Európa Liga: Sokba kerülhet az Arsenalnak és a Kölnnek a csütörtöki balhé

Egy órás csúszással tudták csak elkezdeni a labdarúgó Európa Liga első fordulójának talán legjobban várt mérkőzését, az Arsenal és az 1. FC Köln összecsapását. A németek csaknem háromezer jegyet kaptak a londoni találkozóra, azonban ennél nagyságrendekkel több, mintegy húszezer szimpatizánsuk érkezett a brit fővárosba, akik közül a megengedettnél többen akartak bejutni az Emirates Stadionba. Az UEFA vizsgálja, hogy mi történt pontosan, s akár mindkét klub büntetést kaphat.

Csütörtök este az Arsenal 17 év után lépett pályára újból a második számú európai kupasorozatban. A londoni csapat a Bundesligában szereplő Kölnt fogadta az Európa Liga csoportkörének első fordulójában, az Emirates Stadionban. Azonban a szurkolók biztonságára hivatkozva egy órával elhalasztotta az 1. FC Köln elleni Európa Liga-csoportmérkőzés kezdetét.

A mérkőzésre 20 ezer kölni fanatikus érkezett, akiknek kora este az Oxford Streeten a forgalmat is sikerült leállítaniuk.

Az együttes Twitteren kiadott közleménye nem részletezte a halasztás okát, ám a BBC szerint több ezer, jeggyel nem rendelkező vendégszurkoló gyűlt össze az Emirates Stadionnál, és nem engedték be azokat a társaikat a létesítménybe, akiknek volt belépőjük.

A kölni csapat drukkerei 2900 jegyet kaptak a találkozóra, de a hírek szerint mintegy 20 ezer német szurkoló utazott el a londoni összecsapásra. A meccs az eredetileg kiírt 21:05 helyett 22.05-kor kezdődött el.

Az európai szövetség (UEFA) pénteken már be is jelentette, hogy vizsgálat indult az ügyben. Pirotechnikai eszközök, dobálás, nézőtéri rendbontás és rongálás miatt vizsgálódnak a kölni szurkolók esetében, míg az Arsenal esetében a biztonsági személyzet fellépését vizsgálják.

Az UEFA előírásai szerint ugyanis minden meccs előtti, közbeni és utáni, stadionon belüli és kívüli eseményekért a rendező klubot terheli a felelősség.

A mérkőzést az Arsenal 3-1-re megnyerte és több ezer német szurkolónak sikerült a hazai szektorokba jegyhez jutniuk, ennek ellenére békés volt a hangulat. A vendégszektorban lobbant több pirotechnikai eszköz, de a rendfenntartók kézben tartották az eseményeket.

Mint ismert, nem ez volt az egyetlen rendbontás az európai kupák e héten startolt csoportkörében. Kedden este a Bajnokok Ligája Celtic-Paris Saint-Germain összecsapásán a skót bajnok egyik magáról megfeledkező szurkolója berohant a pályára, hogy belerúgjon Kylian Mbappéba, a franciák frissen szerződtetett tehetségébe. A játékos kíváló reflexeinek köszönhetően kivédte a támadást, a renitens szurkoló pedig a biztonságiak kezére került. A Celtic akár zárt kapus büntetést is kaphat az eset miatt.

Leave a Reply