Golovkin-Alvárez: harc a történelemért

Egy hónappal a Mayweather-McGregor ütközet után, amely az anyagiak terén rekordokat döntögetett, s inkább a pénzről szólt, mintsem a bokszról, egy újabb, történelminek ígérkező összecsapásra kerül sor az ökölvívás világában. A kazah Gennagyij Golovkin és a mexikói Saul “Canelo” Alvárez világbajnoki címmérkőzése során azonban várhatóan az ökölvívásé lesz a főszerep, s kiderül, ki a legjobb profi bunyós 2017-ben.

Az egész világot lázas izgalomban tartó Floyd Mayweather–Conor McGregor találkozó lecsengése után végre igazi boksszal is foglalkozhatunk. Mert legyünk őszinték: ez a bunyó mindenről szólt, csak a profi bokszról nem. Színház, cirkusz, marketing- és PR-háború, amiben egyetlen jó dolog volt: jelesül, hogy a nagypofájú, de legalább bokszolni tudó versenyző (Mayweather) legyőzte a szimplán csak nagypofájút (McGregor) – áll az Origo egyik cikkében.

Most egy újabb, történelminek beharangozott ütközetre kerül sor, ahol azonban már inkább a sport-, mintsem a show-érték lesz kiemelkedő. A kazah Gennagyij Golovkin tizenegy évvel azután, hogy bemutatkozott a középsúlyúaknál a profik között, s a kategóriában 37 csatát vívott meg győztesen, szombat este élete első nehézsúlyú találkozóján léphet a ringbe, mégpedig a mexikói Saul “Canelo” Alvárez ellen, várhatóan felfokozott és szavakba nehezen önthető körülmények közepette Las Vegasban. Mint karrierje során gyakran, Golovkin a magyar idő szerint holnap reggel hat órakor kezdődő, a WBC és a WBA szervezetek övéről döntő címmeccsen is a középpontban lesz, s már most is ott van.

Idén ez már a harmadik ökölharc lesz, amelyet előzőleg az év, egyesek pedig az évtized meccsének kiáltottak ki. Először Anthony Joshua Vlagyimir Klicsko fölött aratott április 29-ei diadalára ragasztotta rá ezt a jelzőt a nemzetközi sportközvélemény, majd pedig Floyd Mayweathernek az MMA-harcos Conor McGregor elleni három héttel ezelőtti győzelmével tette meg ugyanezt. Most a Golovkin-Alvárez mérkőzésre lett ráakasztva ez a jelző, hiszen a 35 éves kazah kíválóság eljuthat oda, ahová mindig is akart: ő lehet a nehézsúly új királya.

Nemrég láthattuk a pénz csatáját Mayweatherrel és McGregorral, szombaton pedig részesei leszünk a történelemért folytatandó csatának, amelynek végén megkoronázzák a legnagyobb bajnokot, aki talán a jelen idők legjobb bokszolója” – mondta Golovkin, aki tizenöt millió dollárt kap a holnap hajnali föllépéséért, s ebbe az összegbe nem számítanak bele a hatalmasra rúgó televíziós jogdíjakból az öklözőnek osztott százalékok. A karagandai születésű Golovkin, akit Kazahsztán büszkeségének tartanak a 2004-es athéni olimpián szerzett ezüstérme óta, most akkora dicsőségre tehet szert, mint még talán soha.

Harcra született

Egészen döbbenetes mérlege volt az amatőrök között (345 győzelem, 5 vereség) a Németországban letelepedett, középsúlyban 2003-ban világbajnoki címet, 2004-ben olimpiai ezüstérmet szerzett sportolónak, aki a Klicsko-fivérek fémjelezte Universum bokszklubban fejlődött. Távozásuk után olyan német öklözőkkel dolgozhatott együtt, mint Felix Sturm. Később az Egyesült Államokba tette át székhelyét azért, hogy a WBA övéért küzdhessen. 2010 augusztusában Panamán el is hódította a világszervezet címét, s határozott támadó stílusával rabul ejtette az HBO televíziótársaságot, amely a legnagyobb amerikai boksz-közvetítő csatornának számít.

A “GGG” becenévre hallgató Golovkin, aki gyorsaságáról és keménységéről ismert, 2014-ben megszerezte a WBC középsúlyú világbajnoki övét a második menetben KO-val kiütve a mexikói Marco Antonio Rubiót. 2015-ben az IBF címe is az övé lett, miután legyőzte a kanadai David Lemieux-t. Zsinórban huszonhárom meccset nyert meg kiütéssel, sorozata idén márciusban szakadt meg, amikor az amerikai Daniel Jacobsnál két ponttal bizonyult jobbnak. Számos ellenfelét rémisztette meg harciasságával, állítása szerint olyan bokszolók sem kívántak kiállni ellene a mostani ütközetre, mint az argentin Sergio Martinez, a puerto ricó-i Miguel Cotto, vagy éppenséggel a brit Chris Eubank Jr. Alvárez volt az, aki vállalta a harcot a kazahhal.

A mexikói, aki az amerikai legenda, Oscar de la Hoya protezsáltja, 27 éves las vegas-i lakos, akinek a nehézsúlyúak között eddig csak egy veresége volt, még 2013 szeptemberében Mayweather ellen. Emellett 49 alkalommal győzött, s egy ízben döntetlent ért el. “Canelo” (szó szerinti fordításban fahéj) hazájában és az Egyesült Államokban is sztárnak számít. Alvárez jól ismeri Golovkint, hiszen 2014-ben edzőpartnerek voltak, de nem beszéltek sokat egymással. Maga a mexikói sem bőbeszédű, a meccset fölvezető sajtótájékoztatón is csak annyit mondott, hogy “Készen állok, harcra születtem”.

Leave a Reply