A dráma megtörtént: lemaradtak az olaszok a focivébéről

A svéd labdarúgó-válogatott kijutott a 2018-as, oroszországi világbajnokságra, mivel az egygólos hazai sikere után idegenben gól nélküli döntetlent játszott Olaszországgal. A hazaiak végig támadták a mérkőzést, amelyen három tizenegyest is befújhatott volna a játékvezető, de sípja minden esetben néma maradt. A svédek mindent kibekkeltek, így a két meccs alapján megérdemelten kvalifikálták magukat. A négyszeres világbajnok 1958 óta először marad le a világbajnokságról, azt a tornát speciel Svédországban rendezték meg… Gianluigi Buffon a találkozó után bejelentette, ez volt élete utolsó válogatott mérkőzése. Gian Piero Ventura szövetségi kapitány egyelőre nem mondott le, sorsáról minden bizonnyal az olasz szövetségnek kell döntést hoznia.

Milánóban ritka harcias hangulat fogadta a feleket a solnai csata után, az olasz közönség kifütyülte a svéd himnuszt (Gianluigi Buffon viszont megtapsolta…), a hazaiak eksztázisban fújták saját himnuszukat, aztán a játék ott folytatódott, ahol abbamaradt – lendületesen aprítani kezdte egymást a két csapat. Közeli barátságok aligha szövődnek a két válogatott között…

Fel volt hát adva a lecke a spanyol játékvezetőnek, Antonio Mateu Lahoznak, aki megkérdőjelezhető ítéletek sorával rontotta kissé a spanyol bírók így sem tökéletes reputációját. Az olaszok egy, a svédek két tizenegyest kértek számon Mateu Lahozon, akár mindhármat be lehetett volna fújni, de a harmadik szituációnál egy kezezést biztosan.

Az olasz válogatott ugyanazzal a színtelen, szagtalan, ötlettelen támadójátékkal rukkolt ki, mint Svédországban, a 40. percig pocsék beadások, kósza védősor mögé ívelések és rossz lövések tették ki a hazai repertoárt. Aztán az olaszok öt perc alatt több jó akciót vezettek, mint addig a párharc 130 perce során: Ciro Immobile ziccerét Robin Olsen védte, majd az előző akciónál is a kapu torkából tisztázó Andreas Granqvist mentett még egy nagyot, végül Alessandro Florenzi éles szögből leadott lövése is a svéd kapusban halt el. 0–0-val fordultak, és az olaszoknak nagyon fogyott az idejük…

A második félidő is kérdőjeles esettel kezdődött, Darmian és Lustig csattant össze a svéd tizenhatoson belül, a bírói ítélet szabadrúgás kifelé, kezezés miatt – na, az pont nem volt… A játékrész első olasz helyzete Florenzi nevéhez fűződik, a hazaiak nyolcasának akrobatikus lövése csak kevéssel kerülte el a bal alsó sarkot.

A svédek rendkívüli fegyelmezettséggel és önfeláldozással romboltak, nagyon ritkán kontráztak, az olaszok meg növelték a nyomást – Gian Piero Ventura közben kettőt cserélt –, ám Immobile lövése kapu mellé ment, Florenzi megpattanó beadása a léc tetejéről csúszott szögletre.

Fogyott az idő, fogyott a hit, az olaszok egyre idegesebben gyűrték a svédeket, ám sehol sem voltak az első félidő végi gyors és pontos kombinációk, ehelyett csak az ötlettelen ívelgetés jött. Egyre közelebbinek tűnt az a forgatókönyv, hogy Olaszország tényleg lemarad a világbajnokságról.

Azért, hogy a forgatókönyv „érvényben maradjon”, sokat tett Robin Olsen, aki a 87. percben hatalmas bravúrral védte Stephan El Shaarawy lövését. A hosszabbítás perceiben szögletnél még Buffon is előrejött, hiába: a svédek minden nyomást kibírtak, és kiharcolták a 0–0-s döntetlent, ezzel pedig a kvalifikációt a 2018-as világbajnokságra. Olaszországnak a szégyen estéje ez – a négyszeres világbajnok squadra azzurra 1958 után hagy ki ismét vb-t. Ezt alighanem kevesen tudták volna elképzelni.

Egészen különös jelenet játszódott le a világbajnoki pótselejtező második félidejében. Az olasz válogatott szövetségi kapitánya, Gian Piero Ventura Daniele De Rossiért szalajtott, hogy kezdjen bemelegíteni. A De Rossihoz odalépő stábtag nem mindennapi választ kapott.

De Rossi láthatóan meghökkent a kérésen, tudván, hogy az olasz válogatottnak egyre nagyobb nyomást kell(ene) kifejteni az egygólos előnyt őrző svédekre. A kiakadt védekező középpályás a „Mi a f…ért én álljak be? Nem ikszelnünk kell, hanem nyernünk” tirádával reagált, majd Lorenzo Insignére mutatott… De Rossi végül nem is állt be (de Insigne sem), Olaszország pedig elvérzett.

„Nem magamat sajnálom, hanem az olasz focit. Elbuktunk valamit, ami az olasz társadalomnak is jelent valamit. Sajnálom, hogy így fejeztük be, és nem azt, hogy múlik az idő” – ezt már Gianluigi Buffon, az olasz válogatott veterán kapusa mondta a meccs utáni nyilatkozatában.

Itt még nem beszélt a visszavonulásról, azonban később a Twitteren hivatalossá vált, hogy Buffon nem folytatja az olasz válogatottban: „Büszkék vagyunk, erősek és makacsok. Tudjuk, hogy kell felállni, ahogy mindig is tettük. Egy olyan olasz válogatottat hagyok el, amely tudja, hogyan álljon ki magáért. Mindenki ölelek, különösen azokat, akik velem együtt részesei voltak ennek a csodálatos utazásnak” – mondta még a Juventus portása, aki a vébé után szeretett volna visszavonulni.

Könnyen lehet, hogy nem ő lesz az egyetlen, aki búcsúzik a nemzeti csapattól. Két torinói csapattársa, Andrea Barzagli és Giorgio Chiellini is a válogatottól való visszavonulást fontolgatja, legalábbis erre utalt Buffon egy éjszakai nyilatkozatban. Giorgio Chiellini még nem döntött a hogyan továbbról: „Összességében megérdemelten estünk ki – értékelt a találkozó után a hátvéd a Rai Sportnak. – Nem szokásom a szerencsével, balszerencsével és a játékvezetővel foglalkozni. Meg kell emelnünk kalapunkat a svédek előtt, megérdemelten utaznak Oroszországba. Büszkék voltunk, milyen nagyszerű fogadtatásban részesítettek minket a szurkolóink. Éppen ezért vagyunk csalódottak, hogy nem tudtuk meghálálni az ország támogatását. Tele vagyunk ígéretes játékosokkal, akiknek a közeljövőben szüksége lesz ugyanerre a buzdításra. Remélem, ez a szeretet sohasem múlik el. Mostantól Verrattira és a többi fiatalra építünk, akik a következő Eb-re érettebbek lesznek. Nem tudom, a válogatott Chiellinivel folytatja-e. Hatvan év után ismét lemaradtunk a vb-ről, sok mindent át kell gondolnunk. A nulladik órában vagyunk, legyen ez egy új korszak kezdete!”

Nem nyújtotta be lemondását közvetlenül a mérkőzés után Gian Piero Ventura, az olasz válogatott szövetségi kapitánya. Mindenki Ventura lemondását várta, ám a szakvezető éjfélkor kezdődött sajtótájékoztatóján nem köszönt le tisztségéről. Az olasz–svéd mérkőzés után Gian Piero Ventura nem beszélt az olasz újságírókkal, és „eltűnt” jó egy órára. A Sky úgy tudta, a 69 esztendős edző benyújtotta az Olasz Labdarúgó-szövetségnek (FIGC) a lemondását a súlyos kudarcot követően. Mindenki Ventura lemondását várta, így aztán igencsak megdöbbentek a sajtó képviselői (és a szurkolók), amikor a tréner végre, éjfél körül az újságírók elé állt – és nem köszönt le.

„Nem mondtam le, mert még nem is beszéltem az elnökkel. Azért értem ilyen későn a sajtótájékoztatóra, mert a játékosaimat köszöntöttem. Nagyon nehéz megemészteni ezt az eredményt. Meg voltam győződve arról, hogy hozzuk ezt a meccset, és ez a mérkőzés megmutatta, hogy semmi sincs eltörve az olasz válogatottnál. Sajnálom, mert a stadionban uralkodó hangulatban igazán átélhettem, milyen az olasz válogatottat vezetni, és egyben köszönöm a szurkolók támogatását. Megérdemeltük volna a kijutást? Ezzel nem is érdemes foglalkozni. A svédek elleni pótselejtezőig a tervek szerint mentek a dolgok, ám két mérkőzésen nem sikerült betalálnunk. Bocsánatot kérek az összes olasztól az eredmény miatt, hiszen az eredmény az, ami számít. Hogy folytatom-e a nemzeti csapatnál, részt veszek-e az újjáépítésben? Nem én hozom meg a döntést, és most nem is vagyok olyan hangulatban, hogy erről beszéljek. Találkozunk a szövetség vezetőségével, a megbeszélés eredményét pedig elfogadom” – mondta Ventura.

Az olasz válogatott élére némi meglepetésre kinevezett Ventura – aki csak az olasz alacsonyabb osztályokban nyert trófeát csapataival, és nem tartozott a topedzők közé – 2016. július 18-án lépett hivatalába Antonio Conte után. Első mérkőzésén Olaszország 3–1-es vereséget szenvedett Franciaországtól Bariban. Ventura eddig 16 mérkőzésen irányította a squadra azzurrát, mérlege 9 győzelem, 4 döntetlen, 3 vereség. Irányításával a négyszeres világbajnok olasz csapat Spanyolország mögött a második helyen végzett világbajnoki selejtezőcsoportjában, majd Svédország ellen összesítésben 1–0-ra elveszítette a pótselejtezőt.

Ventura az első szövetségi kapitány, akinek nem sikerült kijtunia Olaszországgal a világbajnokságra. Az olasz válogatott most harmadszor nem vesz részt vb-n, 1930-ban nem indult, 1958-ban és a mostani selejtezőcsoportban pedig nem tudta kivívni a kvalifikációt. Az 1957–58-as selejtezősorozatban (melyben Olaszország Észak-Írország mögé szorult az európai 8. csoportban, így elbukta a kvalifikációt) viszont az olasz válogatottat nem szövetségi kapitány, hanem a FIGC technikai bizottsága állította össze. Ez Vittorio Pozzo hosszú kapitányságát (1929–1948) kivéve megszokott eljárásnak számított az olasz válogatott esetében. A csapatot Alfredo Foni irányította a mérkőzéseken.

A 2018-AS VILÁGBAJNOKSÁGRA EDDIG KIJUTÓ VÁLOGATOTTAK
  1. Oroszországházigazda
  2. Brazília2017. március 28.
  3. Irán2017. június 12.
  4. Japán2017. augusztus 31.
  5. Mexikó
2017. szeptember 1.
  6. Belgium2017. szeptember 3.
  7. Dél-Korea
2017. szeptember 5.
  8. Szaúd-Arábia2017. szeptember 5.
  9. Németország
2017. október 5.
10. Anglia
2017. október 5.
11. Spanyolország2017. október 6.
12. Nigéria2017. október 7.
13. Costa Rica 2017. október 7.
14. Lengyelország2017. október 8.
15. Egyiptom2017. október 8.
16. Izland
2017. október 9.
17. Szerbia
2017. október 9.
18. Franciaország 2017. október 10.
19. Portugália 2017. október 10.
20. Uruguay
2017. október 10.
21. Argentína
2017. október 10.
22. Kolumbia
2017. október 10.
23. Panama
2017. október 10.
24. Szenegál2017. november 10.
25. Marokkó
2017. november 11.
26. Tunézia
2017. november 11.
27. Svájc2017. november 12.
28. Horvátország 2017. november 12.
29. Svédország2017. november 13.

A fő fotó forrása: AFP

Leave a Reply