Cáfolja a MOB elnöke, hogy Budapest ifjúsági olimpiában gondolkodna

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság limai kongresszusán az ifjúsági olimpiák jövőbeni helyszíneiről szólva a szervezet ügyvezető igazgatója elmondta, Budapest is élénken érdeklődik az ifjúsági olimpia rendezése iránt. Mindezt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Kulcsár Krisztián cáfolta – számolt be róla az Origo. Arról még nincs döntés, hogy 2021-ben, 2022-ben, vagy 2023-ban legyen a 2018-ast követő ifjúsági olimpia, mivel a NOB nem szeretné, ha a jövőben is a téli ötkarikás játékokkal egy évben lenne az ifjúsági sportolók versengése. Az eseményt főleg olyan városoknak szánnák, amelyek nem képesek felnőtt olimpiát rendezni, márpedig Budapest 2024-re benyújtott, majd visszavont pályázata bebizonyította, hogy képes lenne megrendezni a világ legnagyobb sporteseményét, éppen ezért sem tűnik valószínűnek, hogy pályázna az ifjúsági játékokra.

Az olimpiai hírekkel foglalkozó Insidethegames.org oldalnak nyilatkozva Christophe Dubi, a NOB ügyvezető igazgatója nem tagadta, hogy a magyar főváros kezdeményezésére tárgyalásokat kezdtek egy lehetséges 2023-as, vagy 2021-es rendezésről, de mint elmondta, egyelőre számos várossal tart ugyanitt a kapcsolatfelvétel, és továbbiak jelentkezésére is számítanak.

“Nagyon jó volt a pályázatuk. Rendkívül kreatív terv volt, nagyon magas szinten kivitelezve. Egyértelműen képes lenne Budapest megrendezni egy olimpiát, így érthető, ha az ifjúsági olimpia iránt is érdeklődnek” – utalt Dubi Budapest februárban visszavont pályázatára a 2024-es olimpia kapcsán.

A sportvezető ugyanakkor hangsúlyozta, az ifjúsági olimpia rendezésére elsősorban olyan városok jelentkezését várják, amelyek nem lennének képesek megrendezni egy felnőtt nyári olimpiát.

A NOB eddig két ifjúsági olimpiát rendezett, az elsőt 2010-ben Szingapúrban, a másodikat négy évvel később a kínai Nancsingban. A következőre 2018-ban Buenos Airesben kerül sor, de az már korábban eldőlt, hogy az azt követő ifjúsági olimpia nem 2022-ben, a ciklus felénél lesz, kitérve így a téli olimpiák elől.

A legvalószínűbb dátum 2023 lehet, de 2021-is az asztalon van.

“Ha megnézik a sportnaptárt, jól látható, hogy minden évre rengeteg nagyobbnál nagyobb sportesemény jut úgy a NOB, mint az egyes sportági szövetségek részéről – mondta Dubi. – Mi egyértelműen a 2023-as rendezést támogatjuk, de még számos részletet kell tisztáznunk ebben a kérdésben, mert a 2021-es, vagy éppen a 2022-es rendezésnek is vannak támogatói, és szólnak mellettük érvek.”

A döntés azonban a kongresszus hatáskörében van, így leghamarabb majd a NOB jövő februári pjongcsangi kongresszusán mondhatják ki a döntő szót.

A lap megjegyzi, hogy Budapest esélyeit és megítélését okvetlen javítja az idei évben megrendezett két nagyszabású világbajnokság, a július-augusztusi FINA vizes- és masters-vb, valamint a szeptemberi cselgáncs világbajnokság. De a júliusi győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál sikeres rendezése is a magyar főváros malmára hajthatja a vizet.

Az üggyel kapcsolatban a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Kulcsár Krisztián a MOB honlapján a következőket mondta: “Meggyőződésem, hogy ehhez társadalmi és politikai támogatottságra, összefogásra, konszenzusra van szükség, ennek megteremtésén dolgoznunk kell, a munkánk eredményét pedig referendum formájában megmérni. Leghamarabb a 2032-es nyári olimpia jöhetne szóba. Addig még sok idő van, másfél évtized. Sok európai és világversenyt rendeztünk a közelmúltban, melyeknek nagyon jó nemzetközi visszhangja volt; a delegációk, a sportdiplomaták, az újságírók és a szurkolók is nagy élményekkel térhettek haza, gondoljunk például a vizes-, vagy a judo-vb-re, akár a győri EIOF-ra. Emellett számos sportlétesítményünk megépült, környezetük megújult, megszépült – van mire terveznünk. Fontos azonban azt is szem előtt tartani, hogy az adott viadal mennyire segíti elő vagy hátráltatja egy későbbi budapesti olimpiarendezés sikeres pályázatát. Hangsúlyozom, az említett multisport-eseményekkel kapcsolatban semmiféle döntés nem született. Belső egyeztetések vannak folyamatban, a vonatkozó nemzetközi szervezetekkel pedig nem a rendezésről tárgyalunk, hanem szakmai párbeszéd folyik”

A MOB elnöke azt mondja, vizsgálják annak lehetőségét, hogy mely világversenyeknek lehetne Magyarország, így akár Budapest a jövőben házigazdája, közéjük tartoznak a különféle multisport-események, mint az Universiade, az Európa Játékok, vagy éppen az ifjúsági olimpia.

Leave a Reply