Kurzawa-ügy: Deschamps már tudhatott a kritikákról

Ahogy arról tegnap a Sportudvar is beszámolt, videós zsarolási ügybe keveredett Layvin Kurzawa, a Paris Saint-Germain és a francia válogatott balszélsője. A focista a felvételek tanúsága szerint igen élesen kritizálta Didier Deschamps-ot, a nemzeti csapat szövetségi kapitányát. A videó bűnözők kezébe került, akik pénzt akartak kizsarolni a játékostól a hallgatásukért cserébe, azonban Kurzawa a rendőrséghez fordult, s a nyomozók elfogták a zsarolókat. A videón elhangzottak azonban még okozhatnak problémákat a focista számára, hiszen úgy kritizálta kapitányát, hogy közben Deschamps alapemberként számol vele a válogatottban. Kérdéses, hogy a párizsi játékos ott lehet-e az októberi vb-selejtezőkön.

Újból egy kényes ügy sújtja a francia labdarúgó-válogatottat. Nem sokkal azután, hogy Mathieu Valbuena szexvideós ügye kipattant, ami miatt az ügyben indult büntetőeljárás keretében zsarolásban való részvétellel meggyanúsított Karim Benzemának távoznia kellett a nemzeti tizenegyből, most ismét egy videós zsarolás borzolja a kedélyeket, amelynek ezúttal Layvin Kurzawa esett áldozatául. Amint azt a Sportudvar is megírta, az Europe 1 francia rádióállomás értesülése szerint a Paris Saint-Germain balszélsőjét a főváros egyik shisha (vizipipázás céljából létesített) bárjában videózták le, ahogy barátai körében, “nyers” stílusban, éles kritikákkal illette Didier Deschamps-ot, a francia válogatott szövetségi kapitányát. Ez már önmagában problémás, az ügy viszont akkor fordult igazán rossz irányba, amikor a szóban forgó felvétel egy bűnbanda kezében landolt, amely – mint ahogy az ma reggel kiderült – az eddigi százezer helyett valójában kétszázezer eurót próbált kizsarolni a játékostól, cserébe azért, hogy a videó ne kerüljön a francia média birtokába.

A kompromittáló felvétel súlyosan árthat a labdarúgó válogatott karrierjének főleg azután, hogy a PSG-ben nyújtott teljesítménye miatt is sok irányból érték kritikák mostanában. “Eszméletlen butaság a játékosok részéről, ha mondanak valamit egy szövetségi kapitányról, vagy egy edzőről” – háborodott fel Raymond Domenech, a Kékek korábbi szövetségi kapitánya az Europe 1-on, hozzátéve, hogy ez az ügy hatással lehet a 25 éves játékos jövőbeli válogatott szereplésére.

Deschamps már tudott a kritikákról?

Miközben ez az új ügy csak hétfőn kezdett komoly vihart csapni a francia fociközvéleményben, addig az ország labdarúgó-szövetsége már hetek óta tudhatott Kurzawa álláspontjáról. Az RMC nevű médium internetes oldalán ma reggel azt írta, hogy Kurzawa fölhívta Didier Deschamps szövetségi kapitányt a francia válogatott legutóbbi edzőtáborozása és a Hollandia, illetve Luxemburg elleni világbajnoki selejtezők előtt. Az RMC azt is tudni véli, hogy a videót nem a fővárosi shisha bárban, hanem a játékosnak a párizsi agglomerációban, Yvelines megyében lévő otthonában rögzítették. A Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) annyit közölt az üggyel kapcsolatban, hogy belső körben kívánja rendezni a dolgokat, s nem akar a nyilvánossággal megosztani információkat a válogatott körüli dolgokról. A Paris Saint-Germain szintén belső ügyként kezeli Kurzawa esetét, s kijelentette, hogy nem kívánja sem most, sem a jövőben kommentálni a zsarolással és a videóval kapcsolatos híreket. Az ügyben nyomozás zajlik, amelynek keretében öt embert fogtak el a hatóságok. A tegnapi hírekkel ellentétben nem ketten, hanem négyen vannak őrizetben a zsarolás miatt elkapott öt ember közül. Bírósági tárgyalásuk hamarosan megkezdődhet, azonban az egy másik kérdés, hogy a botrány milyen hatással lesz a francia válogatottra az utolsó kettő, októberi vb-selejtezőn Bulgária és Fehéroroszország ellen, ahol a jövő évi oroszországi világbajnokságra szóló repülőjegyét kellene bebiztosítania a gall legénységnek.

Kurzawának nagy riválisa a nemzeti csapatnál a Manchester Cityt erősítő Benjamin Mendy, s nem lepődnénk meg, ha a mostani ügye hátrányt jelentene számára a kezdőcsapatba, egyáltalán a keretbe való bekerülést illetően. Didier Deschamps korábban a következőket mondta: “Én mindig úgy gondolkodtam, hogy a csapat mindenek előtt, s mindig olyan döntéseket hoztam, amelyek a francia csapat javát szolgálják” – mondta mindezt még májusban, a Benzema-ügyre utalván.

Leave a Reply