Ne mondjunk le a kocogásról!

Az elmúlt napokban egyre több helyen futok bele olyan fölhívásba, ami azt célozza, hogy a jelenlegi helyzetben maradjunk otthon. Azoknak, akiknek van bármilyen egészségügyi problémája, tényleg érdemes minimalizálniuk a kint tartózkodást, hiszen nem lehet tudni, hogy benne van-e a vírus a levegőben. Ugyanakkor szakemberek szerint, ha nem érezzük magunkat betegnek, az edzőtermi és a szabadtéri mozgással is sokat tehetünk az egészségünkért, de a zárt tér elkerülése miatt sokkal jobb, ha utóbbiban gondolkodunk. Elvégre, tavasz van! Ne zárkózzunk be hetekre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Lustaság fél egészség – tartja a mondás, de a koronavírus-járvány alatt inkább a másik felére gondoljunk, a testmozgásra. A fitt, egészséges szervezet sokkal jobb eséllyel veszi fel a harcot bármilyen kórokozóval szemben, így – amennyiben teljesen egészségesnek érezzük magunkat – a következő napokban és hetekben érdemes minél több szabadtéri testmozgást beiktatni az életünkbe. Az Egyesült Államokban a Los Angeles Times szakértőket szólaltatott meg a témában.

„Természetesen, ha csak egy kicsit is betegnek érezzük magunkat, köhögünk vagy más bajunk van, maradjunk otthon és pihenjünk – figyelmeztet Amy Stone, az Egyesült Államokban működő nevadai Touro Egyetem mikrobiológiai és immunológiai részlegének segédprofesszora. – Amennyiben egészségesek vagyunk, a túrázás, terepfutás, kocogás remek választás, a mozgás minden fajtája erősíti az immunrendszert. Edzőterembe is mehetünk, mindössze arra figyeljünk, hogy használat előtt alaposan fertőtlenítsük le a gépeket. Fontos továbbá, hogy tartsunk egymástól megfelelő távolságot, csoportos órán legalább másfél-két métert.”

Habár az említett védekezési módszerekkel az edzőtermet is nyugodtan látogathatjuk, mégis biztonságosabb, ha inkább a természetben, friss levegőn és lehetőleg egyedül töltjük a szabadidőnket. Dr. Russell Buhr szerint itt az idő, hogy minél többen kipróbálják a túrázást és élvezzék jótékony hatásait.

„Ahelyett, hogy belső terekben zsúfolódnánk, érdemes minél gyakrabban túracipőt vennünk és kilátogatnunk a szabadba – véli az UCLA Health intézet tüdőgyógyásza.  Ez a friss levegő mellett már csak azért is jó megoldás, mert így sokkal nagyobb távolságot tarthatunk embertársainktól. Minél messzebb vagyunk egymástól, annál nagyobb biztonságban vagyunk. Igyekezzünk olyan túraútvonalat választani, ahol kellően széles az ösvény, és az ajánlott másfél-két méteres távolságot meg tudjuk tartani. Mivel kezet túrázás alatt nem igazán tudunk mosni, jó, ha van nálunk fertőtlenítőszer, amit evés/ivás előtt mindenképp alkalmazzunk.”

Ezekből a nyilatkozatokból is látszik, hogy attól, hogy járványhelyzet van, nem szabad lemondanunk a szabadtéri, de megfelelő felkészültség esetén akár még az edzőtermi sportolásról sem! Én azt javaslom mindenkinek, hogy amennyiben sportol és teljesen egészséges (nincs láza, s nem is köhög vagy tüsszög gyakrabban a normálisnál), akkor inkább a szabadban végezzen sporttevékenységet. Ez lehet kocogás egy parkban, de akár túrázás is egy megfelelő szélességű ösvényen. Emellett érdemes igénybe venni a Magyarországon egyre több helyen elérhető kondiparkokat is, amelyek többsége ingyenesen használható, s jó eséllyel nem zárta be kapuit és nem is fogja. Magam is kondiparkba járok, s erről a kikapcsolódásról most sem vagyok hajlandó lemondani, mivel bár tudnék a házamban is végezni bizonyos sporttevékenységeket, azok nem az igaziak és kisebb hatásfokkal végezhetők.

De mi lesz akkor, ha vesztegzárat vezetnek be?

Az elmúlt napokban nem csak az otthon maradásra buzdító üzenetek sokasodtak meg az interneten, hanem az attól való félelem is, hogy más európai országokhoz hasonlóan nálunk is bevezethetnek vesztegzárat a járvány megfékezése érdekében.

A helyzet akár percről percre is változhat – ezt mindenképp figyelembe kell vennünk. Lehet, hogy a minap bejelentett intézkedéseket ma vagy holnap újabbak követik. Mindez a járvány terjedésének mértékétől függ. Az viszont, hogy percről percre változhat a helyzet, nem feltétlenül jelenti azt, hogy csak rossz irányba mozdulhatnak el a dolgok. Az jól látható, hogy az elmúlt napok eseményei egyértelműen negatív irányba vitték a helyzet alakulását, de ez bármikor megfordulhat. Ezért is fontos, hogy ha kimegyünk a szabadba, akkor lehetőleg ezt egyedül tegyük.

Előfordulhat, hogy ha a helyzet tovább romlik, akkor akár országos vesztegzárat is bevezethetnek, de ez még nem jelenti önmagában azt, hogy ne lehetne kimenni a házból és legalább egy órát sétálni, futni vagy kondiparkozni! Azokban az országokban, ahol vesztegzárat vezettek be, továbbra is járkálnak civilek az utcákon, és ami számomra nagy örömöt jelent, hogy sokan sportolnak is. Az elmúlt napokban több élő webkamerát láttam az olaszországi Velencéből, amelyek tanúsága szerint a lakosok egy része továbbra is kocog, vagyis nem hajlandó arra, hogy hetekre bezárja magát a házába/lakásába. Nyilván előfordulhat, hogy a kint tartózkodók hatósági ellenőrzésbe botlanak, de arról sehol sincs és nem is lehet szó, hogy senki se menjen ki az utcára! Nem háborús helyzetben vagyunk!

Csehországban a miniszterelnök a rendkívüli helyzet bevezetésekor kijelentette, hogy azt nem tilthatják meg, hogy az emberek eljárjanak sétálni a természetbe. Cseh barátainknál lényegesen rosszabb a helyzet, mint nálunk, hiszen ott már több mint 300 fertőzöttről tudnak, miközben nálunk ennek töredékéről beszélhetünk egyelőre.

Bízzunk benne, hogy Magyarországon sikerül valamennyire kordában tartani a megbetegedések számát, amihez nyilván szükséges, hogy minimalizáljuk a közösségi térben (üzletekben, éttermekben stb.) történő tartózkodást. Viszont a séta és a sportolás továbbra is végezhető odakint, csak most egy darabig érdemes egyedül végezni.

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

Ahogy ígértem, a Sportudvaron a következő napokban, hetekben jellemzően sporttörténelmi cikkekkel fogok jelentkezni. A héten már lesz legalább egy ilyen írás, de mivel a sportvilágban is folyamatosan változik a helyzet, ezért kicsit akadozottan megy most a munka. Látom, hogy sokan várjátok ezeket az írásokat, úgyhogy egy kis türelmeteket kérem!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Pixnio

Leave a Reply