Havertz lett a hős, a City erőtlen volt – a Bajnokok Ligája döntőjének legfőbb tanulságai

A Chelsea nyerte a labdarúgó Bajnokok Ligája 2020-2021-es kiírását, miután Kai Havertz góljával legyőzte az előzetesen esélyesebbnek tartott Manchester Cityt. A londoniak főleg az első félidőben tudtak ellenfelük fölé kerekedni, igaz, góljukhoz egy jókora védelmi kihagyás is kellett. A City a második félidőben aktívabb volt, de igazi ziccere csak egy akadt a mérkőzés legvégén, ami kimaradt. A manchesteriek az angol bajnoki cím mellé tehát nem tudták történetük első BL-trófeáját is megszerezni, miközben a Chelsea a második döntőjét is megnyerte. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés pozitív és negatív tanulságait.

POZITÍVUMOK
Havertz lett a hős

Pep Guardiola, a Manchester City menedzsere általános meglepetésre a kezdőbe jelölte Raheem Sterlinget, akiért föláldozott egy védekező középpályást. Ez a váratlan húzás – mint utóbb kiderült – végzetesnek bizonyult a történetük első BL-döntőjét játszó manchesteriek számára, hiszen védekezésük törékennyé, instabillá vált, s a Kai Havertz gólját megelőző szituáció ezt tökéletesen példázta. A City védelme már a kezdő sípszótól fogva szenvedett a Chelsea támadásai miatt, hiszen a londoniak már a gól előtt sem egyszer kerültek veszélyesen közel a manchesteri kapuhoz. Mivel a Chelsea rendezettebb és okosabb játékkal rukkolt elő, ezáltal föl tudta használni az ellenfél által kreált üres területeket a támadásokhoz. Már Timo Werner három korai (10., 14. és 15. perc) próbálkozása is jelezte, hogy valami nincs rendben a City hátsó alakzatával, azonban a német mindhárom esetben ügyetlennek bizonyult, így nem alakult ki igazi gólhelyzet. Vele szemben Kai Havertz a 42. percben ki tudta használni Mason Mount remek labdáját arra, hogy kikerülje a védők által kiszolgáltatott helyzetbe hozott, emiatt kapujából kiszaladni kénytelen Edersont, s megszerezze pályafutása első Bajnokok Ligája-találatát, mely végül eldöntötte a trófea sorsát.

A Chelsea remek védekezése

A Chelsea győzelmében a Manchester City összeszedetlensége mellett fontos szerepet játszott saját védelmének remek helytállása. A City az első félidőben még viszonylag kevésszer helyezte igazán nyomás alá a londoniak hátsó alakzatát, azonban a második félidőben erősebb fokozatra kapcsolt, vagyis a Chelsea védőinek nagyobb nyomást kellett kibírniuk. Ez végül sikerült a kékeknek, igaz, a 96. percben, Mahrez lövésénél a City centiméterekre volt az egyenlítő góltól. Ez azonban semmit sem von le a londoni védelem ma esti teljesítményének értékéből, hiszen jól állták a sarat akkor is, amikor a manchesteri támadások szinte percről percre követték egymást. Mendy, a Chelsea kapusa is remekül helytállt, amikor szükség volt rá, ő is sokat hozzátett ehhez a győzelemhez.

Kanté ma este is nagyon jó volt

Szuperlatívuszokkal nem lehet leírni N’Golo Kanté ma esti teljesítményét. A Chelsea francia középpályása a szezon során sokadjára rukkolt elő szinte hibátlan játékkal. Rengeteg labdát szerzett, mivel remekül olvasta az ellenfél játékát. Fáradhatatlannak bizonyult, s mindenhol ott volt, ahol csak szükség volt rá. A második félidőben, amikor a Chelsea kicsit gyengélkedett, akkor is remekül tartotta magát, ezáltal pedig csapatának is biztos támaszt nyújtott, ami kellett ehhez a nagy győzelemhez.

Tuchel, (Lőw Zsolt) és a Chelsea hihetetlen átalakulása

Thomas Tuchel segédjével, Lőw Zsolttal januárban érkezett a Chelsea-hez, amely akkor a 9. helyen állt az angol bajnokságban. A német szakember és stábja azonban rövid idő alatt remekül gatyába rázta a nyugat-londoni legénységet, amely tavasszal szenzációsan szerepelt, így kiharcolta a BL-indulást az angol bajnokságban. A fiatal csapat egy hónapon belül kétszer győzte le a Premier League-t nagy fölénnyel megnyerő Manchester Cityt, amihez Tuchel kiváló edzői kvalitásai is kellettek. A Chelsea védekezésben szilárddá és megzavarhatatlanná vált, s ez ma este is látszódott. Tuchel és Lőw tavaly a PSG-vel még elbukta a Bajnokok Ligája döntőjét. Most már mindketten BL-győztesnek mondhatják magukat.

NEGATÍVUMOK
A City meddő játéka

A Manchester Cityt megdöbbentette Havertz vezető gólja az első félidő végén, pedig a 45 perc folyamán Sterling korai lehetőségét leszámítva egyetlen épkézláb próbálkozása sem volt az angol bajnoknak. Az sem segített az égszínkékeken, hogy Thiago Silvát sérülés miatt le kellett cserélni a Chelsea-nél, de ez talán annak is betudható, hogy később a City is elvesztette egyik alapemberét Kevin De Bruyne személyében, akit Antonio Rüdigerrel történt kemény ütközését követően agyrázkódás gyanúja miatt kellett lecserélni. Christian Pulisic beállása új lendületet vitt a Chelsea játékába, amelynek majdnem egy újabb gól lett az eredménye a 80. perc tájékán. Úgy születhetett volna meg ez a gól, hogy egyébként a második félidőben a manchesteriek uralták a játékot, többet birtokolták a labdát, s többet is próbálkoztak, de egyszerűen ma este nem volt annyi szufla a focijukban, hogy több valamire való helyzetet is ki tudtak volna alakítani. Riyad Mahrez lövése a 96. percben centiméterekkel zúgott el a Chelsea kapuja fölött – ez volt a Manchester City egyetlen igazi lehetősége. A látottak alapján megérdemelten bukta el a csapat első BL-döntőjét.

Guardiola húzása ezúttal sem jött be

Pep Guardiola híres arról, hogy előszeretettel nyúl bele kezdőcsapatába, hogy valami váratlant húzzon taktikai fronton. A mai döntőben is így tett, hiszen Raheem Sterling kezdőbe kerülésére nem sokan számítottak. Ez azonban – ahogy már föntebb is említettem – egy védekező középpályás kikerülésével járt, s ez a tény ezen az estén végzetesnek bizonyult a Manchester City számára, amelynek védekezésébe többször is hibák csúsztak. Eközben Sterlinggel a soraiban nem tudott igazán jó támadójátékot bemutatni az együttes, úgyhogy a spanyol trénernek lesz min elgondolkodnia a mai mérkőzést követően.

A Chelsea mindent egybevetve megérdemelten nyerte meg a Bajnokok Ligája döntőjét, amely a szerdai rémunalmas Európa Liga-finálénál magasabb, de egyébként valahol a közepes és a jó közötti színvonalat hozott. A Chelsea 2012 után lett ismét BL-győztes, s második fináléját is megnyerte. A Manchester City 51 év után nyerhetett volna újra európai kupát, de erre legalább egy évet még várnia kell.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: telex.hu

Leave a Reply