Újabb műtéten eshet át Michael Schumacher

Egy olasz újság szerint Michael Schumacher hamarosan újabb műtéten eshet át. Mint ismert, a Forma-1 rekordvilágbajnoka 2013 legvégén elszenvedett súlyos síbalesete óta nem képes normális életet élni: nem tud rendesen járni és kommunikálni sem. Állapotáról a család évek óta nem ad ki tájékoztatást, ugyanakkor barátai és egykori versenyzőtársai, akik néha napján ellátogatnak hozzá, szoktak beszélni az aktuális helyzetről. A hírek szerint a tervbe vett műtét segítheti Schumi felépülését, de maguk az orvosok is nagyon óvatosak az esélyeket illetően, mivel egy új eljárást akarnak alkalmazni a legendán.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Michael Schumacher rövidesen egy újabb műtéti beavatkozáson eshet át – már amennyiben lehet hinni a Contro Copertina nevű olasz újság tegnapi hírének. A lap úgy tudja, a műtét részét képezi a német autóversenyző hosszas rehabilitációjának, amely azóta zajlik, hogy 2013. december 29-én a francia Alpokban található Méribel sípályáján súlyos balesetet szenvedett. Schumacherről utoljára tavaly szeptemberben lehetett hallani, amikor a párizsi Georges Pompidou Kórházba szállították, hogy egy új, őssejt-infúzión alapuló eljárásnak vessék alá, amely segítheti szervezetének gyorsabb felépülését.

Az akkori beavatkozást elvégző Philippe Menasché professzor, az őssejt-terápia úttörőjének tartott szakember most újabb felkérést kaphatott a hétszeres világbajnok kezelésére, aki balesete óta idejének nagy részét a svájci Léman-tó partján fekvő Glandban található családi házban tölti. A Contro Copertina azt nem tudta meg, hogy az újabb kezelésre mikor és hol kerülhet sor, azt viszont tudni véli, hogy a beavatkozás fő célja Schumacher központi idegrendszerének rehabilitációja lesz. A lap idézi Nicola Acciari idegsebészt, aki kijelentette, hogy Schumi izomatrófiában (izomsorvadásban) és oszteoporózisban (csontritkulásban) szenved, ami annak köszönhető, hogy balesete óta nem képes normálisan mozogni.

A karrierje során 91 Forma-1-es nagydíjat nyert Michael Schumacher a síbalesete során nagy sebességgel csapódott neki egy sziklának, aminek következtében súlyos agyi trauma érte, amely agyvérzést idézett elő nála, ami miatt rögvest meg kellett operálni. Ezután négy hétig mesterséges kómában tartották a grenoble-i klinikán, ahol az eltöltött hat hónap alatt még egy műtéten esett át. 2014 júniusában szállították a lausanne-i Vaud Klinikára, majd az év szeptemberében a föntebb említett otthonába.

Az elmúlt években fölmerültek olyan pletykák, melyek szerint a Schumacher-család egy frissen vásárolt mallorcai birtokra költözhet, de ebből végül a hírek szerint nem lett semmi. A család a baleset óta nem sokszor adott ki tájékoztatást a legendás pilóta egészségi állapotáról. Többször voltak olyan, elsősorban bulvárlapokban megjelent híresztelések, melyek a hétszeres világbajnok állapotának javulásáról számoltak be, de ezeket a németet kezelő orvosok rendszeresen cáfolták. Több egykori munkatársa és barátja is meglátogatta Schumachert, így pl. Jean Todt, az FIA elnöke, aki annak idején a Ferrarinál Schumi csapatfőnöke volt az aranykorszak során. Todt arról számolt be, hogy az egykori versenyző a szemét és az ujjait tudja mozgatni, beszélni viszont nem tud, vagyis a kommunikáció igen nehézkes vele, ugyanakkor együtt nézték meg élőben az egyik Forma-1-es versenyt.

A hetekben jött a hír, hogy Felipe Massa, aki 2006-ban Schumacher csapattársa volt, s aki a 2009-es Magyar Nagydíjon szintén életveszélyes fejsérülést szenvedett egy egészen hihetetlen baleset következtében, megszólalt a némettel kapcsolatban. Állapotáról – a család kérését tiszteletben tartva – nem árult el semmit, azt viszont kijelentette, hogy imádkozik, hogy Schumacher egyszer még feltűnjön egy pályán.

“Nemrég látogattam meg Svájcban. Tudom, hogy van. Kapcsolatom még mindig erős vele. Mindenképpen tudni kell, hogy a helyzet nehéz. Nem fogok az állapotáról semmi konkrétat sem mondani, mert tiszteletben kell tartani, amit a család kíván. Imádkozom azért, hogy egyszer még feltűnjön valamelyik pályán” – mondta a brazil május végén egy interjúban.

Egyelőre tehát még nem tudni, mikor kerülhet sor Michael Schumacher újabb gyógykezelésére, már ha valóban tervbe van véve ilyesmi, s azt sem, hogy konkrétan milyen kezelésről lenne szó. Annyi biztos, hogy mindannyian bízunk abban, hogy a Forma-1 legnagyobb legendája egyszer még normális életet élhet.

#NeViseljMaszkot, vagyis ha teljesen egészséges vagy, sehol se viselj maszkot, mert azzal senkin sem segítesz!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply