Helyreállt a világ rendje

Véget ért a hátunk mögött hagyott hétvégén a labdarúgó NB II idei szezonja. Végül nem jött be sokak előzetes várakozása, s a Debrecen – Vasas duóból csak előbbinek sikerült visszajutnia az NB I-be. A Gyirmót lett a másik feljutó, míg az angyalföldiek a következő idényben is a másodosztályban rúghatják a bőrt. A Loki visszajutása nagyon jó dolog egyrészt a csapat és annak szurkolói, vezetői, másrészt a magyar foci számára is, hiszen ennek a klubnak – főleg egy ilyen, hazai szinten erősnek mondható kerettel – a legjobbak között van a helye. Persze nem lesz egyszerű az élvonalban is jól szerepelni, de a feltételek adottak hozzá.

Tegnap este befejeződött az NB II 2020-2021-es kiírása. Évek óta nem volt olyan kiélezett a küzdelem a följutásért, mint idén, hiszen az utolsó fordulónak három csapat is úgy vágott neki, hogy kiharcolhatja az élvonalbeli tagságot. A Debrecen állt a legjobban, hiszen a Lokinak csupán egy pont kellett az NB I-be való visszakerüléshez. A Gyirmótnak az iksz csak akkor lett volna elég, ha a Vasas sem nyer, míg az angyalföldi csapatnak csak a győzelem volt elfogadható eredmény. Mindhárom csapat számára nyerhető volt az utolsó mérkőzés, hiszen a DVSC a középmezőnyben szereplő Haladást, a Vasas az ugyancsak középcsapatnak számító Győri ETO-t, a Gyirmót pedig a 15. helyen sínylődő Békéscsabát látta vendégül.

Kezdetben a legnagyobb figyelem a Vasas szereplését övezte, hiszen a fővárosiak voltak azok ebből a hármasból, akiknek nem volt saját kezükben a sorsuk. A piros-kékek ennek megfelelően igyekeztek az elejétől kezdve nyomás alá helyezni a Győri ETO-t, amely azonban egy darabig segíteni tudott városi riválisának, a Gyirmótnak. A gyirmótiak és a Loki is vezetett már, amikor a Vasas előnybe került, vagyis a helyzet a tabellán egyáltalán nem változott. A Loki az első félidőben háromgólos fórt harcolt ki magának, azonban a 44. percben Kinyik Ákos öngóljával szépített a Haladás, amely ettől vérszemet kapott, s a második játékrész legelején tovább faragott hátrányából egy remek góllal, majd pár perccel később tizenegyeshez jutott, amelyet azonban Kosicky, a hazaiak kapusa hárított. A döntetlen még följutást jelentett volna a DVSC-nek, de a piros-fehérek nyilván nem ezüstéremmel nyakukban akarták ünnepelni a visszajutást, így gyorsan berámoltak egy újabb gólt, amivel ki is alakult a 4:2-es végeredmény. Eközben a Gyirmót hamar eldöntötte a Békéscsaba elleni mérkőzést, hiszen a győri sárga-kékek 4:0-ás előnybe kerültek, s végül ez is lett a végeredmény, így a Vasas hiába verte 3:0-ára a Győrt, a Loki mellett a Gyirmót jutott fel az NB I-be – a győriek történetük során másodszor játszhatnak a legjobbak között.

A lefújást követően mind a Nagyerdei Stadionban, mind a gyirmóti arénában megkezdődött a fieszta és sor került az éremátadásra. A szépszámú Loki-közönség hosszú perceken át ünnepelte a csapatot, amely egész éves teljesítménye alapján abszolút rászolgált arra, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentse NB II-es száműzetésének időtartamát. Abban egy évvel ezelőtt szinte minden magyar focirajongó és szakértő egyetértett, hogy a DVSC nem a másodosztályba való, azonban az előző tulajdonos nemtörődömsége végül a tragikus kieséshez vezetett. A búcsú után három nappal sor került a tulajdonosváltásra, s több debreceni vállalkozó szállt be a klub működtetésébe, amely minden téren igyekezett új alapokra helyezni önmagát. Jelentős erősítések történtek, hiszen több, a Loki aranygenerációjához tartozó játékost hoztak vissza, mint pl. Korhut Mihályt, Varga Józsefet és persze Dzsudzsák Balázst. A csapat mellett az NB II-ben is kitartó játékosokkal együtt egy olyan keret jött össze, amelynek kutya kötelessége volt az azonnali visszajutás.

A Loki jól kezdte a bajnokságot, már az első fordulókban az élre állt, azonban a 38 fordulós pontvadászatban benne rejlett az a kockázat, hogy lesznek hullámvölgyek, s ez a hétszeres bajnokot sem kerülte el. Jöttek a váratlan döntetlenek és vereségek, ami oda vezetett, hogy a Vasas került az első helyre. Az idei év elején edzőváltásra került sor a DVSC-nél: Kondás Elemér helyére a Huszti Szabolcs – Toldi Gábor edzőpáros érkezett. Őszintén szólva, alaposan megdöbbentem Huszti kinevezésén, hiszen játékosként többek között a Ferencvárost és a Fehérvárt erősítette, tehát a Loki riválisainak számító gárdákban focizott. Azért is volt meghökkentő az ő kinevezése, mert mint kiderült, nem rendelkezik az NB II-höz szükséges edzői licenccel, azonban az MLSZ valamilyen rejtélyes oknál fogva megadta a különleges engedélyt számára a vezetőedzői poszt betöltésére. Több szurkoló fanyalgott a döntés miatt, mert Husztinak semmilyen edzői tapasztalata sem volt, mielőtt a Nagyerdőre szerződött, így kérdéses volt, hogyan fog irányításával szerepelni a csapat.

Kezdetben döcögött a szekér, s nemhogy a Vasast nem sikerült visszaelőzni, hanem a Gyirmót kezdte veszélyeztetni a Loki második helyét. Aztán a tavasz folyamán összeszedte magát a társaság, ismét jöttek a győzelmek, azonban ekkor már körvonalazódott, hogy igen szoros lesz a vége, s akár az utolsó másodpercekig kérdéses lehet, hogy mely két csapat jut fel az első osztályba. Tovább fokozta a helyzetet, hogy a Vasas a szezon végén kezdett el bukdácsolgatni, s a nyíregyházi vereség a 37. fordulóban azt eredményezte, hogy az angyalföldiek már a 2. helyről is lecsúsztak, így nincsen saját kezükben a sorsuk. A Loki eközben visszaállt az élre, ahonnan már senki sem tudta letaszítani.

A DVSC tehát a következő szezonban ismét az NB I-ben szerepelhet, ahol természetesen lényegesen nehezebb lesz a csapat dolga, hiszen a 11 rivális nagy része legalább annyira nagy erőt képviselhet, mint ami a Lokiban van. Természetesen a nyáron mindenütt formálódni fognak a keretek, de abban szinte teljesen biztos vagyok, hogy a Debrecen nem a kiesés elkerüléséért fog küzdeni, hanem legalább a felsőházi tagság megszerzéséért. Nem akarok persze így, az előző szezon zárásának másnapján a következő idényre vonatkozó kijelentéseket tenni, de amennyiben a mostani Loki-keret nagyrészt megmarad az NB I-re is, akkor ez az együttes arra lesz predesztinálva, hogy bárkivel szemben fölvegye a kesztyűt, s legalább a középmezőnyben ott tudjon lenni. A háttér és a feltételek megvannak. Minden, ennél is jobb eredmény véleményem szerint már csak hab lenne a tortán. Meglátjuk, mi lesz…

Mindenesetre annyi biztos, hogy helyreállt a világ rendje. A DVSC visszakerült oda, ahová való.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: dvsc.hu

Leave a Reply