Jó magyar rajt a vb-selejtezőkön, német focikudarc és a bicikliző diktátor – Áprilisi összefoglaló

Igen eseménydúsra sikeredett az április, hiszen megkezdődtek a 2022-es labdarúgó-világbajnokság selejtezői, amelyen rögtön az első napokban érdekes eredmények születtek. Elhunyt Fülöp herceg, akit a sportvilág is gyászolt. Ebben a hónapban arról is beszámolt a Sportudvar, hogy Türkmenisztán elnöke nagyon szereti a kerékpározást, s persze a Szuperliga-cirkusz is célkeresztben volt. Összefoglalom, mi minden történt áprilisban!

Bíztató magyar kezdés a vb-selejtezőkön

Március végén vette kezdetét a jövő év végén esedékes labdarúgó-világbajnokság selejtezője. A magyar válogatott nehéz csoportba került, ám a lengyelek ellen 3:3-as döntetlennel kezdett. Az eredmény úgy is bravúrosnak mondható, hogy kétszer is a mieink vezettek. Andorra és San Marino ellen jöttek a kötelező győzelmek, így a tervezett hat helyett hét ponttal startolt a nemzeti együttes. Április 1-jén megjelent cikkemben részletesen írtam meglátásaimról, s az őszi folytatásra vonatkozó elvárásaimról. Hogy utóbbiakból mi valósult meg, az őszi hónapok taglalásánál kiderül.

Német égés Észak-Macedónia ellen

Március 31-én Duisburgban Németország – Észak-Macedónia mérkőzést rendeztek a világbajnoki selejtezők keretében. A papírforma sima német sikert ígért, azonban végül a kis balkáni ország válogatottja győzött 2:1-re. A németek nagyon gyengén játszottak, amit a kevés topligás légióssal fölálló észak-macedónok kihasználtak. A német sajtó természetesen pellengérre állította a csapatot a hatalmas meglepetést jelentő bukás miatt, amit április 1-jén összefoglaltam:

A sportvilág is Fülöp herceget gyászolta

Április 9-én délelőtt jött a szomorú hír, hogy életének 99. évében, mindössze néhány héttel 100. születésnapja előtt elhunyt Fülöp edinburgh-i herceg, II. Erzsébet brit királynő férje. Fülöp herceg nagy sportkedvelő volt, s több sportágban is kipróbálta magát. Ennek megfelelően számtalan szigetországi sportegyesület és szövetség is részvétét fejezte ki a királyi családnak a tragédiát követő órákban, s világszerte sokan megemlékeztek Fülöpről. Így tett a Sportudvar is:

Újabb doppingvád Lance Armstrong ellen

Az köztudott, hogy 2012-ben valamennyi Tour de France-győzelmétől megfosztották Lance Armstrongot, mivel kiderült, hogy az amerikai kerékpáros EPO nevű doppingszert használt sikerei eléréséhez. Április elején megjelent Jean-Pierre Verdynek, a Francia Doppingellenes Ügynökség volt főigazgatójának könyve, amelyben azt a vádat fogalmazta meg Armstronggal szemben, hogy nem csak biológiai, hanem mechanikus doppingot is elkövetett. Verdy az egyik, az amerikai által megnyert francia körverseny egyik hegyi szakaszára emlékezett vissza, amelyen Armstrong az emelkedőn faképnél hagyta a szenvedő mezőnyt. A szakembernek ugyan nincsenek bizonyítékai vádja alátámasztására, de hisz abban, hogy Armstrong kerékpárjában elrejtettek egy motort, amely a hegyeken segítette őt a hihetetlen teljesítmények elérésében. A motor használata szintén tilos a kerékpározásban, ennek ellenére akadt rá példa az elmúlt években, hogy versenyzők ezzel buktak le és kaptak komoly eltiltásokat:

Kitört a fociháború

A legnagyobb visszhangot kiváltó, sporttal kapcsolatos áprilisi történés (Petry Zsolt botrányos elbocsátása mellett) az volt, hogy Európa több topklubja bejelentette a tisztán anyagi alapokon álló, mindenféle sportszakmaiságot nélkülöző szakadársorozat, a Szuperliga elindítását. A projektet Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke vezette, aki egy tévéműsorban igyekezett védeni védhetetlen tervét. Végül a felháborító ügyből kabaré lett, mivel a Szuperliga kettő nap alatt kártyavárként omlott össze, a szakadni szándékozó klubok nagy része ugyanis kihátrált a történetből, mivel a szurkolók, a szövetségek, a ligák és a közvélemény döntő többsége elemi erővel háborodott föl a történéseken. Bizonyos klubvezetők bele is buktak a Szuperliga-őrületbe, ugyanakkor Pérez mindmáig hisz ebben, mint ahogy a Barcelona és a Juventus is.

A veterán sprinter másodvirágzása

Egy kicsit visszatérünk a kerékpárhoz, hiszen az áprilisban rendezett török körversenyen ismét régi önmagát csillogtatta meg a sokak által már évekkel korábban leírt, erősen idősödő Mark Cavendish, aki több szakaszt is meg tudott nyerni, s bár nem nyerte meg az összetettet, de ő volt a legnagyobb sztár. A brit később is remekül szerepelt, ám néhány héttel ezelőtt súlyosan megsérült, így nem tudni, mikor kezdheti meg a 2022-es szezont. Ettől függetlenül áprilisban nagyon jól érezhette magát:

A kerékpározó diktátor

Zárásként még egy kerékpáros történet jön. Azok, akik hallottak már Türkmenisztán jelenlegi elnökéről, valószínűleg egy autoriter diktátorként jellemzik őt, ami igaz is, de ahogy sok korábbi és jelenlegi államférfinak, úgy Gurbanguly Berdimohamedovnak is akadnak érdekes és hasznos hobbijai. Ezek közé tartozik a kerékpározás is, amely nagy szenvedélye a hazájában személyi kultuszt kiépítő elnöknek. A sportágért tett erőfeszítéseit a nemzetközi szövetség is elismerte tavaly. Áprilisban a közép-ázsiai országban egy nagy kerékpáros felvonulásra került sor, amelynek persze maga a vezető volt a főszereplője. Akkor még úgy volt, hogy idén októberben a türkmének rendezhetik a pályakerékpáros világbajnokságot, de ez végül meghiúsult, ettől függetlenül tény és való, hogy az ország ott akar lenni a nemzetközi kerékpártérképen:

Ez volt április összefoglalója a Sportudvaron. Holnap, szenteste napján is folytatódik a sorozat, amelynek keretében a májusi eseményeket, legolvasottabb cikkeket fogom összeszedni.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply