10 millió eurót követel egy teniszezőnő, mert szerinte károsak a doppingtesztek az egészségére

A világranglistán 83. Madison Brengle úgy döntött, hogy beperli a Nemzetközi Tenisz-szövetséget (ITF) és a női versenyeket szervező WTA-t, mivel azt állítja, sérelmek érték őt a doppingellenőrzések alkalmával. Az amerikai szerint károsak egészségére a doppingtesztek, amik hátráltatják abban is, hogy minél jobb formába lendülhessen. Néhány éven belül ő a második játékos, aki jogi úton próbál érvényt szerezni vélt igazának egy kísértetiesen hasonló doppingügyben: 2013-ban Viktor Troicki azért perelte az ATP-t, mert arra hivatkozva kapott másfél éves eltiltást, hogy tűfóbiája miatt kihagyott egy mintavételt. Az ő eltiltását végül egy évre mérsékelték.

Madison Brengle jogi úton igyekszik elégtételt venni a nemzetközi szövetségen és a WTA-n, amiért minden játékosnak kutya kötelessége megjelenni rendszeresen doppingellenőrzéseken. A 28 éves amerikai teniszezőnő azt állítja, hogy a doppingvizsgálatok káros hatással vannak az egészségére. Még egy nyilatkozatot is kiadott, amiben hosszasan magyarázza, hogy a tesztek amolyan fékező hatással vannak karrierjére, mivel “erkölcsi és fizikai következményekkel” járnak számára.

Az amerikai, aki legjobb ranglista-helyezését 2015 májusában érte el egy 35. hellyel, közölte, hogy arról tájékoztatta a teniszben működő szervezeteket, hogy egy ritka betegségben szenved, amely “extrém erős fájdalmakat” okoz számára, amikor egy tűt vezetnek be a vénájába, hogy vért vegyenek tőle a teszthez. Ez “ideiglenes és tartós fizikai sérüléseket és érzelmi traumát” eredményezne – írja a nyilatkozatban.

Azt is írja, hogy több tornát is azért kellett lemondania, mert karjában gyengeséget érzett a vérvételeket követően. Brengle a 2016-os US Openen az első forduló előtt hasonló okból volt kénytelen visszalépni, ezáltal egy igen nagy pénzösszegre vethetett keresztet.

10 millió dolláros követelés

A The Guardian brit napilap szerint Brengle 10 millió eurót, vagyis 3,1 milliárd forintot szeretne megítéltetni a maga javára kártérítésként. Amikor áprilisban, az egyesült államokbeli Charlestonban rendezett tornán korán kiesett, a világranglistán jelenleg 83. játékos bejelentette, hogy elindítja a jogi procedúrát “annak érdekében, hogy rákényszerítsem azokat, akik a sportot irányítják, hogy megértsék, a játékosok nem áruk, és tisztelettel, illetve méltósággal kell kezelni őket”, miközben megfelelőbb kezeléseket követelt.

Brengle nem az első teniszező, aki hasonló okból fordul bírósághoz. Viktor Troicki, a szerbek játékosa 2013-ban 18 hónapos eltiltást kapott, amiért megtagadta a részvételt egy doppingellenőrzésen tűfóbiájára hivatkozva. Troicki emiatt fellebbezést adott be, de csak annyit tudott elérni, hogy egy évre mérsékelték büntetését, hiszen lett volna módja tájékoztatni az illetékes szerveket arról, hogy fél a tűtől.

Véleményem szerint Brengle-nek is lett volna módja idejében jelezni, hogy problémái adódnának a tűvel való mintavétellel, de ezt valamiért mégsem tette meg eddig. Nehéz ellenőrizni a ritka betegség tényleges meglétét, mert semmilyen, ezt megcáfolhatatlanul alátámasztó bizonyítékot nem mutatott be eddig a nyilvánosságnak, úgyhogy emiatt számomra kicsit csalásízű ez a történet. Meglátjuk, mi lesz belőle…

A kiemelt kép forrása: Li Peng/ZM/Panoramic

Leave a Reply