Sarapova kiütötte Halepet és Babos Tímeával játszik a US Openen

Maria Sarapova, a US Openre szabadkártyával kijutó egykori világelső orosz teniszező megnyerte első mérkőzését a new yorki Grand Slam-tornán, miután három szettben diadalmaskodott a világranglista-2. Simona Halep fölött. Sarapova a következő fordulóban a svájci ellenfelét nagy nehezen kiejtő Babos Tímeával fog megküzdeni. Fucsovics Márton egy, a végletekig kiélezett meccsen szenvedett vereséget a francia Nicholas Mahut ellen.

Maria Sarapova győzelemmel tért vissza a Grand Slam-teniszbe. A 2016-os Ausztrál Open negyeddöntője után vívhatott ismét főtáblás mérkőzést egy nagy tornán a meldonium nevű doppingszer használata miatt tizenöt hónapra eltiltott, korábbi világelső és US Open-bajnok orosz klasszis. Sarapovának azonban első ránézésre nem kedvezett a sorsolás, hiszen a világranglistán második és a US Open előtti utolsó tornáját, a cincinnati versenyt megnyerő román Simona Halep lett az ellenfele. Ahogy arról korábban írtam, Maria Sarapova mostanság nem tudott jó eredményeket fölmutatni, mivel sérülések hátráltatták visszatérését. Halep viszont bombaformában volt, s biztosak lehettünk abban, hogy nem fog behódolni az idei női versenyen a várandós Serena Williams távollétében talán a legnagyobb figyelmet kapó orosz kíválóságnak. Az viszont nem a román hölgy mellett szólt, hogy eddigi hat, Sarapova elleni meccsét egyformán elvesztette.

Az orosz a legszebb napjaira emlékeztetően teniszezett, ontotta a pontot érő ütéseket. Nyerhetett volna viszonylag két sima szettben, de bírta a tesztet, attól sem jött zavarba, hogy a második játszmát elbukta brékelőnyről. A döntőben gyorsan elhúzott 3:0-ra és már nem engedte vissza a meccsbe Halepet. A 2 óra 44 perces, 6-4, 4-6, 6-3 arányban megnyert ütközet végén úgy terült el a pályán, mintha az egész US Opent nyerte volna meg.

A világranglistán a 147. helyig visszacsúszó játékos érthetően nagyon boldog volt a meccs utáni nyilatkozatban:

“Tudtam, hogy meg tudom csinálni, de az, hogy a világranglista második helyezettjét győztem le, így is hatalmas büszkeséggel tölt el. Ez több volt, mint egy egyszerű teniszmeccs. Néha megkérdezzük magunktól, hogy miért teszünk ilyen nagy erőfeszítéseket, de a mostani érzések és egyáltalán ez a ma esti győzelem igazolják mindezt.”

A teljesen feketébe öltözött orosz zsinórban a 18. esti mérkőzését nyerte meg az Arthur Ashe Stadionban. A szervezők szabadkártyájával szereplő Sarapova összesen 66 nyerőt ütött úgy, hogy közben 64 ki nem kényszerített hibája is volt Haleppel szemben. A románt azonban több alkalommal is elhagyták az idegei, ez erősen megmutatkozott teljesítményén.

“Rögtön rájöttem, hogy ez egy bonyolult párbaj lesz, de ez nagyon várt ütközet volt, amiről rengeteget lehet még beszélni a jövőben. (…) Tudtam, hogy győzhetek Simona ellen: ez azonban csak az egyik fele volt a dolognak, az már más tészta, hogy meg is tudom-e csinálni. Nem játszottam sokat az utóbbi időben, pontosan tudom, hogy én vagyok a mostanság a legkevesebb meccset játszó játékos a főtáblán. Mindezek ellenére, megragadtam az esélyt, jól játszottam, és kiejtettem a világranglista 2. helyezettjét.”

A teniszpályák egykori királynője a 2016-os Ausztrál Open negyeddöntője óta nem szerepelt Grand Slam-versenyen, mivel tizenöt hónapra eltiltották a meldonium nevű doppingszer használata miatt. Többen is szkeptikusak voltak az orosz visszatérési esélyeit illetően. Azt kell mondani, hogy a lehető legjobban kezdett úgy, hogy mindössze kilenc meccs volt a háta mögött áprilisi visszatérése óta és az eltelt időszakban több ízben is sérülések hátráltatták munkáját. Sarapova három év után szerepelhet ismét a new yorki tornán, de azt nem hagyja figyelmen kívül, hogy ez még csak a kezdet volt:

“Ez egy nagy győzelem, de nem felejtem el, hogy még hátra van két hét, nem tudhatom, mikor, hogyan tudok majd játszani. Augusztus 12-én, amikor megkaptam a bal karom MRI-vizsgálatának eredményét, egy szomorú nap volt. El kellett mennem New Yorkba egy másik specialista véleményét kikérni, de akkor azt gondoltam, hogy nem tudok részt venni ezen a tornán. Mindent átgondolva, és látni azt, hogy hol vagyok ma, egyszerűen hihetetlen.”

Simona Halep, aki abban reménykedett, hogy a US Openen megszerezheti a világelsőséget, hetedik meccsén hetedik vereségét szenvedte el Maria Sarapovától. A torna 2006-os győztesének számító orosz a következő körben a világranglistán 59., és ezzel messze a legmagasabban jegyzett magyar teniszezőnek minősülő Babos Tímeával fog összecsapni, aki három szettben, 7-5, 5-7, 7-5-re verte a svájci Viktorija Golubicsot. A két játékosnak ez lesz az első egymás elleni mérkőzése, a fogadóirodák Sarapovát tartják esélyesnek, de mi azért bízunk abban, hogy Babos Tímea borsot tud törni az orosz szépség orra alá.

Fucsovics Marcit a körülmények győzték le

És ha már a magyarok szóba kerültek, térjünk ki a másik hazai induló, Fucsovics Márton szereplésére is. Marci zsinórban a második Grand Slam-tornán került a főtáblára, ellenfele pedig a John Isner ellen, a 2010-es wimbledoni versenyen három napos maratoni csatát elvesztő francia Nicolas Mahut volt.

Sajnos azt kell mondani, hogy csak a US Openen lehet úgy elveszíteni Grand Slam-mérkőzést, ahogy Fucsovics Márton kikapott hétfő este. New York ugyanis az egyetlen a Grand Slamek között, ahol az 5. játszmát, tehát a mérkőzést eldöntheti rövidítés. Persze, ez pont annyira nem számít, mint az sem, hogy Fucsovics Márton 165 labdamenetet nyert meg, míg a selejtezőből érkezett Mahut 156-ot, és a magyar négyszer brékelt, a francia csak kétszer.

Hiába teniszezett a találkozó jelentős részében kiválóan a magyar, a legfontosabb pillanatokban rontott, vagy nem talált választ a francia kellemetlen, a hálónál bámulatos játékára. Az első játszmában túl sok volt a ki nem kényszerített hiba Fucsovics Márton játékában, de aztán láthatóan megnyugodott és egyre pontosabban, agresszívabban teniszezve egyértelműen dominált. Sajnos a zavaró körülmények inkább a magyart zökkentették ki.

Előbb a lemenő Nap vakító fénye zavarta, aztán a szomszédos pálya állandó hangorkánja (nem hallotta a labdát, nehezen koncentrált), majd a reflektorok fényét szokta meg nehezen. A legbosszantóbb valóban az lehetett, hogy alig néhány méterre játszott tőlük Denis Istomin és Albert Ramos-Vinolas. Az üzbég és a spanyol 4 óra 55 percen át küzdött egymással, amit a publikum időnként óriási sikításokkal, tapssal követett. Mahut ki tudta kapcsolni a zajt, Fucsovics Marcit, adogatóként próbára tette. A mérkőzésen a 3. szettben fokozódott először a dráma, amikor 4:4-nél, egymás után két kettőshibát szerválva elbukta az adogatását a magyar. Másodszor került komoly hátrányba, de másodszor is felállt és a lelkes magyar szurkolók bíztatása közepette a döntő játszmában, 6:5-nél, kettő pontra (0:30, Mahut adogatásánál) állt a sikertől.

A rövidítésben Nicolas Mahut nagyon okosan teniszezett, nem rontott, nem remegett meg és a gyorsan megszerzett minibrék előnyét még növelni is tudta. Fucsovics Márton nagyon közel állt ahhoz, hogy meglegyen pályafutása első megnyert mérkőzése egy Grand Slam főtábláján, de végül csak két játszmáig jutott. A célja nem változott, a legjobb száz között szeretne zárni 2017-ben, ezért az ősszel nagyon sok versenyen indul, amihez a lendületet a szeptemberi, budapesti, oroszok elleni Davis-kupa-találkozó adhatja.

A Sportudvaron a továbbiakban is beszámolunk a US Open magyar érdekeltségű eseményeiről és a legérdekesebb mérkőzésekről is. Olvassatok minket!

Leave a Reply