Tenisz: Örökre eltiltottak három csaló bírót

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) etikai tanácsa élete végéig eltiltott minden, a sportággal kapcsolatos tevékenységtől három thaiföldi bírót, akik beismerték, hogy általuk vezetett mérkőzések manipulálásában játszottak szerepet. Már évek óta köztudott, hogy a nemzetközi teniszben igen nagy a fogadási csalások száma és persze az ezzel foglalkozó maffiahálózatok nyeresége is, ami legalább ugyanekkora veszteséget jelent a sportágnak, de nem csak anyagi, hanem erkölcsi értelemben is, hiszen egy áprilisban nyilvánosságra hozott ITF-jelentésből az derült ki, hogy a bundázás a tenisz minden szintjén jelen van, így a rangos ATP-versenyeken is.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Mielőtt még valaki azt gondolná, hogy csak Magyarországon vannak súlyos problémák a tenisz berkein belül azáltal, hogy Fucsovics Márton és társai több tiszteletet és megbecsülést, illetve megtisztulást várnak el a hazai szövetségtől, amely gőgös módon hárít minden “támadást”, az nagyot téved.

Talán még súlyosabb probléma az, hogy a világ teniszében igen nagy mértékben elterjedtek a bundázás, vagyis a fogadási csalás különböző módszerei, s ezzel kapcsolatban számos botrány tört ki az utóbbi hetekben.

Áprilisban adhattam hírt róla, hogy egy, a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) megbízásából még 2016-ban készített, de csak idén nyilvánosságra hozott jelentés megállapításai szerint a mérkőzések manipulálása a sportág szinte valamennyi szintjén létező gond. Elsősorban a második vonalnak számító, ún. Challenge-viadalok érintettek, de a jelentés szerint a rangosabb ATP-tornákon is találtak olyan mérkőzéseket, amelyek esetében a fogadási csalás gyanúja merült föl. 

“Az integritás problémái sokkal nagyobbak akkor, amikor egy verseny pénzdíja kicsinek számít, ezáltal a játékosok sem tudnak komolyabb mértékben gazdagodni. Azonban a közérdek és a figyelem jóval nagyobb egy kisebb torna összdíjazásánál, ami frusztrálólag hathat a játékosokra” – áll a jelentésben. Valójában a legtöbb teniszezőnek azért is küzdenie kell, hogy elegendő pénze legyen a versenyekkel járó költségekre, s egy ilyen helyzetben sokkal fontosabbnak bizonyulhat számukra a tisztességtelen fogadóktól érkező “vesztegetés”, mint a pénzdíj, amelyet nyernek egy tornán, ha egyáltalán nyernek.

Sokáig semmilyen konkrét intézkedésre nem került sor a feltárt csalások vagy pusztán a csalás gyanúját fölvető mérkőzések ügyében. Az első, a jelentéssel kapcsolatban meghozott ítéletre szeptemberig kellett várni, amikor 19 hónapra eltiltottak egy fiatal játékost, aki korábban megnyerte az Ausztrál Open junior versenyét. A teniszezővel kapcsolatban (akinek nevét nem hozták nyilvánosságra) az a vád bizonyult megalapozottnak, miszerint egy kisebb versenyen szándékosan elvesztett egy szettet a nála jóval alacsonyabban rangsorolt ellenfelével szemben, s erre előzetesen egy fogadó 10 000 ausztrál dollárt, vagyis mai árfolyamon csaknem 2 millió forintot tett föl tétként.

Thaiföldön bírókat kaptak el tiltott fogadások miatt

Az ITF által a csalók ellen folytatott hajsza a mai napon újabb epizódhoz érkezett, igaz, ezúttal a bírói testületben találtak hibát elkövetett személyeket. Három thaiföldi bírót örökös eltiltással sújtottak mérkőzések manipulálása és tiltott fogadások miatt. A teniszben meglévő korrupció ellen küzdő hatóság megállapította, hogy az érintettek manipulálták a mérkőzések során a hivatalos pontozási rendszert.

Anucha Tongplew, Apisit Promchai és Chitchai Srililai soha többé nem működhetnek közre professzionális tenisztornán sem székbíróként, sem vonalbíróként – közölte a bundázási ügyekben eljáró Egység A Tenisz Integritásáért elnevezésű szervezet. Egy nyomozás végén mindhárom bíró elismerte, hogy fogadásokat kötött az általa vezetett mérkőzésekre a sportág harmadik vonalának számító ITF Future-tornákon.

Az ATP és több Grand Slam-bajnok is érintett

Félő, hogy a thai bírók örökös eltiltása csak a tenisz világát fenyegető jéghegy csúcsa, vagy legalábbis annak egy kicsi része. A BBC és a Buzzfeed 2016-ban robbantotta ki a fogadási botrányt a teniszben, amikor azt állította, hogy “az elmúlt évtizedben tizenhat top 50-es játékos volt, akinek esetében a tenisz etikai tanácsa olyan gyanús jeleket talált, amelyek arra engedtek következtetni, hogy mérkőzések elcsalásában vehettek részt. Ezen játékosok között Grand Slam-bajnokokat is találunk, ám végül mindegyikőjük esetében engedélyezték számukra karrierjük folytatását” és nem kaptak semmilyen büntetést.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: EDDY LEMAISTRE/FEP/Panoramic

Leave a Reply