Olimpiai kamupályázat, egy Parkinson-kóros férfi nagy teljesítménye és a brisbane-i olimpia – Februári összefoglaló

Az év legrövidebb hónapja is bőven hozott érdekességeket a sport világában. Egy finn sarkvidéki kisváros fiktív pályázatot készített a 2032-es nyári olimpia megrendezésére, amivel a klímaváltozás jelentette veszélyekre kívánta fölhívni a figyelmet. A tizenegy év múlva esedékes ötkarikás játékok házigazdáját idén ki is jelölték, ugyanis a nagy lobbi által támogatott ausztráliai Brisbane egy célzott párbeszéd keretében elvitte a lehetőséget a magyar rendezés elől. Ebben a hónapban még egy svájci Parkinson-kóros férfi csúcsteljesítménye érdemelt ki nagy figyelmet az olvasók részéről. A Sportudvar összefoglalja a legfontosabb és legérdekesebb februári eseményeket.

Nyári olimpia a sarkvidéken? Ha a klímaváltozáson múlik, valóság lehet belőle – állítják a finnek

Február elején igen meghökkentő bejelentést tett a Lappföld finn oldalán, az Északi-sarknál fekvő Salla városa. A település ugyanis elhatározta, hogy pályázik a 2032-es nyári olimpiai játékok megrendezésére. A pár ezer lakosú városka kandidálását ugyanakkor nem kell komolyan venni, az általa közvetíteni kívánt üzenetet viszont már annál inkább: Salla ugyanis a globális felmelegedés következtében súlyos létfenntartási problémákkal kerülhet szembe. Az utóbbi években már gyorsan változtak a körülmények a téli turizmusból élő kistelepülésen, mivel pár nap alatt tudott nagyon hidegről nagyon melegre fordulni az időjárás, ami természetesen nem kedvez a téli tevékenységek űzésének. A pályázati videó igen szarkasztikus hangulatú, ami az alábbi cikkből ki is derül:

Nyári olimpia Ausztráliában, 11 év múlva – ez már valóság

Váratlan és meglepő bejelentést tett február végén tartott értekezlete után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A NOB ugyanis közölte, hogy “célzott párbeszédet” kezdeményez az ausztráliai Brisbane-nel a 2032-es nyári olimpia megrendezéséről, tehát lényegében eldöntötte, hogy Queensland állam fővárosának ítéli oda a rendezés jogát. Ez végül júniusban meg is történt, ám lényegében már február végén eldőlt a dolog, hiszen befolyásos ausztrál sportvezetők és politikusok álltak a pályázat mögött, így a megbeszélések sikere garantált volt. Ezzel az is eldőlt, hogy a magyar és német pályázati szándékok – amelyek éppen akkoriban akartak kibontakozni – halva születtek. Sokan meglepődtek a történtek miatt, de egy korábbi szabálymódosítás alapján teljesen szabályosan tehette meg a NOB, hogy ilyen korán és ilyen módon dönt az olimpia helyszínéről.

A Parkinson-kóros férfi, aki átgyalogolt a Svájci-Alpokon

Egy 51 éves svájci férfi, Yves Auberson nem mindennapi tettet vitt véghez. A másfél évtizeddel ezelőtt Parkinson-kórral diagnosztizált egykori profi golfozó ugyanis elhatározta, hogy a saját lábán, túrafelszereléssel a hátán járja be az Alpok svájci vonulatait. Összesen három hónapot vett igénybe a nagy vállalkozás, amelynek ideje alatt 1122 kilométert tett meg. Bár mindez még tavaly nyáron történt, a férfi csak idén februárban mesélt róla a L’Éqiupe-nek. Azt hiszem, erősen megsüvegelendő teljesítményről van szó, amit olvasóim is díjaztak.

Ez volt a legérdekesebb februári történések összefoglalója. Holnap a márciusi eseményekkel foglalkozom. Kövessétek a Sportudvart!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply