Unai Simon javított, a svájciak víz alatt voltak – a svájci-spanyol mérkőzés legfőbb tanulságai

Spanyolország tizenegyesekkel búcsúztatta Svájcot a labdarúgó Európa-bajnokság első negyeddöntőjében. A közepes színvonalú mérkőzésen nagy fölényben voltak a spanyolok, ráadásul sok időt emberelőnyben tölthettek a pályán, de végül a büntetőiket flegmán rúgó svájci játékosok kellettek számukra a győzelem kivívásához. A Sportudvar összefoglalja, hogy mik a legfőbb megállapítások ezzel a mérkőzéssel kapcsolatban.

POZITÍVUMOK
Unai Simon megerősítette helyét

Unai Simon, az Athletic Bilbao kapusa számára revanssal ért föl a mai mérkőzés a horvátok elleni bődületes bakija után, hiszen ma olyan teljesítménnyel rukkolt elő, hogy őt választották a meccs legjobbjának. Ezt a titulust elsősorban azzal érdemelte ki, hogy két tizenegyest is hárított a rúgások során, s ezzel destabilizálta a svájciakat, de már a 120 perc során is volt két olyan védése, amire nagy szüksége volt csapatának. A rendes játékidőben kapott gólról nem tehetett, mivel ő csak elszenvedője volt a spanyol védők közötti kommunikációs zavarnak, amely a gólhelyzetet megteremtette Svájc előtt. Ő volt a spanyol tiki-taka alappillére, hiszen nem kevesebb, mint 48 labdaérintése volt – ugyanannyi, a mint a svájci részről legjobbnak választott Shaqirinak.

Yann Sommer is brillírozott, de nem a tizenegyeseknél

A kapusok mérkőzése volt az idei Európa-bajnokság első negyeddöntője, s eme jelző kiosztásához természetesen szükség volt Yann Sommerre, a svájci válogatott portására is, akit egy hajszál választott el attól, hogy kapusként a torna legjobb teljesítményével rukkoljon elő minden játékost és csapatot figyelembe véve. Kis túlzással ő tartotta meccsben tíz emberrel játszó csapatát a 2×15 perces hosszabbítás során, hiszen tíz védéséből nyolcat a 90. perc után mutatott be. A büntetőpárbaj során közel állt ahhoz, hogy kivédje Pedri 11-esét, de ez nem sikerült neki, így számára is véget ért az Eb-kaland. Kár érte.

Kifogástalan spanyol szellemi állapot

Bár a spanyol válogatott ma este ismét a svédek és a lengyelek elleni dögunalmas és eredménytelen tiki-taka játékot mutatta be, azonban le kell szögezni, hogy a hispán játékosok tökéletesen megvalósították mindazt, amit Luis Enrique szövetségi kapitány kért tőlük. Amint megszerezték a labdát, higgadtan bántak vele, s rendezetten fociztak. Bár nem volt éles és intenzív a spanyolok játéka, de ebből az következett, hogy kevésbé fáradtak, mint a svájciak. Spanyol oldalon mindenki összefogott egy olyan foci ötlete körül, amelyben úgy tűnik, keményen hisznek, s ezt oda vezetett, hogy a 2012-es Európa-bajnokság után ismét ott vannak egy nagy torna legjobb négy csapata között – nyolc évvel ezelőtt győztek, vajon ez most is sikerül? Legkésőbb egy héten belül kiderül, de Enrique missziója a sokak által kritizált játék és taktikai hadrend ellenére máris sikeresnek bizonyult.

NEGATÍVUMOK
Remo Freuler véleményes kiállítása

A svájci válogatott a mérkőzés 77. percében emberhátrányba került, mivel az angol bíró kiállította Remo Freulert, amiért páros lábbal beleszállt Gerard Morenóba. Szerintem az azonnali piros lap erősen vitatható ítélet, mivel a lassítás alapján úgy gondolom, hogy az egyértelmű, hogy Freuler a labdára ment, s előbb azt rúgta el és csak utána találta el a spanyol játékos lábát. Ezért én legfeljebb sárga lapot adtam volna, ugyanakkor amennyiben a sporttárs azért a piros kártyát mutatta fel, mert ezzel akarta “díjazni” az eset sérülésveszélyes mivoltát, valahol az is védhető, de nehezen, főleg úgy, hogy ki sem ment megnézni a VAR-monitoron a visszajátszást, hanem elfogadta a videószobában ülő kollégáinak véleményét. A játékvezető ezzel belenyúlt a mérkőzésbe, mert szerintem 11-11 játékos esetén sokkal kiegyenlítettebb lett volna a 2×15 perces ráadás is.

Denis Zakaria lábából az öngól kijött, fejéből az akciógól viszont nem

Amikor a svájci vereség felelőseit akarjuk felkutatni, akkor rá kell bukkannunk Denis Zakariára is. A helvétek középpályása volt ugyanis az, akinek öngóljával előnybe került Spanyolország. Övé lett a torna 10. öngólja – sosem esett még ennyi egy Európa-bajnokságon. Később jobban játszott, s 0:1-nél ő állt a legközelebb az egyenlítéshez, mivel egy szöglet utáni fejese kb. fél méterrel ment el a kapufa mellett. Mellé ment, így nem ő lett a svájciak megmentője.

Petkovic érthetetlen taktikája

Petkovic, a svájci válogatott szövetségi kapitánya a spanyolok ellen megfordította azt a taktikai fölállást, amely a franciák elleni győzelemnél működött. A 3-4-1-2-es hadrendből átváltott 4-2-3-1-re bármilyen ésszerű ok nélkül. Ezzel a váltással egy sűrített védelmi vonal jött létre az alpesieknél, de ez a középpálya meggyengülésével járt, ami pedig Spanyolország egyik nagy erőssége. A svájciak számára nagyon gyorsan kínszenvedéssé vált a mérkőzés (ezzel nekünk, nézőknek is), hiszen Koke, Pedri és Busquets diktálta a játékot olyan passzokkal, amelyekkel könnyen áttörték a svájci védelmet. A svájciak csak Shaqiritől számítottak egyéni mozgásokra és megindulásokra, azonban sosem mutatták ezen a mérkőzésen a játék irányításának még csak halvány látszatát sem, így kiesésük szinte teljesen logikus, még úgy is, hogy végül tizenegyesekkel pottyantak ki.

Spanyolország tehát ott van az elődöntőben, ahol kedden este Olaszország lesz ellenfele.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: pestisracok.hu

Leave a Reply