Tovább dagad a magyar sportlövőcirkusz

Nem mondhatjuk, hogy nyugodt tavasza lenne a hazai sportlövészetnek. Nem elég, hogy áprilisban elhunyt a sportág legutóbbi olimpiai bajnoka, Igaly Diána, a jelenkor versenyzői között igen komoly méreteket öltött feszültségek alakultak ki. Ez különösen igaz a férfi puskásokra, akik március végén Indiában simán érmet szerezhettek volna a világkupa-versenyen, azonban a közös siker elérése helyett fontosabb volt egymás fegyverének kritizálása – konkrétan Sidi Péter fegyverében talált kifogásolnivalót két társa: Péni István és Pekler Zalán. Az ügy mindmáig nem zárult le teljesen, ráadásul a napokban két, igen nagy horderejű hír is napvilágot látott. Az egyik, hogy Péni István azt állította: Sidi Péter bement delhi szállodaszobájába az engedélye nélkül. A magyar szövetség emiatt eljárást indított, s felfüggesztette a tokiói olimpiára készülő Sidit. A másik pedig talán még érdekesebb, ugyanis kiderült az is, hogy egy magyar versenyző pozitív doppingtesztet szolgáltatott az ominózus vk-viadalon. Egyelőre nem tudni, kiről van szó, de ha esetleg kiderülne, hogy az egymással marakodók között van a ludas, az bizony igen érdekes megvilágításba helyezné a dolgokat – alig több, mint kettő hónappal Tokió előtt.

Március második felében Újdelhiben került sor a sportlövő-világkupa egyik fordulójára, amelyen az eredeti tervek szerint egyetlen magyar sem vett volna részt az utazási nehézségek miatt, azonban végül a férfi puskacsapat, s más versenyzők is elutaztak az indiai fővárosba, hiszen többen még az olimpiai kvótáért küzdenek, a játékokra pedig már kijutott lövők számára jó felkészülési lehetőségnek bizonyult ez a viadal. A férfi puskacsapatot a világelső Péni István, a világcsúcstartó Sidi Péter (mindketten többszörös Eb- és vb-érmesek) és Pekler Zalán alkotta. Március 26-án került sor a szám döntőjére, amelyben Indiának és Magyarországnak kellett volna egymással megküzdenie – végül azonban a mieink helyett az Egyesült Államok csapata szállhatott harcba az aranyéremért. De miért? Nos, ennek az volt az oka, hogy a mieink nemes egyszerűséggel nem álltak ki az eredetileg egy nappal korábbra kitűzött fináléra, mivel Péni és Pekler nem kívántak együtt szerepelni Sidivel, arra hivatkozva, hogy a magyar csapat rangidősének fegyvere szabálytalan.

A vitát kiváltó tárgy a fegyveren az úgynevezett bipod volt, amelyet a Nemzetközi Sportlövő-szövetség (ISSF) szabálykönyve ekképpen definiál: „A puska megtámasztására szolgál lövészet előtt és után vagy a testhelyzetváltások közben, azonban az értékelt lövések szakaszában le kell venni a puskáról, függetlenül attól, hogy a lábai rögzítettek vagy felhajthatók.”

Ugyanakkor a világbajnok Sidi hangsúlyozta, hogy ő nem megtámasztásra használta az eszközt, hanem súlyként, és odaragasztotta a fegyverhez, márpedig a szabály szerint csak akkor számítana tiltott bipodnak, ha szabadon mozgatható volna. A nemzetközi szövetség ellenőrei a döntésükben megerősítették: Sidi fegyvere szabályos volt.

„Ha a bipodot odaragasztották, akkor az nem egy bipod. Ha nem tudják mozgatni, akkor az csak egy súly. Nem a magyar csapat fogja megtanítani nekünk, mik a szabályok. Ha egy fegyver szabályos, akkor az szabályos. Ha a magyar csapat pedig nem áll ki, az az ő bajuk” – foglalt állást Jair Davidovics, az ISSF technikai delegáltja.

Az incidens nem volt előzmények nélküli. Sidi Péter felszerelése a sportlövők két legutóbbi kiemelt hazai viadalán is kulcsszerepet játszott. A tavaly szeptember végi 25 és 50 méteres országos bajnokságon az összetett szám döntőjében Péni óvást jelentett be Sidi fegyverével kapcsolatosan, ráadásul ezt követően ellenséges hangulat alakult ki a pályán, a versenyzők súlyos, gyakran nyomdafestéket nem tűrő megjegyzéseket tettek egymásra. Legutóbb a március eleji fedett pályás országos bajnokságon került elő a konfliktust kiváltó bipod kérdése, a 3×40 lövéses összetett viadalban szabálytalan eszközhasználat miatt kizárták Sidit a versenyből.

Azért volt különösen fájó, hogy a puskacsapat nem állt ki döntőjére, mert egyébként sikeres világkupa-fordulót tudhattak hátuk mögött a magyarok, hiszen Péni István mindhárom olimpiai számban – légpuska egyéniben és Dénes Eszterrel vegyes párosban, valamint az 50 méteres összetett számban – is ezüstérmet nyert. A küldöttség negyedik érmét Dénes szerezte a nők 10 méteres számában.

Péni István még aznap, amikor az ESPN honlapjának hírére hivatkozva a Nemzeti Sport beszámolt az Újdelhiben történtekről, közleményt adott ki, amelyben fölidézte: a nagyon sűrű versenyprogramban három olimpiai számban sikerült ezüstérmet szereznie, emellett vegyes párosban világcsúcsot ért el Dénes Eszterrel, és teljesítményével 10 és 50 méteren is a világranglista élére ugrott.

„A csapatversenyben nem állt szándékomban elindulni, a túlzott terhelésnek nem láttam értelmét, és ezt az álláspontot igazolja az a tény is, hogy mindössze két nemzet nevezett Magyarországon kívül. Csapattársaim többszöri kérésére végül vállaltam az indulást bizonyos feltételek teljesülése mellett. Egy csapatban előfordulhatnak súrlódások, nálunk sajnos ez évek óta jelen van. Mivel a harmadik csapattársunk viselkedése elfogadhatatlan volt számunkra, és nem volt hajlandó a megállapodásunk szerint eljárni, Pekler Zalánnal végül visszaléptünk a döntőtől”.

Péni István hosszú ideje nincsen jó viszonyban Sidi Péterrel. (Forrás: nemzetisport.hu)

Péni megjegyezte, sajnálja, hogy a fókusz erre a kellemetlen szituációra irányul, és hozzátette:

„Bocsánatot kérek a döntőbeli ellenfelünktől, Indiától, illetve a szervezőktől az okozott kellemetlenség miatt. Továbbra is mindent bele fogok adni, hogy Magyarországot sportszerű viselkedéssel és minél jobb eredményekkel képviseljem a nemzetközi versenyeken, és törekedni fogok a mostanihoz hasonló szituációk elkerülésére. A világkupán történteket ezzel lezártnak tekintem.”

A puskás csapat legfiatalabb tagja, a komáromi Pekler Zalán is megszólalt a Nemzeti Sportnak az újdelhi világkupán történtekkel kapcsolatosan.

„Eredetileg valóban úgy volt, hogy nem indulunk el ebben a számban, de a többszöri kérésünkre végül Péni István is vállalta a kedvünkért az indulást, bizonyos feltételek teljesítése esetén. Sajnos a csapat harmadik tagja a selejtezőben igen, a döntőben azonban nem tartotta a szavát a feltételeket illetően, ezért közösen meghoztuk azt a döntést, hogy a döntőtől visszalépünk” – mondta Pekler Zalán.

A KVSE tehetséges puskása hozzáfűzte: óriási megtiszteltetésnek éli meg, amikor Magyarországot képviselheti a nemzetközi porondon.

„Mindent meg fogok tenni a jövőben is annak érdekében, hogy sportsikerekkel és a fair play szellemét betartva öregbítsem hazánk hírnevét. Ebben az esetben ez azt jelentette, hogy kiálltam a csapattársam mellett, vállalva az esetleges kellemetlenségeket, amelyekért ezúton is elnézést kérek.”

Ugyancsak aznap Sidi Pétert is megszólaltatta a sportnapilap. A komáromiak világ- és Európa-bajnoka felidézte a csapatverseny döntőjét megelőző pillanatokat, és kitért a csapattársai által kifogásolt fegyverére is.

„Döbbenetes és soha nem látott dolog, ami történt! – kezdte Sidi Péter. – A Magyar Sportlövők Szövetsége réges rég megszervezte az indiai világkupa-programunkat. Mindenki tisztában volt vele, hogy milyen versenyszámokat kell lőni, hol kell képviselni Magyarországot. Ebbe beletartozott a csapatverseny is, ha nem így lenne, akkor már rég hazautazhattunk volna.”

Sidi a döntő előtti pillanatokat felidézve elmondta: „Döbbenetes, hogy két csapattag visszapakol az öltözőbe a döntős pályáról az aranymeccs előtt tíz perccel és semmibe veszi mindazt, amit elvárt tőlünk a nemzet, a Nemzetközi Sportlövő-szövetség és az indiai szervezőbizottság, akik erőn felül teljesítettek az egész verseny alatt.”

A hatodik olimpiájára készülő puskás hozzátette: egyedül kellett kiállnia a döntőben a három indiaival szemben.

„A start előtt a bíró arról tájékoztatott minket, hogy sajnos most így fogunk versenyezni, de tegyünk meg mindent a szép lövésekért. A bemelegítés zajlott és a verseny előtt egy perccel lefújták a versenyt. Mikko Taussi, az ISSF és a legutóbbi olimpia bírója üzenetet küldött, amelyben az áll, hogy a magyar csapat kizárását főként Péni miatt hozták, és nem ellenem irányult. Willi Grill, az ISSF technikai igazgatója pénteken levelet küldött nekem és Péninek is, amiben kerek perec levezeti, hogy az én fegyverem szabályos, nincs mit taglalni rajta.”

Sidi felidézte, az indiai vk helyszíni ISSF-főbírója, Jair Davidovics úgy nyilatkozott, hogy fegyvere szabályos, és hozzátette: nem a magyar csapat fogja megtanítani nekünk, hogy mik a szabályok.

„Azzal pedig, hogy Péninek a vesszőparipája lett az, hogy az én fegyveremet bírálgassa, nem tudok mit kezdeni – folytatta Sidi Péter. – Ő versenyző és nem bíró, szereptévedésben él. Ezen a világversenyen hatszor mérték meg a fegyveremet és minden egyes alkalommal szabályosnak ítélték, csakúgy mint a döntőbe vonulás előtt is néhány perccel.”

A légpuska versenyszám világcsúcstartója kitért továbbá arra, hogy a mostani fegyverével négy éve változatlan formában versenyez, és az minden világversenyen – vb-n, Eb-n, világkupákon – gond nélkül átment a kontrollokon.

„A huszonöt éves nemzetközi pályafutásom alatt soha nem volt olimpiai versenyszámban fegyverproblémám, nemhogy kizárás, még figyelmeztetés sem. 2019-ben ugyanebben a felállásban Eb-bronzérmet szereztünk ugyancsak ezzel a fegyverrel versenyezve. Sajnos Péni sikeresen átültette az otthoni őrületét a nemzetközi porondra és magával rántotta Peklert, aki éppúgy áldozata lett ennek a sportszerűtlenségnek, mint én.

Sidi Péter elmondta: ott volt az „aranymeccs” döntőjén, amelyben eredetileg a mieink lőttek volna.

„Nem győztem elnézést kérni a nevükben minden érintettől, akik szerencsére megértően fogadták a példa nélküli esetet.”

Sidi Péter vitatott módszere nagy botrányhoz vezetett, ő viszont úgy látja, mindent szabályosan csinált. (Forrás: Origo)
Hamar jöttek a szankciók

A Magyar Sportlövők Szövetsége természetesen azonnal elkezdett foglalkozni az Indiában történtekkel, s már az incidenst követő napokban bizottságot állított föl a történtek tisztázására. Április 1-jén a szövetség bejelentette, hogy három hónapra megvonja mindhárom versenyző Gerevich-sportösztöndíját. A rendelkezésre álló dokumentumok áttekintését követően a bizottság megállapította a csapat felelősségét, amellyel jelentős kárt és presztízsveszteséget okozott a magyar sportlövészetnek. A szövetség szerint egyértelműen megállapítható, hogy a csapat mindhárom tagjának viselkedése hozzájárult a versenyből való kizáráshoz. Ezen kívül a legmagasabb összegű pénzbüntetést és egyéves eltiltást is kiszabtak a három renitens sportlövőre, de ezt a két szankciót másodfokon fél évre felfüggesztették.

Nagy György, a Magyar Sportlövők Szövetsége elnöke április elején interjút adott a szövetség honlapjának, amelyben elismerte: hibáztak, amikor nem neveztek ki csapatvezetőt az Újdelhibe kiutazó hat fős magyar együttes élére, mert ha lett volna ilyen személy, talán elkerülhették volna a későbbi incidenseket. Nagy arról is beszélt, hogy a férfi puskacsapat eredetileg nem is tervezett indulni Indiában, azonban Sidi Péter meggyőzte társait, s ők egymást is, hogy ez egy jó versenyzési lehetőség, ezért mégis rajthoz kívántak állni.

Arra a kérdésre, hogy mégis miért kellett visszalépnie a csapatnak, ha a bíró véleménye szerint szabályos volt a Sidi Péter által használt bipod, az elnök így felelt:

“Egy jól működő csapatban a versenyzők egymást segítik és sportszerűen betartják egymásnak tett ígéreteiket. Minden résztvevő és ráadásul a kint tartózkodó két edző is tudott arról, hogy Sidi Péter megígérte, nem fogja használni a vitatott bipodot. A verseny selejtezőjében ezt be is tartotta. Miért volt ez fontos Péni István számára? Ennek gyökerei a múltban kereshetőek, hiszen korábban már megvádolták őt, hogy egy nyertes csapat esetén nem olyan fontos a szabály, amikor együtt állnak a dobogón, mint amikor ellenfelek. Amikor felkerült a döntő elején a bipod, a két huszonéves fiatalember, Péni István és Pekler Zalán becsapva érezte magát. Nem tudom megmondani, hogy miként döntöttem volna 23, illetve 20 évesen egy hasonló helyzetben. Mai fejemmel tudom, hogy nem lett volna szabad kiállni a döntőből, hiszen ezzel az ISSF és az MSSZ céljaival, érdekeivel ellentétesen cselekedtek. Gratuláltak az indiaiaknak és elfogadták, hogy így csak ezüstérmesek. Sajnos, az ISSF utólag ezt nem így értelmezte”.

Április közepén folytatódott a történet, amikor Sidi Péter reagált Nagy György föntebb idézett szavaira. A “Nem céllövöldében vagyunk!” című közleményben Sidi leírja, bár az Újdelhiben történtek valóban példa nélküliek a magyar sport történetében, bántja, hogy az ügy kapcsán „rágalomhadjárat indult ellene”. Szerinte Nagy György április 2-án megjelent interjújában féligazságokat állított, ilyen például, hogy „az ISSF technikai igazgatójától érkezett levélnek csak az utolsó mondatát emeli ki, amelyben jelzi, hogy lehetséges szabályváltoztatás lesz a kérdéses balanszsúlyok használata kapcsán. A lényegi részt azonban nem említi az elnök, pedig a nemzetközi technikai igazgató kerek-perec levezette: a fegyverem, amivel az elmúlt négy évben változatlan felszereltséggel versenyeztem, szabályos volt Delhiben is”.

A 42 éves sportlövő az ISSF nevezési lapját csatolva igyekszik cáfolni, hogy a szövetséget megkerülve ő nevezett volna a csapatversenyre Péni Istvánnal és Pekler Zalánnal.

„Ebben a témakörben sajnos elnök úr vagy nem ismeri a szabályokat, vagy csak arra törekszik, hogy rossz színben tüntessen fel engem, akár hazugság árán is. Őszintén gondolom, hogy előbbiről van szó. Röviden összefoglalva: a nevezést az ISSF felé a magyar szövetség már jóval a verseny előtt leadta, amit bizonyít a 2021. március 15-i hivatalos nevezési lista is (…) Technikailag lehetetlen is lenne, hogy egy versenyző nevezzen, mert ez egy zárt rendszer, csak a tagszövetségek kijelölt embere léphet be és adhat le nevezést. Innentől kezdve nem kérdés, hogy nem Sidi Péter nevezte be a csapatot, és nem utólag. Az elnök sajnálatosan tévedett ebben a kérdésben.” 

Sidi kijelentette, nem akar pocskondiázni, rágalmazni senkit, de úgy érzi, ez fordított esetben nem valósult meg.

„Nagy Györgyöt becsületes, jó szándékú embernek ismertem meg. Nagyon bízom benne, hogy be tudja ismerni a mostani, prekoncepciójából fakadó hibát, és elnézést kér a téves információkon alapuló gyanúsításért. Egy elnök legyen méltóságteljes, megfontolt, bölcs vezető, viselkedjen minden pillanatban a pozíciójához méltón” – olvasható a közleményben.

A komáromiak világbajnoka szerint a tények „100 százalékig mellette állnak”.

„A magyar sport érdeke, hogy Tokióban a lehető legjobb eredményeket szállítsuk, éppen ezért itt az ideje, hogy végre ismét csak a sportra és a felkészülésre koncentráljunk. Üdvözítő lenne, ha a magyar lövészsport vezetése is hasonlóképpen gondolkodna, és nem kellene az edzések mellett a fegyelmi határozat megfellebbezésével, nyilatkozatokkal, a nevem, becsületem tisztázásával foglalkoznom.”

A Nemzeti Sport megkereste a Magyar Sportlövők Szövetségét. A szervezet elnöke, Nagy György reagált Sidi Péter nyilatkozatára.

„A sajtóban történő üzengetés és vádaskodás helyett tényekkel szeretném alátámasztani, hogy a magyar férfi puskás csapat nem volt itthonról benevezve a csapatviadalra” – mondta az elnök, aki reményét fejezte ki, hogy a hivatalos dokumentumok nyilvánosságra hozásával – amelyet a Nemzeti Sportnak engedélyezett – pont kerül az ügy végére.

Az MSSZ elnöke a sportnapilapnak két dokumentumot küldött, az egyik az újdelhi világkupaversenyre leadott végleges nevezési lista, a másik az arra az Indiai Sportlövő-szövetségtől válaszul kapott hivatalos dokumentum, amely az egyes versenyszámokra vonatkozó, a magyar szövetség által kifizetett nevezési díjakat tartalmazza – egyiken sem szerepel a férfi puskások csapatszáma.

Sidi ellen külön eljárás indult

Tegnap érkezett a hír, miszerint a Magyar Sportlövők Szövetsége fegyelmi eljárást indított Sidi Péter ellen, akinek felfüggesztette versenyzési engedélyét. A szövetség Péni István bejelentése nyomán kezdett vizsgálódni, mert Péni azt állította, hogy a magyar delegáció egyik tagja az engedélye nélkül belépett a szállodaszobájába az újdelhi világkupa idején.

Péni István nem tudta minden kétséget kizáróan beazonosítani azt a személyt, aki belépett szobájába, viszont állítólag mintegy háromnegyed órát töltött ott. A fiatal sportlövő kikérte az újdelhi szálloda biztonsági kameráinak felvételeit, s ezeket eljuttatta a magyar szövetségnek. A felvételen jól látható, hogy édesapámmal 10 óra 30 perc előtt pár perccel elhagyjuk a szobánkat, majd azt követően bezárjuk azt és ellenőrizzük az ajtó zárt állapotát. (Ezt követően édesapámmal a hotel elől 10 óra 30 perckor induló járattal a verseny helyszínére mentünk.) Látható továbbá, hogy az ismeretlen személy 2021. március 18. napján 10 óra 36. percében megy a szobám felé, oda bemegy, majd onnan 11 óra 21. percében távozik”  – áll Péni bejelentésében.

Hozzátette: ő és édesapja nem adott engedélyt senkinek arra, hogy belépjen a szobájukba, vagy ott tartózkodjék, s erre nem is kértek meg senkit. Péni csupán a szóban forgó személy ruházata és kinézete alapján feltételezi, hogy a magyar delegáció tagja.

A Magyar Sportlövők Szövetségének elnöke a fegyelmi bizottságnak megküldte a levelet, amely a levél és a videófelvétel tanulmányozása után jelezte a szervezet elnökének, hogy szükséges a fegyelmi bizottságnak az MSSZ elnökségi határozattal történő felhatalmazása arra, hogy a felvételen látható Sidi Péter sportlövővel szemben a fegyelmi eljárást megindítsa. A szövetség elnöke összehívta az elnökséget, amely a fegyelmi eljárásra és a felfüggesztésre vonatkozó határozatot hozta.

Sidi a Hír TV-nek azt mondta, hogy „India után számos lejárató levelet fogalmaztak meg ellenem a szövetség és Péni István is, és ezek a levelek tele vannak rágalmakkal, és emiatt perben állok a szövetséggel. Két per is indult, amit persze nem hirdettek ki, úgyhogy az ügyvédem kezeli ezt az ügyet. Úgyhogy visszautasítottam az összes rágalmakat emiatt.”

Sidi Péter a tokiói olimpián légpuskában indulhat, a mostani felfüggesztés azonban hátráltathatja felkészülését, hiszen nem indulhat versenyeken. Péni István is kijutott a játékokra, ő sportpuska összetettben fog fegyvert ragadni. Mindketten igen jó versenyzőknek számítanak, számos nemzetközi versenyt nyertek meg, éppen ezért nagyon sajnálatosnak tartom a mostani hercehurcát, ez ugyanis akár érmekbe is kerülhet a magyar sportlövészetnek az olimpián, holott néhai Igaly Diána 2004-es athéni győzelme óta még csak érmet sem nyert a sportág az ötkarikás seregszemlén.

Jelen pillanatban azonban nem csupán a bipodcirkusz és a mára teljesen nyilvánvalóvá vált személyes ellentétek okozhatnak komoly fönnakadást sportlövőink olimpiai felkészülésében (Péni és Sidi mellett Major Veronika és Mészáros Eszter is ott lesz Tokióban), hanem az a kedden megjelent hír is, miszerint egy magyar versenyzőnek pozitív lett a doppingtesztje az újdelhi világkupa-versenyen. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) eljárást folytat az ügyben, amelynek érintettjéről állampolgárságán kívül semmi mást nem közöltek (az illető alighanem kérte a B-próba elvégzését, addig pedig nem adható ki a neve), vagyis nem tudni, hogy az összebalhézó férfi puskacsapat valamely tagja sértette meg a szabályokat, vagy esetleg valaki más.

Mindenesetre Tiszeker Ágnesnek, a Magyar Antidopping Csoport vezetőjének a DIGI Sport híradója számára adott nyilatkozata sokat sejtet afelől, valójában mi is történt. Mondandójából ugyanis lényegében az körvonalazódik, hogy összefüggés van aközött, hogy Sidi Péter engedély nélkül bement Péni István szobájába, most pedig fény derült erre a doppingvétségre. Tiszeker szerint még sokat fogunk hallani erről az ügyről, ami igen tanulságos lesz. Ha netán kiderülne, hogy a Péni-Sidi-Pekler trió valamelyik tagja a ludas, pláne, ha Sidi Péter, akkor alighanem egy elemi erejű, a márciusinál is nagyobb botrány törne ki ebből, ami rendkívül rosszul jönne a sportág számára – különösen egy olimpiai évben.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: nemzetisport.hu/Tumbász Hédi

Leave a Reply