Roland Garros: Kikapott, majd kattant a kezén a bilincs egy orosz játékosnak

Nem akármilyen esemény zajlott le tegnap kora este a francia nyílt teniszbajnokság, a Roland Garros helyszínén. A női párosok tornájának egyik mérkőzését követően ugyanis az orosz Jana Szizikovát (a kiemelt képen jobb oldalon) őrizetbe vették a rendőrök, mert azzal gyanúsítják, hogy fogadási csalásban vett részt még a tavalyi Roland Garroson. A gyanú szerint az orosz teniszezőnő nem kevés pénzt kapott azért egy fogadási csalásokra szakosodott bűnszervezettől, hogy elveszítse egyik mérkőzését. Szizikova tegnap is simán kikapott partnerével, s ezt követően a fogdán tölthette az éjszakát. A teniszben sajnos nem ritka, hogy a világranglistán lejjebb elhelyezkedő játékosokat bundázásban való részvételre tudnak rákényszeríteni, amiért sok pénz üti markukat.

Egy igen meghökkentő hír jelent meg a ma reggeli francia sajtóban. A Le Parisien és a Le Figaro című napilapok is arról adtak hírt, hogy tegnap este őrizetbe vettek egy női játékost a francia nyílt teniszbajnokság, a Roland Garros helyszínén, mert azzal gyanúsítják, hogy a tavalyi verseny során a női párosok tornáján az egyik mérkőzést azért veszítette el amerikai partnerével, Madison Brengle-el egyetemben, mert pénzt ígértek neki azért, ha olyan hibákat követ el, amelyekkel vereséget szenvednek. A hírek szerint több tízezer eurónyi összeget ajánlottak külföldről a szóban forgó játékosnak.

Nem sokkal később kiderült, hogy az orosz Jana Szizikováról van szó. A 26 éves teniszezőnő a páros világranglistán a 101., míg az egyéni rangsorban a 765. helyen áll, vagyis a nem éppen sok pénzre szert tévő játékosok közé tartozik. Szizikovát tegnap este, közvetlenül mérkőzése után bilincselték meg a nyomozók. Az orosz ezúttal honfitársával, Jekatyerina Alekszandrovával indult párosban, de két 6:1-es szettben vereséget szenvedtek egy ausztrál kettőstől. Szizikova ellen eljárás folyik sportolói korrupció és szervezett bűnözés keretében elkövetett csalás gyanúja miatt – közölte a párizsi ügyészség.

Abnormálisan magas tétek és átlátszó kettős hibák

Még tavaly októberben indult meg a nyomozás, miután a Die Welt című német újság és a L’Équipe francia sportnapilap nyilvánosságra hozta, hogy a pár nappal korábban véget ért Roland Garros női párostornáján az egyik mérkőzésre a fogadási csalás árnyéka vetült. Konkrétan a 2020. szeptember 30-án, a női párosverseny első fordulójában lejátszott Jana Szizikova, Madison Brengle – Andreea Mitu, Maria Patricia Tig összecsapásról van szó.

A gyanú elsősorban a második szett ötödik játékában látottak kapcsán merült föl sokakban, ugyanis az első Roland Garrosán szereplő Szizikova két, egészen gyermeteg hibát követett el, amelyek még egy lámpalázas újonctól is egészen döbbenetes bakik lennének. Az eleve esélyesebb román kettős nullára hozta a játékot, s végül a mérkőzést is megnyerte 7:6, 6:4 arányban. Ugyanakkor az ügyre rálátó források annak idején azt közölték a két lappal, hogy erre az egy játékra “abnormálisan magas” összegű fogadások érkeztek több tízezer euró értékben.

A francia szerencsejáték-felügyelet nem észlelt anomáliát, de ez annak volt betudható, hogy állami szervként kizárólag a belföldi fogadási piacra van rálátása, márpedig maga a bundázás külföldön, egy egyelőre még meg nem nevezett helyen történt. A franciák pár nappal a mérkőzés után kaptak jelzést a globális fogadási monitoring rendszertől, valamint a világ 33, sportfogadási csalások ellen küzdő szervezetét tömörítő Koppenhága-csoporttól, hogy visszaélés történhetett a mérkőzéssel kapcsolatban. Ezt követően született meg a feljelentés, amely alapján az ügyészség elkezdett nyomozni, s így tegnap Szizikova nyomára akadtak a detektívek.

A Roland Garrost szervező Francia Tenisz Szövetség (FFT) a maga részéről csupán a letartóztatás tényét erősítette meg, de a folyamatban lévő bűnügyi eljárásról nem tudott részletekkel szolgálni, csupán annyit közölt, hogy várja a nyomozás eredményeit. A teniszben sajnos nem ritka, hogy a sportág második, vagy akár harmadik vonalához tartozó, a világranglistákon bőven a 100. hely alatt, akár az 1000. pozíciónál is hátrébb álló játékosokat fogadási csalásban való részvételre veszik rá erre szakosodott bűnözők, akik az általuk megfogalmazott kívánság (jelen esetben az igen átlátszó kettős hiba) teljesítése esetén jelentős pénzeket fizetnek ki a teniszezőknek, akiknek bizony komoly megélhetési problémákat jelent az, hogy nekik kell állniuk utazási és egyéb más költségeiket, miközben a tornákon gyakran egy árva fillért sem keresnek. A Sportudvaron nem egyszer írtam már erről a problémáról, amely a bírók háza táján is fölbukkant.

A mai francia sajtó arról is beszámolt, hogy tavaly szeptember 27-én egy kirgiz és egy üzbég női játékos ellen is büntetőeljárás indult, mert a márciusi gonesse-i tornán a mostanihoz hasonló csalást követhettek el. Jana Szizikova jelenleg is őrizetben van, további sorsáról (letartóztatás, szabadlábon védekezés stb.) még nem döntöttek, mint ahogy azt sem tudni, hogy tavalyi párospartnere, az amerikai Madison Brengle tudott-e a sunyiságról, amiben  résztvett. Nem lennék meglepve, ha ő is érintett lenne benne, mivel pár évvel ezelőtt azért perelte milliókra a nemzetközi szövetséget, mert a doppingellenőrzések során nem voltak tekintettel az ellenőrök tűfóbiájára, ami állítása szerint jelentősen visszavetette teljesítményét. Minden bizonnyal elveszítette a pert, hiszen bármikor lett volna módja nyilatkozni arról, hogy fél a tűktől, ezért az ő esetében más módszerekkel kell elvégezni a mintavételt. Persze nem akarom könnyelműen meggyanúsítani, hiszen mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, de azért ez is egy érdekes adalék lehet a történethez.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: midilibre.fr

Leave a Reply