Sportudvar 2020 – Néhány szösszenet szeptemberből

Vészesen közeleg az év vége, ezért a legtöbb sajtótermékhez hasonlóan a Sportudvar is igyekszik összefoglalni 2020 legfontosabb, legérdekesebb történéseit. Ezúttal a legnagyobb érdeklődésre számot tartó írásokon keresztül tekintek vissza arra, hogy mikor mi volt a legfőbb beszédtéma a sportban. Ma a legérdekesebb szeptemberi események kerülnek terítékre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Hosszú évek sérüléshullámát követően Andy Murray idén igyekezett visszatérni a férfi tenisz vérkeringésébe. A korábbi Grand Slam-győztes és olimpiai bajnok brit a US Open első fordulójában kis híján megégett a japán Nisioka Josihito ellen, azonban végül a rutin átsegítette a holtpontokon, s döntő szettben, nagy csatában behúzta a mérkőzést. Látszott rajta, hogy egyáltalán nincs nagy formában, de ezen nem csodálkozhattunk. Ettől függetlenül bebizonyította, hogy korai lett volna visszavonulni néhány évvel ezelőtt, amikor erre gondolt.

Váratlan bejelentés kavarta föl az állóvízet a Forma-1-ben szeptember 3-án: az augusztusban új tulajdonosokhoz került Williams-istálló bejelentette, hogy eddigi – papíron helyettes, gyakorlatilag viszont tényleges – vezetője, Claire Williams, a csapatalapító Frank lánya az Olasz Nagydíjat követően távozik a vezetőségből. Ez a döntés lényegében egy nagy korszak lezárultát jelentette, ugyanis most már a Williams-család egyetlen tagjának sincs beleszólása a csapat mindennapos munkájába.

Pierre Gasly nyerte a Forma-1-es Olasz Nagydíjat az Alpha Taurival a mclarenes Carlos Sainz és a Racing Ponttal versenyző Lance Stroll előtt. Bizony, a Mercedesek és a Red Bullok sehol nem voltak hozzájuk képest. Hogy mi kellett ehhez? Egy piros zászló, néhány, rosszkor a boxba hajtó versenyző és egy őrült küzdelem. A Sportudvar megpróbálta összefoglalni a flúgos futam pozitívumait és negatívumait.

Egy sportszempontból igen őrült hétvégén és különösen vasárnapon voltunk túl szeptember elején: azután, hogy Pierre Gasly nyerte meg a Forma-1-es Olasz Nagydíjat, kizárták az amerikai nyílt teniszbajnokságról Novak Djokovicsot. A szerb világelső és topfavorit a spanyol Pablo Carreno-Busta ellen játszott nyolcaddöntőt, azonban az első szettben egy elrontott labdamenet után egy labdát dühösen elütött jó messzire, ezzel azonban nyakon találta az egyik vonalbírónőt, aki ápolásra szorult a történtek után. A szervezők a vonatkozó szabályok szigorú alkalmazásáról tanúbizonyságot téve leléptették, vagyis kizárták a szerbet a tornáról veszélyes magatartása miatt, pedig Djokovics hosszú perceken át próbálta meggyőzni a bírókat arról, hogy tette nem a vonalbíró ellen irányult. Azt hiszem, ez az eset jó eséllyel pályázik az év sportbotránya címre.

Ha az Olasz Nagydíjra azt írtam, hogy flúgos futam, akkor mint írjak az egy hétre rá következett Toszkán GP-re? A Forma-1 második olaszországi viadala számos, emberemlékezet óta nem látott momentumot hozott, így például azt, hogy a futamot kétszer is meg kellett szakítani piros zászlóval, s arra sem az elmúlt években került sor legutóbb, hogy a mezőny majdnem fele kiesett. Ennek köszönhetően George Russell kis híján pontot szerzett, ami ugyan végül nem sikerült, de teljesítménye bíztató a jövőre nézve. Ellenben Valtteri Bottas rendesen elszúrta a futamot, amelyet végül Hamilton nyert meg. A Ferrari kettős pontszerzést ért el – a maranellóiak már ennek is örülhettek 1000. futamukon.

Szeptember közepén befejeződött az augusztus végén elstartolt Tour de France. A világ legrangosabb kerékpárversenyének 107. kiírása sokáig úgy tűnt, hogy korán eldőlt, azonban az utolsó előtti szakaszon, az időfutamon a szlovén Tadej Pogacar őrületes hajrával megelőzte honfitársát, Primoz Roglicot, s ő vihette haza a sárga trikót. A franciák ezt a Nagy Kört sem teszik ki az ablakba, mivel egyetlen versenyzőjük sem fért be az első tízbe. A Sportudvar összefoglalta, hogy semleges szemmel nézve mik voltak az idei verseny legfőbb pozitív és negatív történései. Egy biztos, Pogacar győzelme az év bravúrja kategóriában komoly esélyekkel indul.

Ezek voltak a legérdekesebb szeptemberi történések a Sportudvar szempontjából. Évösszegzésünk holnap is folytatódik, amikor az októberi eseményekre fogunk visszatekinteni. Kövessetek minket!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply