Ronaldinho benne van a slamasztikában

Ronaldinho, a brazilok korábbi kiváló labdarúgója testvérével Paraguayba utazott a napokban, hogy részt vegyen egy promóciós eseményen. Ezzel önmagában még nem is lett volna probléma, csakhogy Ronaldinhónak Brazíliában több mint egy éve bevonták az útlevelét egy természetvédelmi kihágás miatt. Így hamis papírokkal tudott csak kiutazni az országból, Paraguayban viszont lebukott ezekkel, így letartóztatták. Bíróság elé kell állnia, akár börtönbe is kerülhet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A brazil foci egykori csillaga a kékfény rovatokban tűnt fel. Ronaldinho, a korábbi világbajnok és aranylabdás játékos, valamint Roberto nevű testvére ellen nyomozás indult Paraguayban, mivel azzal gyanúsítják őket, hogy hamis útlevelekkel léptek az ország területére.

A paraguayi rendőrség szerdán házkutatást tartott abban az asuncióni hotelszobában, ahol Ronaldinho és fivére azért szálltak meg, mert a korábbi játékos egy könyvbemutatón vett volna részt. A hatóság szerint a hamis útleveleket néhány hónapja készíthették el a paraguayi fővárosban. Euclides Acevedo belügyminiszter bejelentette, hogy a határőrség felelősségét is vizsgálják, mert jó kérdés, hogyan sikerült a két brazilnak hamis útlevelekkel bejutnia az országba.

Ronaldinhónak azért “kellett” hamis útlevelet csináltatnia, mert a brazil igazságszolgáltatás 2018 végén bevonta eredeti úti okmányát, mivel nem fizetett ki egy 200 millió forintnak megfelelő összegű bírságot, amelyet azért kapott, mert engedély nélkül épített házat egy természetvédelmi területen fekvő tó partján.

Ronaldinhót és testvérét pénteken letartóztatta a bíróság a paraguayi legfőbb ügyész kérésére azután, hogy előző nap még szabadon távozhattak a rendőrségről. Az ügyész hivatala közölte: fönnállt a szökés és az elrejtőzés veszélye, ezért volt szükség az előzetes letartóztatás elrendelésére. Az ügyész szerint Ronaldinhót és testvérét ugyanakkor becsaphatták a hamis útlevelek kiállítói, ezért nem kezdeményezik a vádemelést ellenük. Ennek feltétele, hogy a két férfi beismerje a hamis útlevél birtoklását, mint bűncselekményt. Hozzátette azt is, hogy a begyűjtött információk lehetővé tehetik egy hamis dokumentumok kiállítására szakosodott bűnszervezet felszámolását.

Ronaldinho paraguayi ügyvédje, Adolfo Marín vitatta az ügyészség verzióját, vagyis azt, hogy Ronaldinho hamis papírokkal igazolta magát az asuncióni repülőtéren. Szerinte a sztárnak nem is volt szüksége másik útlevélre, mivel sajátja érvényes, emellett pedig semmilyen utazási korlátozást nem vezettek be ellene. Marín bejelentette, fellebbez az előzetes letartóztatás ellen.

A másodfokon eljáró bíróság helyi idő szerint szombat délelőtt ült össze, s helyben hagyta az elsőfokon meghozott ítéletet. “Súlyos bűncselekményt követtek el, ami veszélyezteti az államot. Illegálisan léptek be az országba és illegálisan tartózkodnak itt. Az előzetes letartóztatás feltételei fönnállnak” – jelentette be Clara Ruiz Diáz bíró.

Szombaton már egy másik ügyvéd, Tarek Tuma képviselte Ronaldinho és testvére érdekeit. A szakember “irracionálisnak, önkényesnek és könnyű szívvel meghozottnak” minősítette az ítéletet és követelte a bíró kizárását. Emlékeztetett arra, hogy az első fokon eljárt ügyész, Federico Delfino nem kezdeményezte a vádemelést, azonban Sandra Quiñonez államügyész az első fokú eljárás után leváltotta Delfinót, s Osmar Legalt bízta meg a vád képviseletével. Az új ügyész pedig péntek este azon nyomban kezdeményezte, hogy a másodfokú bíróság hagyja helyben az előzetes őrizetet, ami végül így is lett.

Gilberto Fleitas rendőrségi vezető szombaton közölte, hogy Ronaldinho a hamis útleveleket minden bizonnyal Wilmondes Sousa Lira brazil ügynöktől kapta, akit két paraguayi állampolgárral: María Isabel Gayosóval és Esperanza Apolonia Caballerrel együtt őrizetbe vettek.

Ronaldinhónak és a többi vádlottnak minden bizonnyal bíróság elé kell állnia egy büntetőeljárás keretében, ami akár börtönbüntetéssel is végződhet számukra, de a legvalószínűbb az, hogy a sztárt kiutasítják Paraguayból. Ezzel azonban aligha érne véget a történet, mivel a brazil hatóságokat nyilván érdekelni fogja, hogy sikerült egy útlevelétől megfosztott személynek kijutnia az országból…

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic/REUTERS/Jorge Adorno

Leave a Reply