A rendőrség nem keresi tovább Emiliano Salát, sokan tiltakoznak emiatt

VIDEÓKKAL – Guernsey rendőrsége csütörtök este bejelentette, hogy befejezik a célirányú keresését annak a kisgépnek, amely hétfő este tűnt el a sziget közelében, a La Manche-csatorna fölött, fedélzetén Emiliano Salával, a Cardiff City rekordáron szerződtetett labdarúgójával. A játékos családja és a focivilág több szereplője, köztük Sala honfitársa, Lionel Messi is a keresés folytatására szólította fel a hatóságokat, holott arra, hogy a csatárt és a gép pilótáját élve megtalálják, gyakorlatilag elfogyott az esély.

Befejezték annak az egymotoros kisgépnek a keresését, amely hétfő este tűnt el a La Manche-csatorna fölött, fedélzetén Emiliano Salával, a Cardiff City frissen leigazolt argentin csatárával. A Nantes-ból (Sala előző klubjának színhelyéről) Cardiffba tartó gép magyar idő szerint 21:20-kor tűnt el a légi irányítás radarjairól, s azóta nem adott magáról életjelet.

A Nagy-Britanniához tartozó Guernsey rendőrsége hétfő este óta nagy erőkkel, a brit és a francia haditengerészet, illetve a parti őrség és magánszemélyek segítségével kereste a Piper Malibu PA-46 típusú repülőt, de mindhiába. Emiatt sajnos nem lepődhettünk meg csütörtök este, amikor a rendőrség Twitter-oldalán bejelentette, hogy mivel az aznapi kutatások is eredménytelenül zárultak le, ezért befejezik a gép célirányú keresését, mivel arra, hogy túlélőket találjanak, gyakorlatilag nincs esély.

“Számba vettünk minden szóba jöhető információt és adatot, s ezek alapján meghoztunk egy nem könnyű döntést, azt, 

hogy lezárjuk a keresést” – áll a közleményben.

A bejelentés azonnal nagy fölháborodást váltott ki az emberekből Cardifftól kezdve Argentínán át egészen Nantes-ig. Az FC Nantes edzőközpontjának homlokzatára szerdán kifüggesztették Emiliano Sala nagyméretű portréját, amelyen a “Gardons Espoir”, azaz az “Őrizzük a reményt!” felirat olvasható. A francia élvonalban szereplő klub csütörtöki edzését nyilvánossá tette a szurkolók előtt, hogy a csapattal együtt imádkozhassanak Emiliano Saláért és a gép pilótájáért. A portrét egyébként kitűzték a nantes-i stadionra, s elhelyezték a sárga-zöld klub honlapján is, míg a közösségi oldalakon Salára cserélték a profilképeket.

Progreso argentin kisvárosban, ahonnan Sala és családja származik, s ahol a labdarúgó 16 éves koráig élt, “Emi”-t és a családot mindenki ismeri. “Ő egy alázatos és nagyvonalú ember, akinek rendkívüli szellemi ereje van” – mondta Molteri, a játékos egyik barátja, aki még mindig hisz a csodában.

A guernsey-i hatóságok közben nyilvánosságra hozták a kisgépet vezető pilóta nevét: az észak-angliai származású David Ibbotsonról van szó. Ahogy arról a Sportudvar is beszámolt, szerda reggel a rendőrség még hitt abban, hogy Ibbotson és Sala a vízen tudtak landolni, s át tudtak menekülni a gépen elhelyezett mentőcsónakba, s akkor még életben lehetnek. A nap végére azonban ez – az eleve igen halvány – reménysugár is elszállni látszott.

“Úgy gondolom, hogy elég gyorsan megkezdtük a keresést, s ha bármi is lebegett volna a víz felszínén, azt rövid időn belül meg kellett volna találnunk” – jelentette ki a kutatást vezető John Fitzgerald az AFP francia hírügynökségnek. A keresésben részt vevők kedden találtak tárgyakat a vízben, de ezekről nem derült ki, hogy Sala gépéről származtak-e. Négy nappal a történtek után az eltűnés körülményei még mindig rejtélyesek. A Cardiff, amely klubrekordot jelentő 17 millió euróért szerezte meg a csatárt a Nantes-tól, azt közölte, hogy Emiliano Sala maga szervezte utazását, pedig a walesi klub fölajánlott neki egy menettérti jegyet egy menetrend szerinti járatra. Ő azonban ezzel a lehetőséggel nem élt.

Mark McKay brit játékosügynök a Sky Sportsnak elmondta, hogy ő segített megszervezni a labdarúgó utazását: “Amikor Emiliano megüzente nekem az ügynökén, Meissa N’Diayén keresztül, hogy szeretne visszatérni Nantes-ba, miután pénteken átesik az orvosi vizsgálatokon és aláírja szerződését, elkezdtem keresni egy magánrepülőt, amely szombat reggel Nantes-ba tudta vinni őt. Még aznap este sikerült szerezni egy gépet, amely szombaton elvitte Nantes-ba, s ott is tudott maradni addig, amíg vissza nem viszi Cardiffba” – jelentette ki McKay. “Minden jel arra utal, hogy egy tragikus baleset történt” – ezt már Mehmet Dalman, a Cardiff elnöke nyilatkozta a Wales Online-nak.

Annyit tudunk még, hogy Sala két hangüzenetet is küldött a repülőről a WhatsApp-on keresztül, s mindkettőben aggodalmát fejezte ki a gép állapota miatt: “Itt vagyok a gépen, amely mintha darabokra akarna szétesni” – hangzott a drámai mondat. Szakértők szerint a felvételekből kiderül, hogy a gép motorja nem megfelelően működött, mivel jóval halkabban kellett volna hallatszódnia, mint amennyire hallható. Emellett a szétesésre utaló gyanú egyértelműen azt jelzi, hogy a gép szárnyai elkezdtek jegesedni.

Nem volt fölhatalmazva a kisgép pilótája fizető utasok szállítására

Az ügy szempontjából érdekes hírt közölt mai számában a Times brit újság. A lap szerint ugyanis a kisgépet vezető Dave Ibbotsonnak nem volt engedélye arra, hogy fizető utasokat szállítson kisgépével. Az észak-angliai Crowle-ból származó 59 éves pilóta magánrepülői igazolvánnyal rendelkezett, tehát arra volt fölhatalmazva, hogy egyedül repülhessen – írta az újság az amerikai légügyi ügynökség (FAA) regiszterére hivatkozva.

Ezzel a licenccel nem tudott volna fizető utasokat sem szállítani, teszi hozzá a lap, amely hangsúlyozza, hogy az engedély megszerzéséhez több órányi repülés és képzés szükséges.

“Nem tudjuk megerősíteni, hogy Dave Ibbotson birtokolt-e ilyesfajta engedélyt. Ezek a részletek egy, a balesettel kapcsolatos jövőbeni nyomozás tárgyát fogják képezni” – közölte a brit polgári légügyi hatóság (CAA) az AFP-vel.

A brit légi baleseteket kivizsgáló nyomozóiroda (AAIB) szóvivője a maga részéről annyit mondott, hogy a szervezet megvizsgálja a repülés “operatív aspektusait” is, vagyis az engedélyek állapotát is. “Nem a mulasztások és a felelősök megtalálása a legfőbb célunk, hanem egy baleset okainak tisztázása” – tette hozzá.

A család és Messi is a kutatás folytatására szólítottak föl

Természetesen a család nem akarja és nem tudja elfogadni azt a mostanra szinte teljesen nyilvánvaló tényt, hogy Emiliano Sala már nincs életben. Nem sokkal azután, hogy a brit rendőrség bejelentette a játékos és a pilóta utáni keresés végleges befejezését, a família közölte, hogy annak folytatását kérik a hatóságoktól.

“Biztos vagyok abban, hogy Emiliano még mindig él” – jelentette ki a brit sajtónak Cardiffban könnyektől duzzadó szemekkel Romina Sala, a csatár nővére. “Legyenek szívesek, ne állítsák le a keresést! Megértjük a feladat összetettségét, de ne álljanak le” – tette hozzá. “Számunkra ők még mindig életben vannak”. A játékos édesapja, Horacio Sala Argentínából gyakorlatilag ugyanezt a kérést fogalmazta meg az illetékesek felé: “Az egyetlen dolog, amit kérek, az az, hogy folytassák a keresést. Nem tűnhet el csak úgy!” – mondta a helyi sajtónak.

Számos játékos és a Nantes is szolidaritást vállalt ezzel a kéréssel, amikor a közösségi oldalakon a #SiganBuscandoEmiliano (#FolytassákEmilianoKeresését) hashtaget kezdték el használni. A rendőrség több mint 24 órán át kereste a gépet, búvárokkal, három repülőgéppel és öt helikopterrel fésülték át a víz felszínét és annak mélyét, valamint a partokat, sziklákat és szigeteket, de sehol nem találtak semmit. Két mentőhajó és néhány halászhajó is bekapcsolódott a kutatásba, de ez sem hozott sikert.

Lionel Messi, a Barcelona argentin sztárja ma délután Instagram-oldalán ugyancsak arra szólított fel, hogy folytatódjon a keresés a Salát szállító repülőgép és annak utasai után. “Mindaddig, amíg van még lehetőség és remény, kérjük, hogy legyenek szívesek folytatni Emiliano keresését. 

Minden erőmet és támogatásomat családjának és barátainak küldöm. #ImádkozzatokSaláért” – írta Messi, aki Instagram-történetében egy Emiliano Saláról Nantes-játékosként készült képet is közzé tett.

Rajta kívül számos másik argentin labdarúgó, köztük a Chelsea-be igazolt Gonzalo Higuaín, Nicolás Otamendi (Manchester City) és Lucas Biglia (AC Milan) is csatlakozott a felhíváshoz, mint ahogy a Nantes-ból Valentin Rongier és Nicolas Pallois, illetve Florian Thauvin (Marseille), Blaise Matuidi (Juventus) vagy még Laurent Koscielny (Arsenal) is.

A change.org nevű honlapon megjelent egy petíció a kutatás folytatásának érdekében. Eme cikk írásának pillanatáig (péntek 15:41) 60.342-en írták alá a kiáltványt.

A kiemelt kép forrása: Reuters

Leave a Reply