Francia foci: Videóval zsarolták Kurzawát

Az Europe 1 helyi rádióadó információi szerint Layvin Kurzawa, a Paris Saint-Germain balszélsője videós zsarolás áldozatává esett néhány héttel ezelőtt. Bűnözők egy csoportja a felvételek titokban tartásáért cserébe százezer eurót akart kicsikarni a labdarúgótól, aki a szóban forgó felvételen barátai társaságában kritizálja Didier Deschamps-ot, a francia válogatott szövetségi kapitányát egy párizsi vizipipás bárban. A játékos feljelentést tett a rendőrségen, amely öt embert el is fogott az üggyel kapcsolatban, s ellenük jelenleg is eljárás folyik. A videón elhangzottak ugyan nem láttak napvilágot, de az ügy így is nagy vihart kavart a francia fociközvéleményben, amely még csak alig heverte ki a Valbuena-féle szexvideós botrányt, aminek következtében Karim Benzema, a Real Madrid gólzsákja kikerült a nemzeti csapat keretéből.

Egy újabb videó borzolja a kedélyeket a francia labdarúgás berkeiben. Azután, hogy Mathieu Valbuena szexvideós botránya hatalmasra duzzadt, most Layvin Kurzawáról, a PSG balszélsőjéről is kiderült, hogy kompromittáló videó készült róla. A francia főváros egyik shisha (vizipipázás céljából létesített) bárjában, barátai társaságában vették föl az AS Monaco egykori játékosát, amint éppen Didier Deschamps-ot, a francia válogatott szövetségi kapitányát kritizálja elég éles hangnemben. Mindössze néhány nap leforgása alatt az ismeretlen szerző által készített felvételek egy bünözői csoport birtokába jutottak, akik annak rendje és módja szerint kitalálták, hogy pénzt akarnak keresni az anyaggal.

Hidegzuhanyként érhette őket ugyanakkor, hogy Layvin Kurzawa feljelentést tett ellenük a rendőrségen, amely gyorsan elkapta a zsarolókat. Az egyik nyomozó találkozót beszélt meg a csoport tagjaival, annak látszatát keltve, hogy érdeklődik a felvételek iránt, s hajlandó kifizetni az értük kért százezer eurót. A randevú meg is valósult, azonban ahelyett, hogy pénz ütötte volna a markukat, a bilincs kattant a csuklóikon a zsarolóknak. A nyomozók három embert tartóztattak le a helyszínen, akik ellen addigra már kellő bizonyíték gyűlt össze, mivel telefonjaikat lehallgatták, s a beszélgetésekből kiderült, hogy ha kell, erőszakkal fognak pénzt kicsikarni a focistából, akinek a párizsi agglomerációhoz tartozó Yvelines megyében lévő otthonának címét is tudták. Itt csaptak volna le Kurzawára, szükség esetén.

Az Europe 1 rádióadó, amely elsőként számolt be a történtekről, azt is megtudta, hogy a rendőrök két másik feltételezett bandatagot is elfogtak néhány héttel később. Az öt férfi ellen – akik közül ketten előzetes letartóztatásban vannak, hárman pedig szabadlábon védekezhetnek – büntetőeljárás indult, amelyet a versailles-i bíróság folytat le.

Kurzawa tehát megúszta a zsarolást, azonban ezzel nem biztos, hogy véget értek a megpróbáltatásai, hiszen ugyan a felvétel nem került nyilvánosságra, de minden bizonnyal néhány kellemetlen kérdésre választ kell majd adnia akár klubja, a PSG, akár a válogatott vezetése irányába. A balszélső ott volt a Kékek legutóbbi két világbajnoki selejtezőjén Hollandia és Luxemburg ellen, s mindkét esetben kezdőként szavazott neki bizalmat Deschamps kapitány, akit úgy tűnik, ennek ellenére nem vesz annyira keblére a játékos, mint amennyire talán lehetne, hiszen a mai francia válogatottba nem egyszerű bekerülni.

Mint ismert, nem ez az első videós botrány a francia fociéletben: 2015 elején Mathieu Valbuenát, a manapság a Fenerbahcét erősítő, de a történtek idején még az Olympique Marseille-ben játszó középpályást ismeretlenek megzsarolták azzal, hogy birtokukban van egy róla készült szexvideó, amelyet csak abban az esetben nem hoznak nyilvánosságra, ha kifizet nekik 150 ezer eurót. A játékos feljelentést tett, s válogatottbéli csapattársát, a Real Madridban szereplő Karim Benzemát vádolta meg azzal, hogy köze volt a zsaroláshoz. A csatár tagadta érintettségét, azonban a francia nyomozók mindmáig nem osztják ebbéli nézeteiben. Eljárás alá vonták zsarolásban való közreműködés gyanújával, mivel azt gondolják, hogy Benzemát egy gyermekkori barátja rávette arra, hogy közvetítsen közte és Valbuena között, s bírja rá játékostársát arra, hogy fizessen, mert különben napvilágot látnak a kompromittáló felvételek. Az ügyben egy másik kíváló francia focista, Djibril Cissé is gyanúsított lett, aki ellen szintén eljárás indult, de később ejtették ellene a vádakat. Ezzel azonban még nem ócsúdhatott föl, mivel a versailles-i bíróság tavaly decemberben amellett, hogy elutasította Benzemának az eljárás megszüntetésére irányuló kérelmét, fönntartotta annak lehetőségét, hogy újranyissák az ellene folyó nyomozást. Benzema az ügy kirobbanása, tehát 2015 tavasza óta nem szerepelt a francia válogatottban, vagyis a tavalyi hazai rendezésű Eb-n is csak a lelátóról szurkolhatott egykori társainak, s nem valószínű, hogy amíg Deschamps a kapitány, addig meghívót fog kapni. Jó kérdés a mostani történtek után, hogy Kurzawára milyen sors vár a nemzeti csapatnál…

Leave a Reply