Maria Sharapova már most a US Open legnagyobb sztárja

A US Openre a szervezők által biztosított szabadkártyával eljutó Maria Sharapova első Grand Slam-tornáján fog szerepelni azóta, hogy tavaly januárban kiesett az Ausztrál Open negyeddöntőjében, majd ezután nem sokkal doppingeltiltást kapott. Az orosz kíválóságnak nem lesz egyszerű dolga az első fordulóban, hiszen a világ legjobbjai közé tartozó Simona Halep ellen kell pályára lépnie.

New Yorkban a show-nak mennie kell, jobban, mint máshol. Az idei US Openen azonban nem vesz részt Serena Williams, aki egyre közelebb kerül a gyermekáldáshoz, illetve Victoria Azarenka sem, aki nemrég született kisfiával tölti most minden idejét. Ebből eredően a női teniszezők mezőnyéből több olyan játékos is hiányzik, aki képes lenne teljesítményével feltüzelni a Nagy Alma közönségét. Azzal viszont, hogy Maria Sharapova amolyan “vendégsztárként”, a szervezők szabadkártyájával elindulhat az év utolsó Grand Slam-versenyén, a női torna kicsivel több figyelemre számíthat, mint amire igényt tarthatna Serena távollétében. Az orosz szépség négy hónapja tért vissza a meldonium nevű szer használata miatt rá kiszabott 15 hónapos doppingeltiltásból. A US Open lesz első Grand Slam-versenye a 2016-os Ausztrál Open óta, ahol a negyeddöntőben Serena Williams ellen szenvedett vereséget. A Roland Garroson már rajthoz állhatott volna, azonban a francia szervezők nem adtak neki szabadkártyát. Wimbledonban a selejtezőben indult, ám ott combsérülést szenvedett, így kénytelen volt bedobni a törülközőt, nem jutott a főtáblára. Az amerikai teniszszövetség, a USTA augusztus 15-én bejelentette, hogy szabadkártyát biztosít Maria Sharapova részére: “Eddig követett politikánk szellemében úgy határoztunk, hogy meghívjuk a US Open egyik korábbi bajnoknőjét (2006-ban nyert – a szerk.), akinek szüksége van arra, hogy egyből a főtáblán indulhasson el.” A korábbi világelső egy Twitter-üzenetben hálálkodott az amerikaiak felé: “Köszönöm a US Opennek! Ez egészen, egészen különleges…” – hagyta félbe mondandóját a játékos.

Utolsó meccsét július 31-én játszotta Stanfordban

A 2016-os ausztrál nyílt bajnokság óta tehát első alkalommal fog egy nagy torna főtábláján szerepelni Maria Sharapova, aki három éve játszott utoljára New Yorkban. De vajon milyen fizikai és mentális állapotban lesz? Maria Sharapova nem mutatott nagy formát az utóbbi hetekben. A még mindig csak harmincas évei elején járó teniszezőnő augusztusban kihagyta a torontói és a cincinnati tornákat is bal karjának folyamatos fájdalmai miatt. Utolsó mérkőzését július 31-én, Stanfordban vívta, ahol legyőzte Jennifer Bradyt, majd rögtön utána bejelentette, hogy visszalép a folytatástól karproblémái miatt… A világranglistán a 148. helyig esett hátra, visszatérése pedig látszólag egy kisebb fiaskónak tűnik, hiszen azóta, hogy áprilisban, Stuttgartban visszatért a pályára, csekély eredményeket tudott fölmutatni. A német versenyen még elődöntős volt, ahol Kristina Mladenovictól kapott ki. Madridban a második fordulóban szenvedett vereséget Eugénie Bouchard-dal szemben. Rómában is a második kör jelentette számára a végállomást, Lucic-Baroni ellen bal combjának sérülése miatt föl kellett adnia a mérkőzést. Most a US Openen sem biztos, hogy Sharapova emlékezetes produkcióval tud előrukkolni, hiszen a sorsolásnál nem fogta meg kezét Fortuna: a világelsőséghez nagyon közel álló, és Cincinnatiben döntőt játszó Simona Haleppel került össze az első fordulóban.

Április 26-ai visszatérése vitát váltott ki a tenisztársadalomban. Eugénie Bouchard nem rejtette véka alá véleményét, amikor “csalónak” minősítette az oroszt. “Élete végéig el kellett volna tiltani” – jelentette ki a fiatal szőke kanadai a TRT Worldnek. Jóllehet, Sharapova nem nyerte el játékostársai egyöntetű támogatását, de egy komoly név kiállt mellette. Billie Jean King, a US Open négyszeres (1967, 1971, 1972, 1974) győztese egy Twitter-bejegyzésben az alábbiakat írta:

“Örömmel látom, hogy a USTA egy szabadkártyát adott Maria Sharapovának. Felfüggesztése lejárt, és csodálatos a sportunk számára, hogy visszatér.”

Bármi is történik, Sharapova népszerűsége reflektorfényben lesz, főleg egy olyan országban, amely híres arról, hogy előszeretettel ad második esélyt az eltiltásból visszatérőknek a bizonyításra.

A Sportudvaron figyelemmel kísérjük az augusztus 28-ától szeptember 10-éig tartó US Open eseményeit, és figyelni fogunk a magyar érdekeltségű történésekre is. Olvassatok minket!

Leave a Reply