Az olaszok kiestek, a Gazetta részvényei estek

Egy nappal azután, hogy Olaszország elvérzett a svédek elleni világbajnoki pótselejtezőn, s így lemaradt a 2018-as labdarúgó-világbajnokságról, a legnagyobb olasz sportnapilapot, a Gazetta dello Sportot birtokló RCS cégcsoport részvényei 8,83%-ot veszítettek értékükből a milánói tőzsdén, mielőtt kedden délután felfüggesztették a velük való kereskedést. A nagy zuhanás elsősorban annak köszönhető, hogy az itáliai sportmédiumok közül a Gazetta dello Sport szokta a nagy labdarúgó-tornák alkalmával a legnagyobb reklámbevételeket produkálni, a Squadra Azzurra mostani távolmaradásával viszont máris sok milliós veszteséget könyvelhetnek el.

Azután, hogy hétfőn este az olasz válogatott nem tudta elütni Svédországot a kijutástól a világbajnoki pótselejtező visszavágóján, kedden a talján focit ért földrengés máris keményen éreztette hatásait. Sokakat már az is megdöbbentett, hogy Gian Piero Ventura szövetségi kapitány nem mondott le, inkább a szövetségre bízta a sorsát, azonban itt még nincs vége a komoly problémák sorának, ez a tény csak amolyan előrengés volt. A legfőbb problémák a gazdaság terén mutatkoznak az olasz csapat bukása után. Az RCS olasz médiacég, amely a népszerű sportújság, a Gazetta dello Sport tulajdonosa, történetének talán legsötétebb kereskedési napján esett át kedden Milánóban. A vállalat részvényeinek jegyzése 8,83%-ot esett pár óra leforgása alatt, így a tőzsde délután felfüggesztette az értékpapír forgalmát. Az Equita olasz elemzőcég AFP által megkérdezett szakértői szerint “a tény, hogy Olaszország 1958 óta először nem lesz ott a világbajnokságon, egy negatív hír a médiapiac szereplőire nézve”. Ezzel ugyanis kolosszális bevételkiesést kénytelenek lenyelni a szektor résztvevői.

Buffon “társadalmi szintű” következményeket vár

A labdarúgó világ- és Európa-bajnokságok a világ legnézettebb sporteseményei közé tartoznak, és hatalmas reklámbefektetésekkel járnak, főleg egy olyan sportújság számára, mint a Gazetta dello Sport. A 2016-os kontinensbajnokság alatt a napilap közel 2 millió eurós bevételre tett szert a különböző hirdetésekből a Milano Finanza gazdasági szakportál szerint. Gianluigi Buffon, a Squadra Azzurra csapatkapitánya a bukás miatt nem tudja a világbajnokságon lezárni karrierjét, a válogatottól már most visszavonul. A kapus a RAI rádióadójának adott nyilatkozatában hangot adott abbéli aggodalmának, hogy a nemzeti csapat alulteljesítése milyen következményekkel járhat hazájára nézve: “Nem számomra, hanem főleg az olasz labdarúgás számára fontos lehet, hogy a vb-ről való lemaradás után hogyan fognak viszonyulni az emberek a sportághoz” – sajnálkozott hétfőn este, a meccset követően. Az biztos, hogy nem csak a kisebb reklámbevételek fognak szenvedést okozni a televíziós piacon, hanem maguknak a tévé-készülékeknek az értékesítése is, amely nyilvánvalóan jóval kisebb lesz, mint egy olyan focivébé idején, amelyen az olasz válogatott is részt vesz. Tehát egy szenvedős nyárnak néznek elébe a piaci szereplők, s szinte már csak az a kérdés, hogy a szurkolók hogyan fogadják a szörnyű tényt, mennyire fognak kitartani a nemzeti csapat mellett a következő hónapokban.

A fő fotó forrása: AFP

Leave a Reply