Forrong a közvélemény Djokovics kizárása miatt – jogos volt a döntés?

VIDEÓVAL – Egy sportszempontból igen őrült hétvégén és különösen vasárnapon vagyunk túl: azután, hogy Pierre Gasly nyerte meg a Forma-1-es Olasz Nagydíjat, kizárták az amerikai nyílt teniszbajnokságról Novak Djokovicsot. A szerb világelső és topfavorit a spanyol Pablo Carreno-Busta ellen játszott nyolcaddöntőt, azonban az első szettben egy elrontott labdamenet után egy labdát dühösen elütött jó messzire, ezzel azonban nyakon találta az egyik vonalbírónőt, aki ápolásra szorult a történtek után. A szervezők a vonatkozó szabályok szigorú alkalmazásáról tanúbizonyságot téve leléptették, vagyis kizárták a szerbet a tornáról veszélyes magatartása miatt, pedig Djokovics hosszú perceken át próbálta meggyőzni a bírókat arról, hogy tette nem a vonalbíró ellen irányult. A cikkben először megpróbálom körbejárni a témát, majd a végén megfogalmazom a saját véleményemet az üggyel kapcsolatban.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Tegnap 22:00 körül majdnem leestem a székről az álmosság miatt, ezért abbahagytam a gépezést, s lefekvéshez készülődtem. Gondoltam, hogy mielőtt végleg nyugovóra térnék a hosszú, izgalmakkal teli és fárasztó nap után, egy kicsit még belenézek a US Open közvetítésébe. Bekapcsolom a tévét, s azt látom, hogy Novak Djokovics a torna egyik vezetőjével beszélget, s hevesen mutogat a két kezével, hogy mi történt. Először persze nem értettem a szituációt, de a kommentátorok elmondásából hamar világossá vált, hogy a férfi tenisz világelsője, a New York-i Grand Slam-torna topfavoritja valami olyasmit csinált, amit nem kellett volna. Pár perccel később visszajátszottak egy esetet, amiből nyilvánvalóvá vált, hogy mi is történt: Djokovics egy elvesztett labdamenet miatt érzett dühéből fakadóan nagy erővel hátraütött egy labdát, amely azonban rendkívül szerencsétlen módon éppen egy vonalbírónőt talált el a nyakán, aki azonnal a földre került a nagy ütéstől. Szerencsére nem voltak komoly sérülései, de nyilván sokkot kapott tőle.

0:19-nél látható először az eset:

Sérülés ugyan nem történt, de az eset veszélyességét nem érdemes vitatni – Djokovics mozdulata könnyen nagyobb bajt okozhatott volna. A baj persze így sem maradt el, de nem a szerencsétlen vonalbírónő, hanem a szerb klasszis szempontjából: Djokovics hosszú perceken keresztül próbálta meggyőzni a szervezőket, hogy ominózus mozdulata nem arra irányult, hogy bárkiben kárt tegyen, vagy ezzel a kemény ütéssel éreztesse valakivel, hogy nem ért egyet a ténykedésével. A történtek után rögvest odament a vonalbíróhoz, és bocsánatot kért tőle, meggyőződött róla, hogy nincs nagy probléma. Ez azonban a tenisz szabályai értelmében teljesen mindegy az eset elbírálásánál. Az amerikaiak ezt követve úgy döntöttek, hogy nem fogadják el Novak Djokovics magyarázatát, s leléptetik, azaz kizárják nyílt bajnokságukról. Nem nagyon tehettek mást, mert szakmabeliek egyöntetű véleménye szerint a szabálykönyv világosan fogalmaz a játékosok veszélyes megnyilvánulásait illetően: aki bárkinek a testi épségét veszélyeztető mozdulatot tesz, azt le kell léptetni és ki kell zárni a tornáról.

Djokovics a mérkőzés után azt írta közösségi oldalán (a meccs utáni sajtótájékoztatón részt sem vett), hogy rendkívül sajnálja a történteket és “ürességet” érez magában, hogy emiatt nem folytathatja szereplését a US Openen.

“Bocsánatot kérek a US Opentől és mindazoktól, akiket viselkedésem megérintett. Sajnálom. Igazán szomorú vagyok és ürességet érzek magamban a történtek miatt. Híreket kaptam a vonalbíró állapotáról és hála Istennek, jól van. Ettől függetlenül rendkívül sajnálom, hogy ennyi stresszt okoztam neki. Ez egyáltalán nem volt szándékos és abszolút rosszul jött ki” – írta Djokovics, aki kizárásával kapcsolatban annyit írt, hogy egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy feldolgozza a történteket. Igyekszik levonni a tanulságokat és ezek alapján mind emberileg, mind sportszakmailag fejlődni.

Az Amerikai Tenisz Szövetség, a US Open szervezője magyar idő szerint ma délelőtt közleményt adott ki, melyben bejelentette, hogy Novak Djokovics a tornán szerzett ranglistapontjait és pénznyereményét sem kapja meg a történtek miatt.

A nem minden nap látható esemény természetesen fölrobbantotta az internet világát. Szinte alig akad olyan, a teniszben aktívan szereplő játékos, edző, újságíró, vagy akár szurkoló, aki ne szólalt volna meg az üggyel kapcsolatban. A New York-i tornától távolmaradó Nick Kyrgios sosem zárta szívébe a szerbet, így kapott az alkalmon, hogy nekiessen a távoli Ausztráliából.

“Segítsetek nekem: Hány évre kellene eltiltanom valakit, miután véletlenül nyakon talál egy vonalbírót?” – hangzott a sportág szabályainak sorozatos megsértéséről és hisztérikus jelleméről ismertté vált Kyrgios bicskanyitogató kérdése, amelyben 5, 10 és 20 évet adott meg válaszadási lehetőségként követői számára.

John McEnroe, az ESPN amerikai sportcsatorna szakértője úgy látja: Djokovics a nagy nyomás miatt vesztette el a fejét. Mint ismert, a férfiaknál számos éljátékos hiányzik a US Openről ilyen-olyan okokból, így a szerb két legfőbb riválisa: Roger Federer és Rafael Nadal is. Márpedig az ő távollétükben minden szakértő Novak Djokovicsot kiáltotta ki a torna legfőbb esélyesének. Az elvárásokat tovább növelte, hogy a szerb idén még nem veszített mérkőzést, ami úgy is nagy szó, hogy márciustól augusztusig nem rendeztek profi tornákat. Aktuális formája alapján is legyőzhetetlennek tűnt, még úgy is, hogy New York-ba érkezésétől kezdve rendszeresen az érződött a nyilatkozatain és a meccseken tanúsított viselkedésén is, hogy ideges, amit nyilván a szokatlan körülmények hoztak ki belőle.

“A karjában maradt a 18. Grand Slam-győzelem. Úgy gondolom, nyomás alatt volt, ezért hibázott. Most akár tetszik neki, akár nem, karrierje hátralévő részében ő lesz a rosszfiú, a gonosz – jelentette ki az amerikai legenda, akit az 1990-es Ausztrál Openről egy ún. supervisor (felügyelő) inzultálása miatt ugyancsak diszkvalifikáltak.

Billie Jean King, az amerikai tenisz egykori sztárja, akiről a US Open centerpályáját elnevezték, egyenesen megmondta, mi a véleménye erről: “A szabály az szabály. Ez kár minden érintett személy számára, de ebben a helyzetben a kizárás volt a jó döntés”.

“Ez a jó döntés!” – kommentálta az eseményeket Tracy Austin korábbi amerikai női játékos a Twitteren, míg Martina Navratilova, a US Open négyszeres győztese arról beszélt, hogy a supervisornek nem volt más választása.

Boris Becker, az Eurosport szakértője, aki több szezonon át volt Djokovics edzője, nem rejtette véka alá elképedtségét: “Ez valószínűleg profi pályafutásának legrosszabb pillanata. Ilyen módon elhagyni a pályát szörnyű dolog. Élete formájában volt, idén még nem verte meg senki, vagyis minden adott volt ahhoz, hogy megszerezze 18. Grand Slam-győzelmét. És most mindez elúszott, így üres kézzel megy haza. Ez egy sötét pillanat. Nem volt szándékos maga a mozdulat, nem akart kárt tenni senkiben és semmiben, de a szabály az szabály. Amikor a főbíró megérkezett, egyből érezni lehetett, hogy ennek nem más lesz a vége, mint a leléptetés. A US Open legnagyobb sztárja búcsúzott a tornától. Ez egy nehéz döntés, de ez volt az egyetlen lehetséges döntés” – mondta a német legenda.

A belga Justine Henin, aki szintén az Eurosport szakértőjeként dolgozik napjainkban, ugyancsak logikusnak tartja Novak Djokovics kizárását: “Nem volt más lehetséges döntés. Nincs miről beszélni. Novak számára sajnálatos, bizonyos szempontból szerencsétlen szituáció, de le kellett léptetni. Vitathatatlan, hogy ez egy sokk a teniszvilág számára.

Djokovics ellenfele, Pablo Carreno-Busta még a sajtótájékoztatón is a történtek hatása alatt volt: “Nem láttam azt a pillanatot, amikor odaütötte a labdát. Éppen az edzőmre néztem, örültem a brékemnek, és amikor visszafordultam, akkor láttam, hogy a vonalbíró a földön fekszik. Nem láttam még ehhez foghatót sem, kicsit sokkolt, ami történt. Nem számítottam rá, hogy átélek egy ilyen pillanatot, amikor Novakkal játszom. A magam meccsét játszottam. Számomra is nehéz földolgozni a történteket”.

A spanyol a döbbentsége mellett igyekezett védelmébe venni a világelsőt: “Tudják, nem gondolom, hogy a profik között bárkinek szándékában állna így viselkedni. Ez egy szerencsétlen dolog. Természetesen senkinek sem állhat szándékában ilyet tenni, de biztos vagyok abban, hogy Novaknak sem az volt a célja, hogy bárkit megsebesítsen. Ez egy nehéz pillanat számára. Novak egy nagy játékos, egy jó ember. Nem akarta ezt. Ez egy balszerencsés cselekedet volt. Sajnálom érte” – tette hozzá.

Rendkívül érdekes a kanadai Denis Shapovalov helyzete. 2017-ben azért kapott ki a kanadai válogatott a britektől a Davis-kupában, mert Shapovalov egyik mérkőzésén az egyik vonalbíró felé ütötte a labdát, amely szemen találta őt. Az a mozdulat sem volt szándékos, de Shapovalovot kizárták érte. Most szolidaritásáról biztosította a vonalbírót és a szerbet is, ugyanakkor bizonyára annak meg örül, hogy így nem Djokoviccsal, hanem Carreno-Bustával kell megküzdenie a negyeddöntőben. Persze benne is van némi furcsa érzés a szokatlan szituációval kapcsolatban: “Nem így akarsz megnyerni egy Grand Slam-tornát, de nagyon izgalmas tudni, hogy új játékos fog győzni”.

Nagyjából így lehet összefoglalni az eseményeket és az ezzel kapcsolatos reakciókat. Novak Djokovics nagyot hibázott, ez nem kérdés. Az ugyan igaz, hogy szinte minden mérkőzésen látni olyat, hogy a játékosok akár dühből hátraütögetnek labdákat, de olyan erős mozdulatot, mint amilyet tegnap Djokovics tett, nem nagyon lehetett még látni. Kizárása a szabályok és a vonalbírónőt ért sokk miatt teljesen jogos. Az viszont, hogy milyen megítélése lesz a történtek után, már egy másik kérdés. Novak Djokovics éppen a múlt héten beszélt arról, hogy létrehozta a profi játékosok érdekvédelmi szervezetét, hogy a jövőben hatékonyabban képviseljék a teniszezők érdekeit a különböző szövetségeknél.

Sokan támogatták a szerb elképzelését és mögé álltak. Jó kérdés, hogy a tegnapi történések után Djokovics alkalmas, de még inkább méltó lehet-e egy ilyen fontos szervezet vezetésére. Úgy gondolom, hogy az elmúlt hónapok eseményei rengeteg emberhez hasonlóan benne is komoly feszültséget halmoztak föl. Először csődbe ment Adria Tour nevű, egyébként igen jó és reményteljes kezdeményezése, majd karanténba került, utána pedig a többiekhez hasonlóan neki is szembesülnie kellett azzal, hogy New York-ban nem akármilyen körülmények között rendezik meg a US Opent. A játékosok lényegében csak a szálloda és a pálya között mozoghatnak, s nem lehet olyan mozdulatuk, amelyről a szervezők és a hatóságok ne tudnának.

Teljesen érthető, hogy ilyen brutális, túlerőltetett és ezáltal kissé értelmetlen előírások mellett (amelyekkel kapcsolatban szombaton következetlenséggel vádolta meg a szervezőket) nem tudta jól kezelni azt a sok stresszt, amely az utóbbi hónapokban összegyűlt benne, nem is beszélve arról, hogy Nadal és Federer távolmaradása miatt mindenki tőle várta a győzelmet. Nyilván ez még nem menti föl Djokovicsot tettének súlya alól, de amikor fölötte ítélkezünk, akár ma, akár holnap, akár tíz vagy húsz év múlva, figyelembe kell vennünk ezeket a körülményeket is.

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: eurosport.hosszabbitas.hu

Leave a Reply