A világválság teljesen átformálhatja a teniszt

Sokan úgy látják, hogy a sportágak közül a tenisz a legfőbb áldozata a kialakult globális bizonytalanságoknak. Ezzel az állítással nehéz vitatkozni, hiszen talán a legglobálisabb sportágról beszélhetünk olyan értelemben, hogy a játékosok évről évre körbeutazzák a világot, ami a jelenlegi helyzetben akár 12-18 hónapra is megbénulhat. Komoly gondot jelent már most is a ranglistákon hátrébb álló, így kevesebb pénzdíjat összeütögető játékosok helyzete, akiknek megsegítésére számos kezdeményezés indult. De nem csak a szegényebb teniszezőkön akarnak sokan segíteni, hanem magán a sportágon is, amire több elképzelés is született.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Csend, csend és csend… Mint a legtöbb sportágban, úgy a teniszben is ez jellemzi a tavaszt, mivel a világjárvány miatt alig akad olyan ország a világon, ahol jelenleg is zajlanak mérkőzések vagy akár komplett tornák. Per pillanat Fehéroroszországban rendeznek mérkőzéseket, ami a focibajnokság folytatását látva nem meglepő. Sajnos az sem meglepő, hogy egyre több sportági szereplő ad hangot abbéli aggályának, hogy idén egyáltalán folytatódhat-e a nemzetközi teniszélet. Mint köztudott, a legnagyobb játékosok évről évre körbeutazzák a világot, lényegében Afrika kivételével minden földrészen több rangos versenyre kerül sor, nem beszélve a négy Grand Slam-tornáról és az évvégi világbajnokságokról.

A Grand Slamek közül Wimbledont törölték, amire azért került sor, mert a brit torna szervezőinek világjárványra is érvényes a biztosításuk, így pénzügyileg nem kerülnek nehéz helyzetbe. Valószínűleg akkor is jobban járnak a törléssel, ha mégis megrendeznék az idei tornát, de nézők nélkül, ebben az esetben ugyanis az elmaradó jegybevételek miatt a nem kicsi működtetési költségek akár gondokat okozhatnának még akkor is, ha közben a televíziós jogdíjak zavartalanul befolynának.

A Roland Garrost, ami a tavasz végének és a nyár elejének a nagy versenye, őszre, egész pontosan szeptember 27. és október 11. közöttre halasztották, mivel a franciaországi helyzet és a meghozott diktatórikus intézkedések sem teszik lehetővé a torna eredeti időpontban történő megrendezését. Vannak aggályok az őszi rendezés kapcsán, egyfelől az időjárás, másfelől a US Open miatt, amely szeptember 13-án érne véget New Yorkban, tehát időben viszonylag közel lenne a párizsi GS-viadalhoz.

A US Open sorsa azonban talán még reménytelenebbnek tűnik, mivel az augusztus 31. és szeptember 13. közötti időpontra kitűzött versenyre a világnak a vírus által legjobban sújtott városában kerülne sor, ahol erősek azok a hangok, hogy idén már nem lehet biztonságosan tömegrendezvényt tartani.

Nem elképzelhetetlen tehát, hogy 2020 egyetlen Grand Slam-tornája az év elején megtartott Ausztrál Open lesz, amelynek szervezői a 2021-es viadal terén egyelőre bizonytalannak látják a helyzetet, mivel nem tudni, lesz-e a világjárványnak második hulláma, és ha igen (ne legyen!), akkor mikor és hol fog kialakulni, s mennyire lesz globális méretű.

A teniszévad jelen állás szerint július 13-áig, a wimbledoni torna tervezett zárónapjáig szünetel, de egyelőre erősen homályos a szezon jövője. Nehéz ugyanis elképzelni, hogy a világ legjobb játékosai néhány hónapon belül zavartalanul tudnának utazni országok között, ráadásul a több országban a tömegrendezvényekre elrendelt nyári tilalom sem segíti a helyzetet, hiszen a tenisz sem az igazi nézők nélkül.

Mint a legtöbb sportágban, itt is egyre nagyobb a türelmetlenség, hiszen idestova másfél hónapja áll az élet, ami sportszakmai és anyagi szempontból is egyre nehezebb helyzetet teremt. Rafael Nadalnak anyagi problémái aligha vannak, azonban Instagram-posztjában hangot adott azon vélekedésének, hogy érthetetlen, miért nem rendeznek versenyeket, miközben rengetegen ebből élnek meg, a távolságtartásra vonatkozó ajánlásokat pedig talán ebben a sportágban a legkönnyebb betartani.

Egy ma délelőtt megjelent hír szerint ugyanakkor Nadal nagyon pesszimista a folytatást illetően: “Nem látok sok esélyt arra, hogy az ATP-versenyek normális körülmények között belátható időn belül újrainduljanak. A teniszben hétről hétre utaznunk kell, szállodában kell laknunk, különböző országokba megyünk el. Még ha a mérkőzéseket közönség nélkül is játsszák, a tornák lebonyolításához rengeteg személy részvételére van szükség. Nemzetközi szinten egy komoly problémát látok, ami már másfél hónapja tart és egy igen kemény helyzet. Rengeteg feldolgozhatatlan veszteséget szenvedtünk el és kevésbé jelentőseket is. Tartok tőle, hogy a társadalom gazdasági értelemben is sokat fog még szenvedni. Remélem, csak pár hónapig fog ez tartani” – írta a spanyol szövetségnek küldött chatüzenetben.

Természetesen mások is elmondták véleményüket a kialakult példátlan helyzettel kapcsolatban az Instagramon, így a kötelező védőoltást ellenző férfi világelső, Novak Djokovics is: “Minden országnak saját modellje van a rendkívüli intézkedések eltörlésére, úgy pedig nehéz újrakezdenünk a versenyzést, ha a különböző országok hétről hétre kezdenek kinyitni. Úgy gondolom, hogy inkább pénzdíjas regionális versenyek lebonyolítására van nagyobb esély, ám ezek aligha fognak beleszámítani az ATP-ranglistába”.

Hogyan tovább?

Egyelőre inkább nemzeti, mintsem regionális kezdeményezések vannak. Az elmúlt napokban számos európai szövetség, pl. a brit, a francia, a német, az osztrák és a spanyol jelentette be, hogy saját tornákat szervez(ne) annak érdekében, hogy játékosaik játszhassanak, s némi pénzt is kereshessenek. Ezekre persze csak akkor kerülhet sor, ha a kijárásra és az utazásra vonatkozó korlátozásokat feloldják. Ez különösen a briteknél, a franciáknál és a spanyoloknál jelent komoly akadályt, utóbbi országban pl. kijárási tilalom van érvényben május 9-ig.

A németek és az osztrákok a múlt héten biztosra mondták, hogy május végén már tudnak nemzeti versenyt rendezni zárt kapuk mögött, mivel ezekben az országokban már edzhetnek a teniszezők. Erre a magyar játékosoknak is megvan a lehetőségük, de a hazai szövetség zűrzavaros viszonyait látva aligha lesz nálunk is hasonló kezdeményezés, pedig biztosan lennének támogatói. Ausztriában egyébként május 25-én, Németországban június 8-án kezdődhet újra a teniszidény, a versenyeket közvetítené a televízió.

Rafael Nadal akadémiája jótékonysági gálamérkőzésekben gondolkodik Mallorcán, amit a nagyon aktív és befolyásos Patrick Mouratoglou is támogat, aki viszont Ultimate Tennis Showdown néven egy saját bajnokságot is szeretne elindítani május 16-17-én dél-franciaországi akadémiáján zárt kapuk mögött.

Pénzügyi segítségnyújtás és komoly reformtervek

A világjárvány miatti szinte teljes leállás számos, a ranglistákon lejjebb elhelyezkedő játékost sodort nehéz anyagi helyzetbe. Amíg a nagy sztárok még hónapokig, akár egy évig is eléldegélhetnek abból a rengeteg pénzből, amit az utóbbi években összeütögettek maguknak, addig a szegényebb teniszezők nem engedhetik meg maguknak ezt a luxust. A világranglistán 157. francia Quentin Halys, aki elsősorban Challenger-tornákon szerepel, közösségi oldalán aggodalmát fejezte ki, úgy látja, hogy hónapokig nem fog egyetlen árva fillér sem “leesni” neki a teniszből.

Számos szervezethez hasonlóan a francia szövetség is támogatási tervet jelentett be, ami a sportág egészének minél zökkenőmentesebb és gyorsabb újraindítását célozza. Az ATP, a WTA és a nemzetközi szövetség (ITF) is jelezték, hogy nem hagynak senkit sem az út szélén. A három világszervezet összesen csaknem 2 milliárd forintot szán a szerényebb anyagi lehetőségek között élő játékosok és edzők megsegítésére. A világ három legjobb férfi játékosa (Djokovics, Nadal és Federer) egy támogatási alapot hoztak létre a világranglista 250. és 700. helye között álló teniszezőknek. Mouratoglou pedig Sztefanosz Cicipasszal, a világranglista 6. helyét elfoglaló görög tehetséggel közösen hozott létre egy platformot, amely a férfi és a női világranglistán a 100. hely alatt állókon igyekszik segíteni.

“Elfogadhatatlan, hogy a top 100-on kívüli játékosok most lényegében nem tudnak megélni, hiszen nekik nincsen annyi pénzük, amiből ki tudnák húzni ezt az időszakot. Meg kell találni a jövedelemeloszlás legjobb módját, s elfogadhatóbbá kell tenni a jövedelempiramist” – mondta Patrick Mouratoglou, aki leszögezte, hogy még sok rendellenesség lesz a teniszben abban az esetben is, ha kezdeményezésük eléri célját.

Végezetül essék szó Roger Federer egy másik kezdeményezéséről, ami nagy feltűnést keltett a sportközvéleményben. A férfi tenisz egyik, ha nem a legnagyobb legendája ugyanis pár héttel ezelőtt arról írt közösségi oldalain, hogy alapjaiban véve át kellene gondolni a sportág irányítási rendszerét. Legfőbb ötlete az, hogy a férfi és a női szakágat egy világszervezet alá kellene összevonni, mert meglátása szerint a két külön szervezet (az ATP és a WTA) nem képes olyan hatékonysággal képviselni a sportág érdekeit, ahogy azt a jelenlegi helyzet megkövetelné. A svájci szavaival többek között Rafael Nadal, Nick Kyrgios, Mats Wilander és Billie Jean King is egyetértettek, mint ahogy Mouratoglou is, aki szerint a fúzió egyszerűsítené a tenisz működését.

Az persze jó kérdés, hogyan zajlana le egy ilyen folyamat, hiszen bár van a teniszben az ITF révén egy, mindkét nemet összefogó világszervezet, de ahhoz napjainkban a kisebb versenyek tartoznak. Ez a körülmény nehezítheti az átalakulást, ami persze lehet, hogy végül egyáltalán nem valósul meg, de senki sem tudhatja egyelőre, mit hoz a jövő. Reméljük, hogy teniszversenyeket, mégpedig minél előbb!

#SportoljEgyedül, vagyis ha sportolni mész a szabadba, ne társaságban, hanem egyedül tedd!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply