Miért nem jó döntés a fociligák befagyasztása?

Nagy port kavart az elmúlt napokban az a hír, miszerint befejezetté nyilvánították a francia labdarúgó-bajnokságot, mivel a kormányzat így rendelkezett. A végeredményt a sorozat felfüggesztésének pillanatában fönnállott sorrend alapján állapították meg, aminek egyenes következménye volt az, hogy egyes csapatok nagyon jól, mások viszont nagyon rosszul jártak ezzel. Utóbbiak már pereskedéssel fenyegetőznek, s hasonló a helyzet a bajnokságait Európában elsőként befejezetté nyilvánító Hollandiában is. Sokan attól tartanak, hogy a franciaországi döntés dominóeffektust indíthat el, de az utóbbi napokban több bajnokság, így a magyar is a folytatás mellett határozott, aminek egyik oka éppen az lehet, hogy tartanak a jogi huzavonáktól.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A világ legtöbb országához hasonlóan Franciaországban is sokan várták, hogy a helyi hatóságok bejelentéseket tegyenek az élet újraindítását/normalizálását illetően, ugyanis a világjárvány szinte mindenütt veszített erejéből, így lehetőség nyílt a nem egy helyen amúgy diktatórikus, a nemzetközi jogot sértő korlátozások föloldására, enyhítésére, amelyek ráadásul egy svájci tanulmány szerint alig járultak hozzá a vírus terjedésének megfékezéséhez, lassításához.

A galloknál kedden érezte elérkezettnek az időt arra a miniszterelnök, hogy beszédet mondjon az ország közeljövőjét illetően. Édouard Philippe a nemzetgyűlésben szólalt fel, ahol sok más mellett a sportot érintő döntésekről is tájékoztatást adott. Ezek között jó és kevésbé jó határozatok is megtalálhatóak. Ami jó, hogy május 11-étől, a kijárási tilalom megszüntetésének tervezett időpontjától fogva korlátozások nélkül lehet sportolni a szabad levegőn (ezt most is meg lehet tenni, de csak a lakóhely 1 kilométeres körzetében és legfeljebb 1 órán keresztül), persze a higiéniai rendszabályok szigorúak lesznek, pl. a futóknak és a kerékpározóknak 10 méteres távolságot kell tartaniuk egymástól az esetleges fertőzés megelőzése érdekében.

Az egyéni sportágak is lényegében szabadon újrakezdhetik működésüket, a csapatsportoknál viszont erre még kicsit várni kell. Ami inkább rossz, hogy zárt térben nem lehet sportolni, mint ahogy olyan sportágakat sem lehet űzni, ahol a fizikai kontaktok elkerülhetetlenek. Ebből következett az a bejelentés, amely a legnagyobb visszhangot váltotta ki. Philippe miniszterelnök ugyanis azt is közölte, hogy augusztus 31-éig nem lehet semmilyen sporteseményt tartani még zárt kapuk mögött sem, s azon sportágakban, ahol a járvány félbeszakította a 2019-2020-as idényt, azt a kormány rendeletileg lezárja.

A kormányfő beszédében kiemelte a labdarúgást, de a döntés a rögbit és a többi olyan csapatsportot is érinti, amelyek még nem döntöttek szezonjaik befagyasztásáról. Ezt egyébként a kézilabdában és a vízilabdában is már korábban megtették.

Ekkor tehát úgy tűnt, hogy biztosan vége a Ligue 1 idei kiírásának, azonban a sportminisztérium – amelynek vezetője, egy korábbi úszó néhány nappal korábban úgy nyilatkozott, hogy a sport nem fog prioritást élvezni az élet újraindításakor – órákkal a miniszterelnöki bejelentést követően megszellőztette annak lehetőségét, hogy augusztusban – amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi – zárt kapuk mögött mégis be lehet fejezni a félbeszakadt szezont, ugyanakkor Roxana Maracineanu miniszter másnap már azt mondta, azt ajánlja a Ligue 1-nek, hogy inkább kezdjen el készülni a következő idényre.

Noel Le Graët, a francia szövetség elnöke még a bajnokságok leállításáról szóló kormányzati intézkedés bejelentésének napján megerősítette, hogy valamennyi labdarúgósorozat, így a Ligue 1 idei küzdelmei is véget értek. A döntést a játékosok szakszervezete és több klub, így pl. a befagyasztással biztos ezüstérmessé és BL-indulóvá váló Marseille is üdvözölte. Közéjük tartozott a bajnokságot amúgy egyértelműen az utolsó helyen befejező Toulouse is, amely 27 forduló alatt csupán 13 pontot volt képes összeszedni. Ez alapján nem meglepő, hogy Olivier Sadran klubelnök is elégedetten nyilatkozott, kijelentve, hogy sportszakmailag és gazdaságilag is ez a legjobb döntés, miközben az ország “egészségügyi szenvedést” él át.

Sadran ekkor még nem sejthette, hogy csapata végül mégsem fog olyan jól járni ezzel a döntéssel. Korábban azokban a bajnokságokban, ahol a szezon befagyasztásáról döntöttek, nem hirdettek kiesőket, csak feljutókat, vagyis a toulouse-iak nyilván abban bíztak, hogy ez a francia fociliga esetében is így történik. Csakhogy a liga csütörtökön más döntést hozott: a Ligue 2 első kettő helyezettje, a Lorient és a Lens följutott a Ligue 1-be, amelynek utolsó kettő csapata, az Amiens és a Toulouse viszont kiesett a másodosztályba.

A Toulouse szinte azonnal jelezte, hogy fönntartja magának a jogot arra, hogy akár bíróságon támadja meg a döntést, mivel elfogadhatatlannak tartja, hogy nem a matematika, hanem egy adminisztratív döntés eredményezze a kiesését 17 év élvonalbeli tagság után. A liga jelezte, hogy májusban összeűlő közgyűlése fogja véglegesíteni az igazgatótanács által csütörtökön meghozott határozatot, vagyis abban még történhet változás, de amennyiben ez nem így lesz, a pereskedés szinte garantált. Hasonlóképpen reagált a hírekre a másik, jelen állás szerint kieső gárda, az Amiens is, amely ma délután közölte, még a jelenlegi, kétségtelenül igen nehéz és példátlan helyzetben is fontosnak tartja a sportszerűség fenntartását, amely szerinte most abban nyilvánult volna meg, ha nem hirdetnek kiesőket.

Nem csak a tabella legalján végzett egyesületek tiltakoznak. A bajnokság befagyasztásának talán legnagyobb vesztese ugyanis nem más, mint az a Lyon, amely 23 éve rendszeres résztvevője a nemzetközi kupáknak, a csonka szezont viszont csak a hetedik helyen zárta, ami nem ér semmilyen európai kupaindulási lehetőséget. A klubnak ugyan még a Bajnokok Ligáján és a francia Ligakupán át is megvan az esélye a kvalifikációra, de egyelőre még egyik sorozat sorsáról sem döntöttek. A francia szövetség szeretné augusztus elején megrendezni a kupadöntőket, így a Lyon PSG elleni Ligakupa-fináléját is. A BL-ben a lyoniak megnyerték a nyolcaddöntő első mérkőzését a Juventus ellen, de a visszavágóra mindmáig nem kerülhetett sor, s az UEFA kommunikációja alapján nem biztos, hogy folytatják az idényt.

Az előzőekből kiindulva egyáltalán nem meglepő, hogy Jean-Michel Aulas, a Lyon teljhatalmú elnöke szervezkedésbe kezdett a szezon megmentése érdekében. Nagyon különös egyébként az elnök hozzáállása: márciusban még arról beszélt, hogy be kellene fagyasztani a szezont, ugyanis ilyen esetben szerinte a tavalyi évad végeredménye alapján osztanák ki a nemzetközi helyeket, s akkor a Lyon ismét bekerülne a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Akkor, amikor ugyan a befagyasztás megvalósul, de közlik, hogy az idei tabella alapján osztják ki az európai kupahelyeket, egyből a befagyasztás ellen kezd kardoskodni. Aulas jelezte, hogy azt szeretné, ha rájátszással döntenék el a kupahelyek és a kiesés kérdését is augusztusban, zárt kapuk mögött.

Csütörtökön aztán bekeményített: toulouse-i és amiens-i kollégáihoz hasonlóan ő is panasztétellel fenyegette meg a francia ligát. Szerinte a befagyasztás módja elvette a csapattól az esélyt, hogy fölzárkózzon az élmezőnyhöz, s önerőből kivívja legalább az Európa Liga-indulást. Aulas emellett azt is kifogásolja, hogy következetlen döntés született, mivel más profi sportágakban még nem döntöttek a szezon lezárásáról, ráadásul a határozat eurótízmilliókban mérhető veszteséget okozhat az egyesületnek. Érdekes adalék, hogy a női bajnokságot is befejezetté nyilvánították csütörtökön, ahol pedig a Lyon lett a bajnok…

A sportminiszter reagált a dühös klubelnökök bejelentéseire, s felelősségteljes viselkedésre szólított föl mindenkit. Maracineanu azt elismerte, hogy a kluboknak joguk van megtámadni a liga határozatait, de szerinte a jelenlegi helyzetben a szolidaritás és a felelősség lenne a legfontosabb a csapatok részéről.

A Ligue 1 nem hivatalos végeredménye a liga döntése alapján:

1. PSG – bajnok, BL-főtáblás

2. Marseille – BL-főtáblás

3. Rennes – BL-selejtezős

4. Lille – EL-résztvevő

5. Nice – EL-résztvevő

6. Reims – EL-résztvevő lehet, ha a kupadöntők eredményei számára kedvezően alakulnak

7. Lyon

8. Montpellier

9. Monaco

10. Strasbourg

11. Angers

12. Bordeaux

13. Nantes

14. Brest

15. Metz

16. Dijon

17. Saint-Étienne

18. Nimes

19. Amiens – kiesett

20. Toulouse – kiesett

Hollandiában és Belgiumban is forrósodik a helyzet

Európában elsőként Hollandiában döntöttek hivatalosan is a focibajnokságok idei szezonjainak befejezetté nyilvánításáról, miután az ország kormánya szeptember 1-jéig minden rendezvényt megtiltott. Franciaországgal ellentétben ott nem hirdettek bajnokot (ez az Ajax lett volna egyébként), valamint kiesőket és feljutókat sem. Frans van Seumeren, az Utrecht tulajdonosa jelezte, klubja tanulmányozza annak lehetőségét, hogy bíróságon támadja meg a befagyasztásról szóló döntést, mivel ezzel állítása szerint a csapat elesett az európai kupaindulás lehetőségétől, amire pedig volt esélye, mivel a leállítás pillanatában a tabella hatodik helyén állt, ami normál esetben azt eredményezte volna, hogy bejut az Európa Liga-helyekért vívandó rájátszásba, aminek mostanság kellene zajlania. Így viszont a csapat épphogy, de lemaradhat a második számú nemzetközi sorozatról, amelybe a szövetség döntése nyomán a Feyenoord, a PSV és a Willem II juthat be.

A holland sportági vezetők arról is döntöttek, hogy nem lesznek kiesők és feljutók sem. E döntésnek az élvonalbeli klubok közül az ADO Den Haag és az RKC Waalwijk, az Eredivisie utolsó kettő helyezettje örülhet, ugyanakkor a Cambuur és a De Graafschap, a második vonal első kettő helyezettje pórul járt, mert elesett a pályán amúgy kiharcolt első osztályba kerüléstől. Mindketten jelezték, hogy panaszt emelnek a határozat ellen. Könnyen lehet, hogy csatlakoznak hozzájuk azok a klubok is, amelyek eredményük alapján az osztályozóért folytatandó rájátszásba kerülhettek volna be, ám erre sem fog sor kerülni.

Belgiumban végleges döntés még nincs a befagyasztásról, holott a liga közel egy hónapja – Európában elsőként – elhatározta, hogy nem folytatják a világjárvány miatt félbeszakított idényt. Ám miután az UEFA megfenyegette a sorozataikat idő előtt befejező országokat, hogy csapataik elesnek a nemzetközi kupaindulás lehetőségétől, a belga liga megfutamodott, s ezen a héten már harmadjára halasztotta el a végső döntést az ügyben. Valószínűsíthető ugyanakkor, hogy végül megerősítik a befagyasztásról hozott elvi határozatot, mivel az európai szövetség a hét folyamán már enyhített a hozzáállásán: a tagországoknak május 25-éig kell jelezniük, folytatják-e bajnokságaikat és kupáikat. Amennyiben a lezárás mellett döntenek, azt nyomós indokkal kell alátámasztaniuk. Kiindulva abból, hogy Belgiumban augusztus 31-éig tiltották be a tömegrendezvényeket, arra lehet számítani, hogy a liga és a szövetség ezzel fogja indokolni a befagyasztást. A tilalom a kupadöntő lejátszását is megakadályozhatja, ami azonban szintén pereskedéshez vezethet, mivel az Antwerpen gárdája jelezte, bírósághoz fordul, ha a bajnok Bruges elleni mérkőzést nem rendezik meg, s emiatt ugrik a csapat EL-főtáblás indulása is.

Nálunk szinte biztosan folytatódik az idény

Amíg Európa nyugati felén egyre több bajnokságot nyilvánítanak ilyen-olyan módon befejezetté, addig a kontinens vírusszempontból szerencsésebb részein, így Magyarországon is a félbeszakadt sorozatok folytatásáról zajlanak egyeztetések. Nálunk a napokban tett hivatalos bejelentések alapján az a legvalószínűbb, hogy május 23-án, de legkésőbb június első felében folytatódik a bajnokság, s lejátsszák a hátralévő fordulókat. Ez volna jogi szempontból a legszerencsésebb döntés, ugyanis a honi élvonalban is ádáz harc dúl a nemzetközi helyekért és a bennmaradásért, márpedig ezekről tényleg jó volna a gyepen dönteni. A csapatok már megkezdték az edzéseket, így minden bizonnyal formába tudnak lendülni a folytatásra.

Svájcban június 8-át, Portugáliában pedig május végét jelölték meg az idény folytatásának időpontjaként, míg Csehországban szinte biztosan május 25-én kezdődik az elmaradt fordulók bepótlása. Ausztriában és Lengyelországban sem ellenzik a hatóságok a bajnokság zárt kapuk mögötti folytatását. Angliában a brit kormány ösztönzi a profi sportot a minél előbbi újraindulásra, így esélyes, hogy a Premier League tartani tudja a június 8-ai dátumot, amikorra a folytatást tervezi. Mindennek csak a járványügyi helyzet szabhat gátat, ám ennek alakulása nehezen megjósolható, amit jól példáz Németország esete. Sokáig úgy tűnt, hogy akár a jövő hétvégén, május 9-én folytatódhat a Bundesliga, azonban miután az országban már az ezen a héten bevezetett enyhítések első napjaiban növekedésnek indult a napi fertőzések száma, ezért a kormány egyelőre nem döntött a bajnokság engedélyezéséről, ez leghamarabb a jövő héten várható. Arról viszont döntöttek, hogy a szociális távolságtartásra vonatkozó szabályok általános alkalmazását egy héttel, jövő vasárnapig meghosszabbítják, ami eleve ellehetetleníti a május 9-ei újrakezdést.

Egyelőre tehát azt mondhatjuk, hogy a legtöbb országban a folytatást preferálják, amelynek sportszakmai és pénzügyi okai is vannak, de mint eme cikkből kiderült, jogi érvek is érvényesülhetnek, mert ahol a befagyasztásról születik döntés, ott egyből indul a pereskedések egész sora, márpedig ezek aligha érnének véget hónapok alatt, a sok éven át tartó huzavona pedig senkinek sem lehet a célja. Éppen ezért magam is azt preferálom, hogy a pályán fejeződjenek be a bajnokságok és ne a zöld asztalon.

#SportoljEgyedül, vagyis ha sportolni mész a szabadba, ne társaságban, hanem egyedül tedd!

#NeViseljMaszkot, vagyis ha teljesen egészséges vagy, sehol se viselj maszkot, mert azzal senkin sem segítesz!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply