Kerékpár: Jeruzsálemből rajtol a 2018-as Giro d’Italia

Az olasz kerékpáros körverseny, a Giro d’Italia szervezői hétfőn Jeruzsálemben bejelentették, hogy jövőre az izraeli városból indul a három hetes viadal mezőnye. Ez lesz az első alkalom, hogy egy nagy körverseny Európán kívülről startol el. A helyszínválasztásnak elsősorban történelmi okai vannak: Gino Bartali, a harmincas-negyvenes évek egyik legnagyobb olasz kerékpározója, a Giro d’Italia háromszoros bajnoka ugyanis a második világháború idején rengeteg itáliai zsidó életét mentette meg azzal, hogy XII. Piusz pápa megbízásából Assisiből Firenzébe csempészte az irataikat, amelyeket kerékpárja nyergének csövében rejtett el. Izrael és a verseny szervezői így akarnak méltóképpen emlékezni a legendára.

Már hetek óta sejteni lehetett mindazt, ami tegnap hivatalossá vált. A 2018-as Giro d’Italia, amely a 101. lesz a sorban, Izraelből, egészen pontosan Jeruzsálemből fog indulni. A versenyt szervező RCS hétfőn, a szent városban tartott sajtótájékoztatón jelentette be a döntést, amelyen jelen volt két korábbi, azóta már visszavonult győztes, a 2006-ban és 2010-ben győzedelmeskedő Ivan Basso és a 2008-as, illetve 2015-ös bajnok Alberto Contador is.

2018. május 4-e már most bizonyosan történelmi napja lesz a kerékpározásnak. Ez lesz ugyanis az első alkalom, hogy egy nagy három hetes körverseny Európa határain túlról fog startolni, mégpedig egy 10,1 kilométeres egyéni időfutammal Jeruzsálem utcáin. Egy enyhe meredekségű szakaszra lehet számítani, amely a város olyan szimbolikus helyeit is érinti majd, mint az izraeli parlament, a Knesszet épülete, vagy a történelmi városfalak. Két másik szakaszt is izraeli területen bonyolítanak le, mielőtt a mezőny átutazna Olaszországba. Mindkét etap a sprintereknek fog kedvezni: május 5-én Haifa és Tel-Aviv között 167 km-t kell majd megtenniük a kerekeseknek, mielőtt a tengerparton célba érnének, másnap pedig Beer-Sheva és a Vörös-tenger partján fekvő Eliat között egy igen megterhelő, 226 kilométeres szakasz vár a mezőnyre, amely a Néguev-sivatagon is át fog kelni a táv során.

Gino Bartali tiszteletére

A nagy rajt immáron tizenharmadik alkalommal lesz külföldön a rózsaszínű verseny történetében, s természetesen van oka, hogy Izraelre esett az olasz szervezők választása. A jeruzsálemi starttal szeretnének tisztelegni Gino Bartali (1914-2000) emléke előtt. Az olasz kerékpársport legendájának számító toszkán versenyző három ízben, 1936-ban, 1937-ben és 1947-ben nyerte meg a Giro d’Italiát, emellett kétszer a Tour de France-on sem talált legyőzőre. 2013-ban megkapta a Világ Igaza kitüntetést, amiért a második világháború idején számtalan zsidó életét mentette meg. Mivel hithű keresztény volt, gyakran nevezték Il Pio-nak azaz Jámbornak. Volt, hogy lekéste a rajtot, mert előtte misén vett részt. Az egyik legnagyobb rajongója maga az egyházfő XII. Piusz volt. Ő bízta meg Bartalit, hogy Assisiből Firenzébe csempéssze a zsidó menekültek iratait. Gino vállalta a korántsem veszélytelen feladatot. Assisiben felvette az iratokat és azokat kerékpárja nyergének csövébe rejtve szállította el Firenzébe. Volt alibije mivel ismert sportoló volt. Több ellenőrzőponton is átjutott, s végül sikerült leadnia az életmentő dokumentumokat. Életéről 2006-ban 2 részes TV-film készült „Gino Bartali – az acélember” címmel.

Leave a Reply