Tenisz: Amíg a US Open sorsa bizonytalan, a szomszédban már nézők előtt játszanak

Ezen a hétvégén visszatér a magas színvonalú tenisz Európában. Franciaországban és a Balkánon is rendeznek egy-egy különleges tornát, amelyen több világsztár is tiszteletét teszi. Amíg a Patrick Mouratoglou által szervezett UTS-t zárt kapuk mögött, addig a Novak Djokovics által életre hívott Adria Tourt természetesen nézők előtt rendezik meg. Eközben még mindig nem tudni, mikor kezdődhetnek újra a profi tornák.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Pontosan három hónap szünet után ma ismét csúcsteniszt láthatnak a sportág szerelmesei Európában. A világ legjobbjai március közepe óta nem tudtak résztvenni versenyeken. Ezt az időt a szegényebb játékosok megsegítésével igyekeztek eltölteni, de természetesen azért edzettek is – lehetőségeikhez mérten, hiszen voltak olyan országok, ahol ez nehezen volt megvalósítható. Emellett persze a teniszélet minél előbbi újraindítása is terítéken volt és van mind a mai napig, aminek keretében a mostani hétvégén két tornát is rendeznek Európában, amelyen ismét nagy neveket láthatunk ütőt ragadni.

Patrick Mouratoglou, Serena Williams egykori edzője dél-franciaországi akadémiáján egy különleges versenyt fog megrendezni Ultimate Tennis Showdown (UTS) néven. A zárt kapus tornán többek között David Goffin, Benoît Paire, Fabio Fognini és a fiatal reménység, Alekszej Popirin teszi tiszteletét, de Lucas Pouille és Stefanosz Cicipasz is feltűnhetnek a viadalon. Mouratoglou volt az első a tenisz befolyásos személyiségei közül, aki úgy döntött, hogy kihasználja a példátlan szituációt egy új torna létrehozatalára. Elmondása szerint Alekszej Popirin, a Mouratoglou Tenisz Akadémia növendékének édesapja fejéből pattant ki legelőször az UTS ötlete. A verseny több tornából fog állni az év során, lesz külön ranglistája és pénzdíjai is. Mouratoglouék igyekeznek minden eshetőségre felkészülni, így arra is, hogy még hónapokig, akár egész nyáron nem lesznek profi versenyek, ezért egy 50 mérkőzésből álló csomagot értékesítettek a közvetítőtársaságok felé.

Az UTS-t Magyarországon is meg lehet tekinteni a tévében, ugyanis az Eurosport 1 élőben adja az eseményt egész Európában. Emellett Amerikában és Ázsiában is látható lesz a viadal, vagyis tévénézők milliárdjaihoz juthat el.

De mitől lesz különleges ez a torna? Mouratoglou elmondása szerint attól, hogy igyekszik ötvözni a valóságot és az eSportot. A cél az, hogy a játékosok minél inkább kimutassák érzelmeiket a mérkőzéseken és amint lesznek nézők, velük is közelebbi kapcsolatba kerülhessenek. Lényegében az 1980-as évek teniszét akarja visszahozni a francia tréner, aki McEnroe-t és Connorst említette példaként. “Szeretnénk visszahozni azt az okot, ami miatt az emberek szeretik a teniszt” – jelentette ki Mouratoglou, aki arról is szólt egy interjúban, hogy a különleges lebonyolítás célja a fiatalok megszólítása is, mivel manapság a tévében teniszt nézők átlagéletkora globálisan 61 év, vagyis a mai 20, 30 évesek körében kicsi az érdeklődés a sportág iránt, amin változtatni kell.

Az UTS a tervek szerint nem egy egyszeri torna lenne, Mouratoglou célja ugyanis, hogy az ATP és a WTA égisze alatt létezzen tovább a viadal, kérdés azonban, mennyire lehet beépíteni az eleve túlzsúfolt versenynaptárba a következő években.

Belgrádban nézők is lehetnek

Nem az UTS lesz az egyetlen rangosnak ígérkező tenisztorna a hétvégén, ugyanis tőlünk nem messze, Belgrádban szintén megkezdődik egy első alkalommal életre hívott verseny, az Adria Tour, amely egy, a Balkánt végigjáró sorozat lesz. A szerb fővárosban esedékes nyitófordulón természetesen részt vesz a torna megálmodója, a helyiek világsztárja, Novak Djokovics is, aki tervei szerint az összes versenyen indulni fog. Djokovics azért hozta létre az eseményt, hogy a profik a hosszú kihagyás után ismét játszhassanak és formába lendülhessenek. Az Adria Tour emellett karitatív célokat is szolgál, hiszen a verseny bevételeit szerb jótékonysági szervezeteknek ajánlják fel.

Djokovicséknak mindig is az volt a céljuk, hogy nézők előtt rendezhessék meg az új tornát, és végül szerencsére ez meg is adatik, ugyanis ha korlátozott számban is, de nézők is kimehetnek abba a belgrádi stadionba, ahol sor kerül a hétvégén az első fordulóra. A 4000 férőhelyes létesítményben közel 1000-en tekinthetik meg a mérkőzéseket, amelyekre a 800 szerb dinárba, vagyis közel 2400 forintba kerülő jegyeket mindössze hét perc alatt elkapkodták!

Az Adria Tour a tervek szerint július 5-éig tart. Minden hétvégén rendeznek versenyt: a mostani belgrádi nyitány után június 20-21-én a horvátországi Zárában, június 27-28-án Montenegróban lesznek mérkőzések, majd július 5-én Bosznia-Hercegovinában lesz a döntő. A jelenlegi világelső Djokovics mellett számos éljátékos vesz részt a belgrádi versenyen, hiszen indul a világranglista-3. Dominic Thiem, a 7. helyen álló Alexander Zverev, a horvátok kiválóságai: Borna Coric és Marin Cilic, illetve a bolgár Grigor Dimitrov is. Összesen nyolc játékos indul minden egyes állomáson, akiket két négy-négy fős csoportba osztanak be. Mindkét csoportból az első kettő jut be a döntőbe. A mérkőzéseket kettő nyert szettre játsszák, egy játszmában négy játékot kell nyerni. A tervek szerint ezt az eseményt is közvetíti az Eurosport és az Eurosport Player.

Mint említettem, az Adria Tournak jótékonysági vonzata is van. Djokovics elmondása szerint eddig már 17,3 millió forintot gyűjtöttek össze a jegybevételek, a szponzori támogatások és egyéb fölajánlások által. A pénzt a szerb klasszis alapítványa által kiválasztott jótékonysági szervezet kapja, amiből segítheti az elmúlt hónapok viszontagságainak különösen kitett embereket, családokat. Novak Djokovics arról is beszámolt, hogy Belgrádban párosverseny is lesz, amelyen a szerbek egykori kiváló női játékosa, Jelena Jankovics lesz a partnere. A 35 éves teniszezőnő a 2017-es US Open óta nem szerepelt versenyen.

Djokovics a héten megtartott sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogyan vészelte át az elmúlt hónapokat. Leszögezte, azért csak most beszél erről, mert nem akarta, hogy a leállás idején azok a játékosok, akiknek nem volt módjuk edzeni a korlátozások miatt, dühösek legyenek rá. A szerb klasszis Spanyolországban töltötte a válság legkeményebb időszakát. Mint ismert, a dél-európai országban brutális intézkedések voltak érvényben, amik azt jelentették, hogyha az ember kilép az utcára, akár azonnal kaphat egy golyót a lábába vagy egy bilincset a két kezére. Djokovicsnak szerencséje volt, hiszen házának természetesen teniszpályája is van, így azon minden nap tudott edzeni. Elmondása szerint a kemény borítású pályán történő folyamatos ütögetés hatására jó formában érzi magát, s az Adria Touron igyekezni fog legjobbját nyújtani, mivel nagyon komolyan veszi saját tornáját. Szüksége is lesz a jó teljesítményre, mert az ellenfelek nem lesznek piskóták.

Folytatás augusztusban?

Miközben a tenisz kezd éledezni, továbbra is nagy homály fedi a versenyszezon folytatását, amely már három hónapja áll. Az ATP és a WTA jelenlegi elképzelései szerint augusztus elején rendezhetnek ismét tornákat. Ezt a lehetőséget erősítheti Tara Moore, a női világranglista 447. helyén álló brit játékos eheti, de mostanra törölt Twitter-bejegyzése is, amelyben egy fénykép látható számítógépének képernyőjéről, amin a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) naptártervezete szerepel. Ebből az derül ki, hogy továbbra is augusztus eleji újrakezdéssel számolnak, aminek keretében az egyesült államokbeli Charlestone-ban és az olaszországi Palermóban is lehetnek versenyek az augusztus 3-ai héten.

A US Open továbbra is az eredetileg tervezett időpontban, tehát augusztus 31. és szeptember 13. között szerepel a naptárban, azonban az amerikai Grand Slam-torna körül nagy a bizonytalanság. A hét elején az volt a terv, hogy szerdán döntenek a verseny sorsáról, de ez mindmáig nem történt meg. Az amerikaiak minden áron szeretnék megrendezni a tornát, amit jól mutat az is, hogy most már nem zárkóznak el a zárt kapus rendezéstől sem. Az is javíthatja a US Open esélyeit, hogy a naptártervezet szerint augusztusban javarészt USA-beli tornákat rendeznének, amikkel felkészülhetnének a játékosok a New York-i nagy megmérettetésre.

Ronthatja viszont a esélyeket Nick Kyrgios kijelentése. Az ausztrál játékos szerint ugyanis egoista döntés lenne, ha megrendeznék a viadalt, miközben Amerikában még mindig tombol a járvány, ráadásul az USA-ban hetek óta tüntetések és zavargások vannak George Floyd halála miatt, amik már Európára is átterjedtek. (Aki esetleg nem tudná, George Floyd egy afroamerikai férfi volt, aki május 27-én a rendőrök megöltek egy előállítás során, holott nem követett el súlyos bűncselekményt, ráadásul fegyvere sem volt. Halálát az okozta, hogy az egyik egyenruhás bűnöző közel kilenc percig térdelt a nyakára, amitől Floyd megfulladt.)

Egyelőre tehát bizonytalan a US Open sorsa, de ez áll a Roland Garrosra is, amelyet szeptember 28. és október 11. között rendezhetnek meg Párizsban. Itt jelenleg nem annyira a rendezés, hanem a nézők beengedése körül vannak viták, ugyanis a szervezők és a francia sportvezetők is abban bíznak, hogy ősszel már nem lesz érvényben a sporteseményeket érintő francia tilalom, s bizonyos számú közönséget is fogadhatnak a GS-tornán.

Ami a naptártervezet további részét illeti, a Roland Garrost követően elsősorban ázsiai tornákat tarthatnak, így pl. Szöulban, Tiencsinben, Pekingben és a világjárvány kiindulópontjának számító Vuhanban lehetnek női versenyek októberben, de két kisebb magyarországi torna is felfedezhető a tervezetben. Novemberben Moszkvában és Tokióban adhatnak randevút egymásnak a hölgyek, bár azt látva, hogy Japán most már őszi sporteseményeket is törölt, utóbbi torna sorsa erősen bizonytalan. Tervbe van véve az évzáró világbajnokság megrendezése is, amelyet november 9. és 16. között tarthatnak egy egyelőre még nem tisztázott helyszínen.

Tara Moore szóban forgó bejegyzése azóta eltűnt a Twitterről, de lementettem a naptártervezetről készült képet:

Reméljük, augusztusban már tényleg lesznek versenyek, addig pedig élvezhetjük az Adria Tourt és az UTS-t!

#NeViseljMaszkot, vagyis ha teljesen egészséges vagy, sehol se viselj maszkot, mert azzal senkin sem segítesz!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: standard.co.uk

Leave a Reply