Anthony Ervin úszó is bojkottálja az amerikai himnuszt

Anthony Ervin, az ötven méteres gyorsúszás riói olimpiai bajnoka fél térdre ereszkedve hallgatta végig az amerikai himnuszt egy múlt hétvégén, Brazíliában rendezett meghívásos versenyen, ezzel is támogatásáról biztosítva azokat az NFL-játékosokat, akik ilyetén módon demonstrálnak az Egyesült Államokban tapasztalható faji diszkrimináció ellen.

Egyre csak terjed az amerikai sportolók körében a letérdeplős tiltakozás. A 2016-os olimpiai bajnok Anthony Ervin lett az első úszó, aki csatlakozott az Egyesült Államokban tapasztalható faji megkülönböztetés és afroamerikaiakkal szembeni rendőri erőszak elleni tiltakozáshoz fél térdével letérdepelve egy Brazíliában rendezett meghívásos versenyen.

A SwimSwam szakportál szerint Ervin, aki 35 évesen nyerte meg az 50 méteres gyorsúszást a 2016-os riói olimpiai játékokon, a jobb térdét a földre eresztve hallgatta végig az amerikai himnuszt az Egyesült Államok 4×200-as vegyesváltójának győzelmét követően a Rióban tartott Raia Rapida versenyen.

Ervin, akinek fekete apja a vietnámi háborúban is harcolt, hétfőn Twitter-oldalán a következőkkel indokolta cselekedetét: “Amit szeretnék, az az, hogy megvédjük az életeket és felfogjuk az egyenlőtlenségeket”.

Ő lett az első, nem az amerikai futballban, a kosárlabdában, a baseballban, vagy a labdarúgásban szereplő sportoló, aki részt vett a 2016-ban, Colin Kaepernick, a San Francisco 49ers futballcsapat egykori quarterbackje által életre hívott megmozdulásban. A múlt hétvégén, a Hertha Berlin labdarúgócsapat játékosai és edzői is hasonlóképpen cselekedtek Bundesliga-mérkőzésük előtt.

A letérdeplős tiltakozás egy év szünet után idén ősszel vett új erőt, különösen az NFL-ben játszó futballisták körében, miután Donald Trump amerikai elnök iszonyatos kritikájában azt mondta, azok, akik letérdepelnek a himnusz alatt, nem tisztelik az Egyesült Államokat. “Ha az NFL-szurkolók nem hajlandóak kimenni ezekre a meccsekre, akkor ezek a játékosok le fognak állni zászlónk és országunk gyalázásával, mert látni fogják a változást. Változzatok meg vagy takarodjatok!” – írta ki hagyományos szócsövének minősülő Twitter-oldalára még szeptember végén.

A fő fotó forrása: Action Images/Panoramic

Leave a Reply