Átigazolási összefoglaló (január 24.)

Pontosan egy hét van hátra a labdarúgó átigazolási időszakból, vagyis lényegében most már a hajránál tartunk. A Sportudvar szokás szerint összefoglalót ad a legfontosabb és legérdekesebb eseményekről.

HAZAI HÍREK
Juventusban nevelkedett szír játékos érkezett a Ferencvároshoz

Az NB I-ben szereplő Ferencváros hivatalos honlapján, a fradi.hu-n közölte: szerződtette Ammar Ramadant (a kiemelt képen balra) a Juventus utánpótlásából. A szíriai középpályás a torinóiak U17-es csapatától érkezett.

Ammar Ramadan – akinek édesapja, Munar is labdarúgó volt, a szíriai élvonalban játszott – lett a Ferencváros hatodik téli szerzeménye: a szíriai középpályás a Juventus U17-es csapatától érkezett. Családja 2015 októberében érkezett Olaszországba, ő pedig a lombardiai juniorligában kezdett el focizni. Több nagy klub érdeklődését is felkeltette, és végül a Juventust választotta.

A szíriai támadó középpályás a legutóbbi idényben a torinóiak U17-es együttesében szerepelt, és debütált az U19-es szíriai válogatottban is, méghozzá góllal.

A Ferencváros ezúttal sem közölte, hogy új játékosa hány évre kötelezte el magát, illetve azt sem, hogy szabadon igazolhatóként vagy átigazolási díjért érkezett Ammar Ramadan.

November óta a szír játékos a harmadik olyan 20 év alatti, korosztályos válogatott labdarúgó, akit szerződtettek a zöld-fehérek. Előbb a belga Marten Wilmots érkezett (aki jövő héten tölti be a 20. életévét), majd a Stoke Citytől hazatérő magyar U-válogatott Szerető Krisztofer. Említettek közül Ramadant és Szeretőt akár az FTC U19-es csapatának új vezetőedzője, Lucsánszky Tamás is számításba veheti a tavasszal, ha az első csapatban nem kapnak lehetőséget Szerhij Rebrovtól.

Az MTK elfogadta a Genoa ajánlatát Schäfer Andrásért

Az MTK hivatalos honlapján tett közleményben közölte, elfogadta Schäfer Andrásért az olasz Genoától érkezett ajánlatot, és engedélyezték a fiatal játékosnak, hogy a kék-fehérek törökországi edzőtáborából Olaszországba utazzon orvosi vizsgálatra és, hogy a szerződése személyes feltételeiről egyeztethessen az olasz klubbal.

„A Serie A-ban szereplő Genoa CFC hivatalos ajánlatot tett Schäfer András játékjogáért, amelyet többfordulós egyeztetés után az MTK Budapest elfogadott.

Döntésünk során a klub érdekei mellett – ezúttal is – kiemelten tekintettel voltunk játékosunk karrierjének további fejlődésére is. Schäfer András számára engedélyeztük, hogy elhagyhassa a törökországi edzőtábort, és Olaszországba utazzon – az ilyenkor esedékes – orvosi vizsgálatra, valamint saját személyes szerződéses feltételeiről egyeztethessen az olasz klubbal.

Az MTK Budapest a következő napokban – a hivatalos honlapon – folyamatosan beszámol a tervezett átigazolással kapcsolatos további fejleményekről” – áll a kék-fehérek hivatalos honlapján megjelent közleményben. 

Schäfer előtt legutóbb Tőzsér Dániel szerepelt magyarként a Genoában, korábban Rudolf Gergely és Détári Lajos is volt a klub játékosa, míg a városi rivális Sampdoria utánpótlásában jelenleg is találunk magyart, a kapus Hutvágner Gergely személyében.

A Genoa jelenleg a 14. helyen áll a 20 csapatos olasz élvonalban, előnye hat pont a már kieső, 18. pozícióban lévő Bolognával szemben. Mint ismert, jelenleg egy honfitársunk focizik a Serie A-ban, Nagy Ádám éppen a Bologna labdarúgója.

Hivatalos: Könyves Norbert visszatér Paksra

A DVSC-ből a Pakshoz igazolt Könyves Norbert – közölte mindkét klub hivatalos honlapján. A debreceniek azt írják, a tolnaiak átigazolási díjat fizettek a támadóért, azt azonban nem hozták nyilvánosságra, hogy mennyit.

Ahogy arról korábban a Sportudvar beszámolt és amint azt a játékost képviselő menedzseriroda is közölte múlt héten, Könyves Norbert távozása a küszöbön volt, és csütörtökön be is jelentették, hogy a DVSC-től visszatér Paksra. Régi-új klubjával két és fél éves szerződést írt alá, a vételárát azonban nem közölte egyik érintett egyesület sem.

A 29 esztendős támadó 2016 nyarán igazolt a Vasastól a DVSC-hez, a Lokinál 60 tétmérkőzésen 16-szor volt eredményes. Pakson korábban 56 találkozón lépett pályára (2013 és 2016 között), ezeken 16 gólt és 7 gólpasszt jegyzett.

„Úgy érzem, hazajöttem. Nagyban ez szólt amellett, hogy Paksra igazoljak, és nem más, idegen helyre. Jó érzések vannak bennem, és biztos vagyok benne, hogy jó lesz újból itt pályára lépni. Örömmel tapasztalom, hogy megújult környezetbe tértem vissza, hiszen az új lelátókkal alaposan megszépült a stadion. Szeretnék minél többet játszani, segíteni a csapatot, hogy egyre feljebb kerüljünk a tabellán” – idézi a paksifc.hu Könyves Norbertet.

Egyből kölcsönadta új igazolását az MTK

Az NB I-ben szereplő MTK bejelentette Farkas Norbert szerződtetését, ám a fővárosi klub a több játéklehetőség reményében kölcsönadta őt partneregyesületének, a másodosztályú Monornak.

A bal oldali védőként és középpályásként bevethető 27 esztendős labdarúgó az ősszel a Balmazújvárosnál szerepelt, 17 bajnoki találkozón lépett pályára – rendre kezdőként.

Az MTK hivatalos honlapján az áll, Farkas szabadon igazolható játékosként érkezett, s a tavaszt kölcsönben az NB II-ben sereghajtó Monornál tölti.

Farkas Norbert a Videotonban nevelkedett, majd megfordult a Puskás Akadémiánál, a ZTE-nél és a Siófoknál. A felcsútiak színeiben kilenc mérkőzésen játszott a magyar élvonalban a 2013–2014-es évadban.

Ukrán középpályással erősített a Győr

A labdarúgó NB II-ben szereplő ETO FC Győr szerződtette Vaszil Vaskebát.

Az 1997-es születésű középpályás eddig Ukrajnában vagy Kárpátalján focizott, játszott Munkácson, Nagyszőlősön és a Mariupolban. Győrbe a Nagyszőlőstől igazolt – számolt be róla az eto.hu.

NEMZETKÖZI HÍREK
Hivatalos: Piatek a Milané

Alig néhány órával azt követően, hogy a Chelsea bejelentette, hogy fél évre kölcsönvette a Juventustól az elmúlt fél évet a Milannál szintén kölcsönben töltő Gonzalo Higuaínt, az AC Milan hivatalos honlapján bejelentette, hogy máris megtalálta a helyettesét a lengyel Krzysztof Piatek személyében. A 24 éves támadóval a Milan 2023. június végéig szóló szerződést kötött, s sajtóhírek szerint 35 millió eurót fizetett érte.

A lengyel nem futott rossz (fél)idényt a Genoánál, hiszen 19 olasz bajnoki meccsen 13 gólt szerzett, sokáig az élen állt a góllövőlistán – most csak az egyaránt 14 gólos Cristiano Ronaldo, Duván Zapata, valamint Fabio Quagliarella előzi meg. 

Lapértesülések szerint a lengyel támadó nagyjából havi 150 ezer euró fizetést kap majd új klubjánál. Piatek hivatalos bemutatására ma 13 órakor került sor, ezután pedig részt vett első edzésén új csapatában.

A kétszeres lengyel válogatott támadó a 19-es számú mezt kapja meg a Rossonerinél.

Sajtóhír: Párizsba költözhet a Zenit argentinja

A L’Équipe tényként közli, hogy a francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő PSG mindenben megegyezett Leandro Paredesszel: a Zenit argentin középpályása 47 millió euróért érkezik a párizsiakhoz, akiknél négy és fél évre ír alá.

Paredes 2014-ben a Boca Juniorstól igazolt egy évre kölcsönbe az olasz élvonalbeli Chievóhoz, majd egy esztendővel később a Románál folytatta a pályafutását. A „farkasok” 2015-ben 6 millió euróért végleg is megszerezték a játékjogát. A labdarúgó egy Empoliban eltöltött év után visszatért a fővárosiakhoz, ahol alapemberré vált.

A kilencszeres argentin válogatott játékost 2017 nyarán a Zenit 23 millió euróért szerződtette, és a szentpéterváriaknál az elmúlt másfél év alatt összesen 61 mérkőzésen lépett pályára, amelyeken 10 gólt és 15 gólpasszt jegyzett. Az utóbbi időben egyes hírek szerint a Chelsea is aktívan érdeklődött iránta, ám végül a PSG-t választotta. Értékét 25 millió euróra  becsüli a Transfermarkt.

Az átigazolást tényként közli a L’Équipe, viszont hivatalosan még egyik csapat sem jelentette be.

Sajtóhír: Megvan a Monaco újabb igazolása

Az AS című spanyol napilap biztosra veszi, hogy a 23 éves Gelson Martins kölcsönben a Monacónál tölti a tavaszi szezont.

Ezt az információt arra alapozzák, hogy a portugál szélső nem jelent meg klubja, az Atlético Madrid mai edzésén, amit a piros-fehérek vezetői nem tagadtak a lapnak.

Martins távozása akár lehetőséget nyithat Alvaro Morata leigazolása előtt, akit már napok óta hírbe hoztak a klubbal.

Kirúgták van der Wielt a Torontóból

Gregory van der Wiel, az észak-amerikai bajnokságban (MLS) szereplő Toronto FC holland védője Instagram-oldalán bejelentette, hogy elküldték a kanadai klubtól.

Állítása szerint azért kell mennie Torontóból, mert a szakmai stáb “nem tudta kezelni a győztes mentalitását”.

“Sajnos nem lesz második évem itt, mivel az első tele volt problémákkal a szakmai stábbal való viszonyomban. Egyszerűen nyerni akarok, és ennek következménye kellett, hogy legyen. A szakmai stáb számára ugyanis túl sok volt ez a mentalitás, ezért úgy döntöttek, hogy nincs rám szükségük az új szezonban”.

Sajtóhírek szerint van der Wielt a klubvezetés azért küldte el, mert szembe ment a szakmai stáb elképzeléseivel.

Sajtóhír: 400 millió eurós kivásárlási ára lesz De Jongnak

A Barcelonának alighanem még mindig gombóc van a torkában Neymar eligazolása miatt. Amióta a brazil 222 millió eurós rekordáron Párizsba szerződött, a katalán klub több sztárja és friss igazolása esetében is eurószázmilliós kivásárlási árat szabott meg.

Amennyiben lehet hinni a Sport című helyi lapnak, akkor ez alól Frenkie De Jong, a spanyol bajnokság listavezetőjének tegnap bejelentett friss igazolása sem lesz kivétel, ugyanis a holland középpályás esetében nem kevesebb mint 400 millió eurós kivásárlási záradékot építettek be a szerződésbe.

De Jongot a PSG elől tudta elhappolni a Barcelona, emiatt a Sport “anti-PSG-nek” nevezte a záradékot.

Rabiot többé nem tartozik a Barcelona prioritásai közé

Frenkie De Jong 75+11 millió euróért a Barcelonához történt átigazolása nem jó hír Adrien Rabiot számára. A Sport című katalán lap szerint ugyan a Paris Saint-Germaintől legkésőbb nyáron távozó francia középpályás iránt még mindig érdeklődik a gránátvörös-kékek vezetősége, de már nem számít abszolút prioritásnak. A hírek szerint a labda most Rabiot és menedzsere, egyben édesanyja térfelén pattog, akiket tegnap a Tottenham környékezett meg.

Amerikait igazolt a Bayern München

Chris Richards személyében egy mindössze 18 éves amerikai középső védővel írt alá négy és fél évre szóló megállapodást ma délelőtt a Bayern München. A német rekordbajnok a Dallastól szerződtette a játékost.

Moses a Fenerbahce kölcsönjátékosa lehet

A Sky Sports kora este azt jelentette, hogy Victor Moses, a Chelsea nigériai támadója a török Fenerbahcénál fogja befejezni a szezont. Úgy tudják, hogy a focista már át is esett az orvosi vizsgálatokon Isztambulban, s még ma aláírhatja fél évre szóló kölcsönszerződését. Moses Maurizio Sarri edzősködésének kezdete óta csupán két angol bajnoki mérkőzésen jutott szóhoz.

A Fenernek szüksége van az erősítésre, mivel 18 forduló után a 18 csapatos török Süperlig mezőnyében csupán a még biztos bennmaradást jelentő 15. helyen áll, de csak jobb gólkülönbségének köszönhetően tudja maga mögött tartani a már kieső pozícióban tanyázó Akhisarsport, míg az utolsó előtti Erzurumsporral szemben egy, a sereghajtó Rizesporral szemben pedig kettő pont az előnye.

A PSG-ből kölcsönözhet az Arsenal?

A kevés játéklehetőség miatt Christopher Nkunku lehet, hogy nem a PSG-nél, hanem az Arsenalnál fogja tölteni az idény hátralévő részét. A L’Équipe szerint a középpályás nem zárkózik el attól, hogy a La Manche-csatorna túlpartjára szerződjön. Az Ágyúsok egy opciós joggal ellátott, fél évre szóló kölcsönszerződést akarnak kötni a labdarúgóval, de a párizsi vezetők állítólag nem szívesen engednék el.

Egy másik Lukaku is a Premier League-be kerül?

A Manchester Unitedben focizó Romelu Lukaku után testvére, a 27 éves Jordan is az angol élvonalban szerepelhet. Gianluca Di Marzio átigazolásokra szakosodott olasz újságíró szerint a Lazio belga balhátvédje a Newcastle kölcsönjátékosa lehet tavasszal. Lukaku eddig csupán hét Serie A-mérkőzésen játszott ebben a szezonban.

A Napoli várja a PSG írásos ajánlatát Allanért, akit Koulibaly követhet

A Paris Saint-Germain közel kerülhet a Napoli brazil középpályása, Allan megszerzéséhez. A Corriere dello Sport szerint a francia klub évi 6 millió eurós fizetést ajánlott a labdarúgónak. Allan a hírek szerint elfogadta az ajánlatot, s most már csupán a két klubnak kell megállapodnia egymással. A Napoli 90 millió eurót szeretne kapni játékosáért. Aurelio Di Laurentiis klubelnök egy konkrét és írásos ajánlatot akar kapni a PSG-től Allannal kapcsolatban.

Ugyancsak a két csapathoz kötődő hír, hogy az Il Mattino olasz napilap szerint a PSG nem csak Allant, hanem a szenegáli válogatott hátvédet, Kalidou Koulibalyt is szeretné megvásárolni a nápolyiaktól. Di Laurentiis klubelnök a hírek szerint már vele kapcsolatban is egyeztet a párizsi illetékesekkel.

El-Kaduri visszatérhet Olaszországba

A France Football szerint “igen előrehaladott” tárgyalások folynak a görög PAOK Szaloniki és az olasz első osztályban újonc Parma között előbbi együttes marokkói válogatott középpályása, Omar El-Kaduri ügyében. A 28 éves játékos négy olasz klubban is megfordult korábban: a Brescia, a Torino, a Napoli és az Empoli labdarúgója volt.

Isco jövője Solaritól függ?

Isco nem szeretné elhagyni a Real Madridot – írta meg az AS című újság. A spanyol középpályás – akit a Manchester City, az Inter, a Juventus vagy éppen a PSG is megkörnyékezett – ugyanis nemrég tudta meg, hogy hamarosan másodszor is apa lesz, emiatt pedig nem akar elmenni a fővárosból.

Csakhogy a klub egy jövőbeli döntése könnyen változtathat ezeken a terveken: az AS azt is tudni véli, hogy amennyiben Santiago Solari marad a Real Madrid vezetőedzője a következő szezonban is, akkor nem kíván együtt dolgozni Iscóval.

A két férfi között igen feszült a viszony, mivel Isco csupán 491 percet kapott azóta, hogy az argentin szakember lett Julen Lopetegui utódja a kispadon.

James lehet a kulcs Eriksen megszerzéséhez Madridban?

A Real Madrid a jelenleg a német Bayern Münchennél kölcsönben lévő James Rodríguezt plusz pénzt adna a Tottenham Hotspur középpályásáért, Christian Eriksenért – írja az AS.

James Rodríguez első szezonja remekül alakult a bajoroknál, 39 tétmeccsen 8 gólt ért el és 14 találatot készített elő, több lapnál is a csapat egyik legjobbjának választották. Viszont mióta Niko Kovac átvette az irányítást 2018 nyarán, a térd- és bokasérüléssel is bajlódó 27 éves labdarúgó mindössze 12 tétmérkőzésen lépett pályára.

A Bayernnek a nyáron (a szerződésben foglaltak miatt) lehetősége lenne 42 millió euróért magához láncolni a kolumbiait, de jelenleg ez nem tűnik valószínűnek. 

Más klubok is figyelemmel kísérik a történéséket, ugyanis az angol Arsenal, illetve az olasz Juventus és Napoli is szívesen a sorai között tudná a középpályást – írja az AS.

Az még rejtély, hogy a Real Madrid Rodríguezen túl mekkora összeget lenne hajlandó adni Christian Eriksenért a Tottenhamnek. A Marca állítása szerint a dán – akinek szerződése 2020 nyaráig szól – kivásárlási ára 250 millió euró a Spursnél.

Chicharitót akarja a Valencia

Ha lehet hinni a Marca értesüléseinek, a Valencia Javier “Chicharito” Hernándezt, a West Ham United 30 esztendős mexikói csatárát szeretné megszerezni még januárban.

A spanyol napilap szerint a fehér-fekete klub minden áron meg akarja szerezni a támadót, csakhogy a “kalapácsosok” nem szeretnék őt elengedni.

Mikel visszatér Angliába

A 31 éves nigériai John Obi Mikel, a Chelsea korábbi játékosa visszatér Angliába, igaz, nem a Premier League-be, hanem a Championshipbe, azaz a másodosztályba.

Az elmúlt két idényt Kínában töltő focista a Middlesbrough-nál fog játszani a folytatásban.

Katari ajánlat Benatiáért?

Ahogy arról a Sportudvar is beszámolt a napokban, Mehdi Benatia, a Juventus hátvédje távozni akar a torinói “zebráktól” a kevés játéklehetőség miatt.

Ha lehet hinni Gianluca Di Marziónak, a Sky Italia transzferekben jól értesült újságírójának, a 31 éves marokkói válogatott labdarúgóért nem akárhonnan, hanem Katarból érkezhet ajánlat, mégpedig 10 millió euró értékben. Benatia 2020-ig van szerződésben az Öreg Hölggyel.

Két Ligue 1-játékossal erősíthet a Cardiff

A Cardiff City, amely továbbra is imádkozik rekordigazolása, Emiliano Sala életben maradásáért annak hétfői eltűnése után, ettől függetlenül folytatja tevékenységét az átigazolási piacon.

A France Football című magazin szerint egyrészt Adrien Tameze, a Nice 24 éves középpályása akár már a következő órákban aláírhatja szerződését a Premier League-ben 18., azaz kiesőhelyen álló walesi klubbal, amely 9 millió eurót fizethet érte, másrészt pedig Almamy Touréval, az AS Monaco mellőzött jobb oldali védőjével is erősítenének.

Henry 15 hét után távozhat a Monacótól?

A tavaly október végén a Monaco kispadjára, Leonardo Jardim helyére szerződtetett Thierry Henrynak sem sikerült megváltania a világot a hercegségben. A Daily Mail emiatt arról számolt be, hogy a játékosként világ- és Európa-bajnok, a belga válogatott másodedzőjeként pedig világbajnoki bronzérmes francia szakembert mindössze 15 héttel kinevezése után már el is küldhetik a piros-fehér csapattól.

A brit újság szerint a klubvezetők poharában a kedd este, a másodosztályú Metz ellen hazai pályán elszenvedett 3:1-es Francia Kupa-vereség és az ezzel járó kiesés volt az utolsó csepp, miközben a gárda továbbra is a biztos kiesést jelentő 19. helyen sínylődik a Ligue 1 tabelláján.

Ami még meglepőbb a történetben, az az, hogy a Daily Mail azt is tudni véli, hogy Henry kirúgása esetén elődje, Leonardo Jardim kerülhet vissza a vezetőedzői székbe. A portugál menesztése óta nem talált másik csapatot magának, többek között kínai és arab ajánlatokat is elutasított, mivel mindenképpen az öt európai topliga valamelyikében szeretne munkát vállalni. Jardim most is Monte-Carlóban él családjával, vagyis ebből a szempontból kézen fekvő megoldás lehetne a visszahozatala.

Csakhogy Henry reagált a pletykára:

“Nincsen semmi problémám, megérkeztem. Sok dolgot próbáltunk ki, amiket önök (az újságírók – a szerk.) nem láthattak. Nyernünk kell Caenban és Amiens-ban. Ez kemény lesz, hiszen jelen pillanatban 12 vagy talán 8 pont a hátrányunk a Dijonnal szemben. A Strasbourg-meccs kissé hasonlított a Rennes elleni találkozóhoz. A Strasbourg elleni mérkőzés után voltak lelki problémáink, s ha lehet, 

akkor a Metz elleni kiesés után még több van. Most közvetlen riválisokkal fogunk megküzdeni, akiket mindenképpen 

le kell győznünk. Ha ez sikerül, 

akkor meg tudjuk menteni a klubot. A pletykák? Nem gond. Én csak a labdarúgással foglalkozom”.

Nem tudni, hogy ennek a nyilatkozatnak esetleg van-e köze a monacói klub nem sokkal eme cikk megjelenése előtt kiadott közleményéhez, de az biztos, hogy Henryt felfüggesztették a munkavégzés alól nem részletezett okokból. Még nem bocsátották el, erről később döntenek. A csapat holnapi edzéseit Franck Passi vezényli le.

Simeone 2022-ig hosszabbít?

Ahogy arról már korábban hírt adtunk, az Atlético Madrid és Diego Simeone közötti szerelmi történet tovább folytatódhat. A Cadena SER rádióállomás szerint az argentin szakember, aki 2011 óta a madridi klub vezetőedzője, akár 2022-ig is meghosszabbíthatja szerződését a “matracosokkal”. Elvileg már csak néhány gazdasági részletet kell tisztázni a papírokkal kapcsolatban. Simeone mostani kontraktusa 2020-ban jár le.

Van Bronckhorst távozik a Feyenoord kispadjáról

A Feyenoord Rotterdam Twitter-oldalán bejelentette, hogy vezetőedzője, Giovanni van Bronckhorst a szezon végén távozik a csapattól, mivel nem kívánta meghosszabbítani az idény végén lejáró szerződését.

A Barcelona egykori védője a 2016-2017-es szezonban holland bajnoki címet ünnepelhetett a Feyenoorddal.

A kiemelt kép forrása: Instagram

Leave a Reply