Andy Murray nagy győzelemmel tért vissza a US Openre

Hosszú évek sérüléshullámát követően Andy Murray idén igyekszik visszatérni a férfi tenisz vérkeringésébe. A korábbi Grand Slam-győztes és olimpiai bajnok brit a US Open első fordulójában kis híján megégett a japán Nisioka Josihito ellen, azonban végül a rutin átsegítette a holtpontokon, s döntő szettben behúzta a mérkőzést. Látszott rajta, hogy egyáltalán nincs nagy formában, de ezen nem csodálkozhatunk.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

21 hónap – ennyi idő elteltével léphetett pályára ismét Grand Slam-tornán Andy Murray, aki előzőleg a tavalyi Ausztrál Openen szerepelt utoljára. A korábbi kétszeres wimbledoni- és egyszeres US Open-győztes, valamint olimpiai bajnok brit természetesen nagy tettvággyal vágott neki a US Opennek, azonban tegnapi első mérkőzésén nem brillírozott. Ellenfele, a japán Nisioka Josihito az első kettő játszmát egyaránt 6:4-re nyerte, majd a harmadik és a negyedik szettben is közel állt a győzelemhez, azonban mindkét játszma rövidítését elbukta, így jöhetett a döntő szett, ahol a harmadikhoz hasonlóan ismét brékelőnyhöz jutott.

Volt esélye a győzelemre, azonban az a tény, hogy egy korábbi klasszist ejthet ki egy Grand Slam-torna első körében, túl nagy terhet jelentett számára, így nem tudott élni a kínálkozó lehetőségekkel, amelyekre Andy Murray kegyetlenül lecsapott. A skót egyáltalán nem játszott jól a mérkőzésen, de jobban bírta a végét idegileg, így megérdemelten győzött, de tegnapi teljesítménye a következő fordulóban nem biztos, hogy elegendő lesz a továbbjutáshoz.

A világranglistán 134. Murray 2018-ban játszhatott utoljára a US Openen, amelyen idén is csak a szervezők szabadkártyájával indulhatott. A torna előtt a brit azt mondta, bízik abban, hogy a lehető legjobb formáját tudja nyújtani a tornán és korábbi sérülései nem fognak ismét előjönni. Bevallása szerint a 2017-es Roland Garros óta – amelyen az elődöntőben kapott ki Stanislas Wawrinkától – egyetlen GS-torna előtt sem érezte jól magát fizikailag.

“Ez régen volt” – jelentette ki a 33 éves játékos, aki hozzátette: “Tudom, hogy játszottam néhány Grand Slamet azóta, de nem éreztem jól magam a pályán. Nagyon hosszú utazást jelentett, hogy visszatérjek a mostani formámhoz. Remélem, úgy tudok résztvenni ezen a Grand Slam-tornán, hogy utána nem kell majd amiatt aggódnom, hogy milyen lesz a folytatás, valamint a csípőm állapota”.

Mint emlékezetes, Murray-nek a csípőjével akadt rengeteg gondja az utóbbi években, több műtéten kellett átesnie, ami miatt rengeteget hagyott ki az utóbbi kettő évben. 2019 végén komolyan fontolgatta, hogy visszavonul, főleg azután, hogy úgy tervezte, indul az idei Ausztrál Openen, de végül nem tudott olyan fizikai állapotba kerülni, hogy játszhasson Melbourne-ben.

Ennek ellenére nem adta fel és most visszatért. Tegnapi játéka a nagyok ellen aligha lenne elegendő a győzelemhez, azonban komoly erőt meríthet a mostani sikerből, ami akár messzire is repítheti őt a tornán. Az a körülmény is segítheti Murray helyzetét, hogy a világelitből többen is kihagyják a US Opent: Rafael Nadal az utazási nehézségek, Roger Federer pedig sérülése miatt maradt távol New Yorktól. Ettől függetlenül bőven akadnak komoly ellenfelek, mint pl. a kanadai Felix Auger-Aliassime, aki a feltörekvő fiatal generációt képviseli – ő lesz a skót következő ellenfele. És akkor Novak Djokovicsról még nem is beszéltünk…

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply