Drákói szigor mellett indult újra a spanyol foci

A topligák közül másodikként a spanyol bajnokság indul újra a héten, pontosan három hónap szünet után. Annak örülhetünk, hogy ismét láthatunk spanyol meccseket, annak viszont már nem, hogy igen szigorú intézkedések mellett indulhatnak újra a mérkőzések.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Maszkok, üres stadionok, tesztelés ezerrel… A bajnokságát május közepén újraindító Németországhoz hasonlóan Spanyolországban is drákói, tudományosan nem alátámasztott óvintézkedésekkel folytatódik a labdarúgó-bajnokság. Javier Tebasnak, a La Liga horihorgas elnökének és a spanyol labdarúgás többi intézményének nagyon komoly egészségügyi protokollt kellett letennie a diktatúra asztalára, hogy az engedélyezze a bajnokságok folytatását, miközben az országot különösen keményen sújtották a vírusfertőzések. A hivatalos statisztikák szerint közel 250 000 megbetegedést regisztráltak eddig, amiből több mint 27 000 végződött halállal. Ugyanakkor a tesztek igen rossz hatékonysága és a vírus körüli szükségtelen fölhajtás miatt esélyes, hogy ezek a számok lényegesen kisebbek, persze így is nagy a gond.

Ami a protokollt illeti, a játékosok és az edzők először is kötelesek betartani a kormányzati előírásokat, ám ez nem megy mindenkinek könnyen. A napokban történt, hogy Nelson Semedo, a Barcelona portugál hátvédje résztvett egyik barátja születésnapi barbecue-partiján 19 másik ember társaságában, amivel az a gond, hogy Spanyolországban jelenleg csak 15 főig lehet gyülekezni, ami a magánházakra is érvényes. Tebas emiatt tegnap azzal fenyegette meg a klubokat, hogy minden játékost és stábtagot karanténba zárnak a bajnokság végéig az edzőközpontban, hogy véletlenül se érintkezhessenek a külvilággal. Ez igen kemény lépés lenne, hiszen így lényegében az érintettek csak virtuálisan tudnának érintkezni családjaikkal, barátaikkal, ami mentálisan igen megterhelő lenne mindenkinek.

A közösségi korlátozások mellett a stábtagoknak az edzéseken és a mérkőzéseken is kötelező maszkot viselniük, amiről pedig itt Magyarországon pontosan tudjuk egyre többen, hogy hamis biztonságérzetet nyújt, mivel nem véd meg a koronavírustól. Egyszer talán nyugatra is eljut az igazság. A mérkőzéseken a cserejátékosoknak is részt kell venniük az alaposan megkésett farsangi álarcos bálban, ráadásul nem ülhetnek le a kispadra, hanem az amögötti lelátórészen kell helyet foglalniuk, aminek a másik, sokak körében népszerű, orvosilag viszont megkérdőjelezett praktika, a közösségi távolságtartás az oka, aminek értelmében legalább másfél méteres távolságot kell tartaniuk egymástól a focistáknak.

Az utóbbi hetekben jelentősen javult a helyzet, az elmúlt napokban pedig több olyan nap is volt, amikor nem jelentettek koronavírus-fertőzéshez köthető halálesetet. Minden bizonnyal ez sarkallta arra több klub vezetőit és egyébként magát Tebast is, hogy a március közepén bezárt stadionok megnyitását követeljék. Ez júniusban azonban még biztosan nem fog eljönni, mivel jelenleg az országban nem egységesek az enyhítések. Madridban és Barcelonában még mindig a 2. fázis intézkedései vannak érvényben, Spanyolország más részein viszont már a 3. fázisnál tartanak. A szükségállapot június 21-éig marad érvényben, ám ennek föloldása még nem fogja a nézők automatikus beengedését eredményezni: “Garantálni kell a bajnokságban az egyenlőséget. Nem lehetséges, hogy az egyik csapat nézők előtt, a másik viszont még mindig zárt kapuk mögött játsszon” – közölte Salvador Illa sportminiszter.

A Real Madrid kiszorult a Bernabeúból

Annak dacára, hogy közönség egyelőre nem lesz, a spanyol bajnokság sztárjai visszatérnek, hiszen már nagyon türelmetlenek a három hónapos leállás miatt. “Boldog vagyok, hogy ismét együtt dolgozhatok a játékosaimmal” – jelentette ki Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője a klubtévének. Elmondása szerint természetesen a játékosok is örülnek annak, hogy ismét edzhetnek, hiszen közel kettő hónapon át a korlátozások miatt erre semmi lehetőségük nem volt. Zidane arról is beszélt, hogy ugyan a labdarúgók szeretnek edzeni, de még inkább szeretnek játszani, így nagyon jó hír, hogy ezen a hétvégén újból lehetőségük fog nyílni erre.

A Real Madrid vasárnap az Eibart fogadja, de nem a fővárosban, hanem Valdebebasban található edzőközpontjában. Ennek az az oka, hogy egyrészt igen hülyén nézne ki egy ürességtől kongó Bernabeú egy mérkőzés alatt, másrészt pedig a stadionban felújítást végeznek a nyáron, ami lehetetlenné tenné meccsek megrendezését. Így tehát marad az edzőközpont főpályája, a Di Stefano-stadion. A napokban az Atlético Madrid tett egy igen nemes fölajánlást a városi rivális felé, ugyanis lehetővé tette volna számára, hogy kibérelje stadionját, s ott játszhassa le hátralévő mérkőzéseit. Ezt az ajánlatot a királyiak vezetői udvariasan visszautasították.

Zinédine Zidane szerint a teljes keret DNS-ébe bele van kódolva a győzni akarás, amire nagy szüksége is lesz a fővárosi csapatnak, ugyanis ádáz küzdelmet folytat a bajnoki cím megszerzéséért a Barcelonával, amely jelenleg kettő ponttal előzi meg Benzemáékat. A spanyol foci két óriása még a Bajnokok Ligájában is érdekelt, ahol a nyolcaddöntős visszavágó lesz a következő mérkőzésük: a Real Madrid egygólos hátrányban van a Manchester City ellen, a Barcelona pedig 1:1-ről várja a Napoli elleni folytatást. Az Atlético Madrid már bejutott – a címvédő Liverpool kiejtésével – a negyeddöntőbe, míg az Európa Ligában a Getafe és a Sevilla áll még, azonban a nyolcaddöntőben egyiknek sem lesz könnyű dolga, hiszen előbbi az Interrel, utóbbi pedig a Romával csaphat össze. Az UEFA végrehajtó bizottsága a jövő héten dönt a nemzetközi kupák félbeszakadt szezonjainak befejezéséről. Az szinte biztosnak látszik, hogy mindkét sorozatban nyolcas döntőt rendeznek, de előtte még a nyolcaddöntőket is le kell játszani, amire jó eséllyel augusztusban kerül sor.

És ha már a Sevilla szóba került, akkor érdemes megemlíteni, hogy sevillai rangadóval indult újra a Primera División tegnap este. A Sevilla 2:0-ra legyőzte a Betist, így megőrizte esélyét a BL-indulás kiharcolására. A mérkőzés mindig Spanyolország egyik legforróbb hangulatú találkozója szokott lenni, ez azonban most nem így volt. Bár a FIFA 20 játéknak köszönhetően volt bizonyos szurkolói atmoszféra a stadionban, de azért a játékosok és edzők kiáltásait is jól lehetett hallani, nomeg a bíró sípját is. “Mindenkinek egyénileg kell felkészülnie és elképzelnie, hogyan tudja kihozni magából a maximumot egy nézők nélküli mérkőzésen, mert ez nagyon furcsa helyzet” – jelentette ki Lionel Messi sportszergyártójának adott interjújában, amiben leszögezte: az országban történteket látva “legitim” a mostani helyzet.

A Barcelona egyébként szombaton Mallorcán kezdi újra szereplését, ahol már számíthat a leállás előtt sérüléssel bajlódott Luis Suárezre, mint ahogy a Real Madrid is Eden Hazard-ra. A katalánok háza táján egyébként egyáltalán nem telt nyugodtan a kényszerszünet, ugyanis Josep Maria Bartomeu elnök úgy döntött, leszámol klubon belüli ellenlábasaival, aminek lemondáshullám lett a vége. Sokan előrehozott elnökválasztást követelnek, de az elnök egyelőre nem hajlandó lemondani. Az is borzolta a kedélyeket, hogy Ronaldinhót, a csapat egykori sztárját nem sokkal a vírushisztéria kitörése előtt letartóztatták Paraguayban, ahol mindmáig házi őrizetben várja büntetőperének újrakezdését. A Barcelona igyekszik segíteni a brazilon, akinek helyzete azonban nem egyszerű, mivel útlevél-hamisítással és pénzmosással is vádolják.

A világválság természetesen a spanyol labdarúgás pénzügyi helyzetének sem tett jót, így az újrakezdés lényegében elengedhetetlen volt, ugyanis ezzel jelentősen lehet csökkenteni a veszteségeket, amelyek persze így is hatalmasak: a KPMG tanácsadóiroda elemzése szerint amennyiben a spanyolok – francia mintára – a bajnokság lezárása mellett döntöttek volna, akkor 800-900 millió eurós veszteség keletkezett volna, aminek több mint felét az elmaradó televíziós jogdíjak tették volna ki 500-600 millió euróval. Egy befagyasztás ráadásul az így is törékeny lábakon álló spanyol nemzetgazdaságnak is alaposan betett volna, ugyanis – ha lehet hinni a La Liga 2019-es üzleti jelentésének – a labdarúgás a GDP 1,37%-át teszi ki. A foci emellett a kultúra és a mindennapok szerves része, így az emberek szórakoztatása szempontjából is kulcsfontosságú a folytatás. Hasonló a helyzet Olaszországban is, ahol a hétvégén a kupaelődöntőkkel szintén újraindul a profi foci. Angliában erre még egy hetet várni kell.

#NeViseljMaszkot, vagyis ha teljesen egészséges vagy, sehol se viselj maszkot, mert azzal senkin sem segítesz!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: dynamicevents.hu

Leave a Reply