Magyar sportlövőbalhé, európai focidöntők és a Loki visszajutása a legjobbak közé – Májusi összefoglaló

A tavasz utolsó hónapja is bőven hozott érdekes eseményeket a sportban – sajnos nem csak pozitív, hanem negatív értelemben is. A hazai sportlövészetben példátlan botrány tört ki, amely májusban azt eredményezte, hogy eltiltották a versenytársa italába doppingszert keverő Sidi Pétert. Ebben a hónapban zárultak a labdarúgó-bajnokságok, s a Debrecen az NB II megnyerésével azonnal visszakerült az élvonalba. Az európai kupadöntőkben nem jött össze a kettős angol siker, hiszen a Chelsea mellett a Villarreal ért föl a csúcsra saját kupájában. A Sportudvar évzáró sorozatában ezúttal tehát a májusi eseményekról lesz szó.

A magyar sport talán legnagyobb botránya

Igen zajos volt a tavasz a hazai sportlövészetben. Az egész balhé még március végén kezdődött Újdelhiben, ahol a világkupa-versenyen a férfi puskacsapat nem állt ki a házigazdák elleni döntőre, mert Péni István és Pekler Zalán nem volt hajlandó egy csapatban szerepelni a szerintük csaló Sidi Péterrel. Nagy volt a fölháborodás a történtek miatt, a későbbiekben azonban kiderült, hogy több éve meglévő ellentétek éleződtek ki annyira, hogy Sidi engedély nélkül bement Péni újdelhi szállodaszobájába, s doppingszert rejtett el a fiatal sportlövő italos palackjában, aki fönn is akadt az ellenőrök rostáján. Mivel a kamerafelvételek alapján fény derült a csalásra, Péni Istvánt tisztázták a vádak alól, Sidi viszont olyannyira megütötte bokáját, hogy 2 évre eltiltották a versenyzéstől, s alighanem derékba törte saját karrierjét. A Sportudvar májusban foglalkozott részletesen a történésekkel az alábbi, terjedelmes cikkben:

A Loki visszatérése

Május közepén ért véget a labdarúgó NB II 2020-2021-es szezonja. Végül nem jött be sokak előzetes várakozása, s a Debrecen – Vasas duóból csak előbbinek sikerült visszajutnia az NB I-be. A Gyirmót lett a másik feljutó, míg az angyalföldiek a mostani idényben is a másodosztályban rúgják a bőrt. A Loki visszajutása nagyon jó dolog volt egyrészt a csapat és annak szurkolói, vezetői, másrészt a magyar foci számára is, hiszen ennek a klubnak – főleg egy ilyen, hazai szinten erősnek mondható kerettel – a legjobbak között volna a helye. Az ősz azonban nem éppen a sikerekről szólt a Nagyerdőn, ahol edzőváltásra is sor került, ám egyelőre ez sem segített nagyon sokat a DVSC-n, amely a bennmaradásért küzdhet tavasszal. Májusban azonban még az örömé volt a főszerep:

Benzema is visszatért

Karim Benzema 2015-ben kikerült a francia labdarúgó-válogatott keretéből, mivel kiderült, hogy résztvett egy zsarolási történetben, ami arról szólt, hogy csapattársát, Mathieu Valbuenát azzal zsarolták meg, hoy nyilvánosságra hoznak róla egy szexvideót, ha nem fizet. Benzema ugyan tagadta, hogy köze lett volna ehhez, de mivel büntetőeljárás indult ellene, ezért Didier Deschamps szövetségi kapitány annak dacára is kitette a nemzeti csapatból, hogy ő a mai francia labdarúgás egyik, ha nem a legjobb játékosa. Benzema idén májusban visszatérhetett a válogatottba, mivel Deschamps belátta, szüksége van rá a csapatnak. A Real Madrid csatára meg is hálálta a bizalmat, mert több gólt szerzett már visszatérése óta. Novemberben a bíróság első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a szexvideós ügyben, ami ellen Benzema fellebbezett. Másodfokon jövő januárban várható ítélet, de ez elvileg nem befolyásolja a csatár válogatottbeli tagságát. Meglátjuk, mi lesz.

Kupadöntők: a Villarreal és a Chelsea örülhetett

Május végén rendezték az európai labdarúgókupák döntőit. Előbb az Európa Liga fináléjára került sor. A gdánski mérkőzésen a Manchester United volt az esélyesebb, ám végül a spanyol Villarreal büntetőkkel megverte az angol csapatot. Maga a 120 perc eléggé felejthető volt, azonban a 11-esek során a legutolsó pár, azaz a két kapus döntött: amíg a Villarreal portása nem hibázott, David De Gea igen, így a spanyolok örülhettek a trófeának. Pár nappal később sor került a Bajnokok Ligája döntőjére is. A Portóban megrendezett mérkőzésen sem a manchesteri csapat diadalmaskodott, hiszen a Chelsea némi meglepetésre 1:0-ra legyőzte a Manchester Cityt. A londoniak a januárban kinevezett szakmai stábbal értek föl a csúcsra, amiben Lőw Zsolt másodedzőnek is fontos szerepe volt:

Ez volt a májusi összefoglaló a Sportudvar évzáró sorozatának keretében. Az évvégi összefoglaló karácsonykor is folytatódik, holnap június lesz terítéken.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply