Bajnokok Ligája: Egy befutó skót szurkoló ráijesztett Mbappéra

A Celtic Glasgow egyik magáról megfeledkező szurkolója berohant a pályára a skót együttes Paris Saint-Germain elleni BL-nyitányán. A találkozót 5-0-ra megnyerő francia csapat újdonsült támadójára, Kylian Mbappéra támadt rá a feldühödött huligán, aki valószínűleg sosem teheti be lábát a Celtic Parkba. Nem kizárt, hogy a következő európai kupameccsen a többi nézőnek sem lesz erre módja, hiszen a klub ellen már ebben a BL-kiírásban is volt büntetés kiszabva, s az utóbbi években több alkalommal is szankcionálni kellett a skótokat szurkolóik megbotránkoztató viselkedése miatt. Az UEFA vizsgálatot indított az ügyben.

Kylian Mbappénak szép estéje volt kedden Glasgowban, ugyanis megszerezte a PSG mezében első BL-gólját, s csapata 5-0-ra kiütötte a Celticet a sorozat első csoportfordulójában. Azonban nem volt teljesen felhőtlen a 18 éves francia tehetség számára a tegnapi találkozó. Akkor, amikor az első félidőben csapata már előnyben volt a zöld-fehérek ellen, egy skót szurkoló berohant a gyepre, s megpróbált rátámadni a francia reménységre.

A biztonságiak természetesen azonnal nyomába eredtek a zöldesbarna kabátban és kelta sálban feszítő férfinak, még mielőtt megfoghatta volna Mbappét. A huligán bele akart rúgni a fiatal focistába, aki azonban jó reflexszel kivédte a támadást. A Celtic szurkolói füttykoncerttel “jutalmazták” az önkívületi állapotba került társukat: “A Celtic többi szurkolójának reakciója jó volt. Ezek olyan dolgok, amelyeket nem szabad látnunk. A klub ezt fogja tenni” – nyilatkozta Brendan Rodgers, a skót bajnok menedzsere a meccs után. Mbappéra csak picit tudott ráijeszteni a rendbontó glasgowi drukker, ami teljesítményén is látszott, hiszen gólt szerzett, s Neymarral és Edinson Cavanival együtt kíválóan focizott végig.

Az európai kupákban megszokott a rendbontás a Celtic Parkban

Az egészen hátborzongató környezetéről és atmoszférájáról ismert Celtic Park rendszeresen színhelye rendbontásoknak az európai kupákban. Idén júliusban, az UEFA húszezer fontos pénzbírságra ítélte a klubot, miután bizonyos huligánjai berohantak a pályára az észak-ír bajnok Linfield elleni Bajnokok Ligája-selejtező egyik mérkőzésén. Ez volt a 11. büntetés, amit kiszabtak a Celticre legutóbbi hat európai szereplése során. Ezeknek a szankcióknak az összértéke pedig eléri a 160 ezer fontot, ami mai árfolyamon 54 és fél millió forintnak felel meg. Szinte borítékolható, hogy a mostani incidenst sem fogja ingyen megúszni a glasgowi egyesület, amely azonban, mivel idén már nem először kerül bajba, valószínűleg súlyosabb szankciókra is fölkészülhet. Ezek között szóba jöhet felfüggesztett, vagy akár azonnal, vagyis a következő hazai BL-találkozón végrehajtandó zárt kapus büntetés, de akár a csapat felfüggesztett kizárása is a nemzetközi porondról. Idén tavasszal hasonló büntetést kapott az Olympique Lyon is, miután szurkolói több Európa Liga-találkozón is betörtek a pályára, s dobálták az ellenfelek játékosait, sőt a játékvezetőket is. Amennyiben az idei EL-szériában (amelynek fináléját éppen a francia csapat stadionjában rendezik) újból kihágásokat követnek el a lyoni huligánok, akkor minden bizonnyal akárhol is végez az együttes a hazai bajnokságban és a nemzetközi kupában, nem lehet ott a 2018/19-es szezon startjánál. Az UEFA vizsgálja a Celtic ügyét, valószínűleg napokon belül döntést hoznak a foganatosítandó büntetésről.

Az esetről található néhány fotó az alábbi linken:

http://sport24.lefigaro.fr/le-scan-sport/2017/09/13/27001-20170913ARTFIG00037-la-grosse-frayeur-de-mbappe-agresse-par-un-supporter-ecossais.php

Leave a Reply