha ezzel súlyos igazságtalanságot követett el egy olyan játékossal szemben, aki nem az angolszász kultúrkörből érkezett a Premier League-be.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: eurosport.com

Leave a Reply