Kosárünneppel indul az ősz Debrecen szívében

Két kosárlabda-tornát is rendeznek a hét második felében Debrecenben, a Nagytemplom előtt. Szerdától péntekig bonyolítják le a sportág 3×3-as szakágának World Tour Masters névre hallgató versenyét, majd szeptember 1. és 3. között következik az U18-as fiú és lány Európa-bajnokság küzdelemsorozata. A korábbi évek tapasztalatai alapján idén is nagy sikerre lehet számítani a tornákat illetően, s mivel a belépés ingyenes, garantált, hogy teltház előtt fognak zajlani a mérkőzések az impozáns helyszínen.

Elsőként a férfiak World Tour Masters elnevezésű versenyére kerül sor, amelynek a mostani lesz az ötödik állomása Saskatoon (Kanada), Ucunomija (Japán), Prága (Csehország), Lausanne (Svájc), és Csengtu (Kína) után. A tornákra a csapatok világranglistapontjaik alapján, illetve a selejtezőkön elérhető szabadkártyával kvalifikálhatják magukat.

Debrecenben négy hármas csoportban zajlanak majd a mérkőzések: augusztus 30-án még az utolsó szabadkártyákért megy a harc, 31-én a csoportküzdelmek következnek, majd szeptember első napján a legjobb nyolc együttes csap össze a helyezésekért, valamint a világranglistapontokért. A döntőt szeptember 1-jén pénteken 21:15-től játsszák a Kossuth téren, a Nagytemplom előtt.

De hogy konkrétan mi is a 3×3-as kosárlabda? A 3×3-as kosárlabdát egy térfélen játssza két csapat, három-három emberrel egy palánkra. Tizenkét másodperces támadóidők vannak, a mérkőzés tíz percig vagy 21 pontig tart. A teremsportággal ellentétben itt egy- és kétpontos kosarak vannak. A szakág 2020-tól olimpiai sportág lett, vagyis Tokióban már ott lesznek a legjobbak!

A 3×3 World Tour Masters sorozatban a világ legjobb három a három elleni kosárlabdázói küzdenek meg egymással. A négy kontinensen megrendezett hét selejtezőn a pénzdíjak mellett világranglista pontokat is szerezhetnek az együttesek, melyek segítségével kvalifikálhatják magukat az októberi, pekingi nagydöntőre. A debreceni forduló az ötödik, várhatóan legerősebb állomása lesz a világ körüli turnénak, de az első négy selejtező sem telt eseménytelenül – írja a debka.hu.

A selejtezőkön sem indulhat akárki, komoly kvalifikációs rendszer előzi meg a kétnapos tornákat. Az a csapat, amely részt szeretne venni egy World Tour Masters fordulón, annak a teniszből már jól ismert challengereken kell jól teljesítenie, ez gyakran egy három, négy vagy akár több állomásból álló selejtezősorozat. A másik módja a részvételnek az előző évi jó szereplés, hiszen a FIBA (a nemzetközi szövetség – a szerk.) kiemeltként kezeli a 2016-ban jól teljesítőket, így ők a hét fordulóból megnevezhetnek kettőt, melyen alanyi jogon elindulhatnak.

Az első fordulót Kanadában rendezték, ahol nem történt meglepetés, hiszen a világ második legjobb csapatának tartott Ljubljana veretlenül szerezte meg az aranyérmet. A döntőben a szintén jó erőkből álló házigazda Saskatoon együttesét győzték le, míg a harmadik helyet meglepetésre egy Puerto Rico-i csapat szerezte meg.

Két héttel később Japánba költözött a „cirkusz”, ahol hiába szerepeltek nagyszerűen az ázsiai csapatok, végül a délszláv együttesek osztoztak az érmeken. A 3×3 szeszélyességét bizonyítja, hogy a Kanadában diadalmaskodó szlovének ezúttal a csoportból sem jutottak tovább. Az első helyet végül a világranglista első Novi Sad Alwahda szerezte meg a szlovén Piran és a szerb Liman előtt.

Augusztus első hétvégéjén Prágában ütköztek meg a gárdák, ahol az újvidéki játékosokból álló, ám egyesült arab emírségekbeli színekben induló Novi Sad Alwahda idei második tornáját is veretlenül nyerte. A döntőben igazi szuperrangadóra került sor, hiszen a világranglista második Ljubljanát győzték le, méghozzá 21–11-es kiütéssel. A bronzérmet a szerb Zemun szerezte meg.

Múlt héten Svájcban csaptak össze a 3×3-asok, de meglepetés most sem született, hiszen a világelső ötből ötöt nyerve diadalmaskodott, annak ellenére, hogy a világ legjobb játékosának tartott Dusan Bulut nem volt a keretben. A legjobb nyolc között azért már rezgett a léc, hiszen a prágai bronzérmes Zemunt csak egy ponttal tudták legyőzni. A második helyet a házigazda Lausanne, a harmadikat pedig a lett Riga szerezte meg.

Debrecenben az eddigi legerősebb mezőny jött össze, hiszen az első két kiemeltként a Novi Sad és a Ljubljana is ott lesz a Nagytemplom előtt. Rajtuk kívül még két szerb és egy szlovén csapat kvalifikálta magát, de az Európa-bajnokságon kiválóan szereplő holland Amsterdam és lett Riga is jelen lesz. A szabadkártyával Budapest néven induló magyar válogatott a 8. kiemelt lesz ­világranglista pontjai alapján, mögöttük egy lengyel, egy uruguayi és egy brit együttes alkotja a mezőnyt. A fennmaradó 12. helyért augusztus 30-án, tehát a mai napon küzdenek meg a csapatok a Kossuth téren.

Rögtön a 3×3 World Tour Masters debreceni fordulója után, szeptember 1-3-ig U18-as Európa-bajnokságot rendeznek a Kossuth téren. 2015-ben Világbajnokság, 2016-ban pedig az Eb házigazdái volt a város, így ez lesz sorozatban a harmadik világverseny a Nagytemplom előtt.

12 fiú és 12 lány csapat szerepel a kontinenstornán, melyre a szolnoki és a rigai selejtezőn kvalifikálhatták magukat a nemzetek. A három plusz egy fős együtteseket a világranglista pontok alapján sorolták négy, három tagú csoportba. A hölgyeknél az A-csoportban szerepelnek a mieink, akik 2015-ben Eb-t nyertek, míg tavaly a második helyen végeztek Debrecenben. Az egyik ellenfél az az Olaszország lesz, akiket a szolnoki selejtezőn hosszabbításban vertünk a négy közé jutásért. A hármas utolsó tagja Lettország lesz, akik a hazai rendezésű selejtezőn az ezüstérmet szerezték meg. A B-csoportban a vb-ezüstérmes csehek, és a rigai tornát veretlenül nyerő spanyolok a favoritok. Belgium leginkább a szolnoki torna gólkirálynőjében, Maxuelle Lisowa-Mbaka képességeiben bízhat.

A C-jelű hármas talán a leggyengébb, az ukránok 3., a hollandok 5. helyen végeztek Lettországban, míg a lengyelek hozzánk hasonlóan az elődöntőig jutottak Szolnokon. Végül, de nem utolsó sorban következzen a franciák által fémjelzett D-csoport. Franciaország címvédőként léphet pályára, ráadásul az idei csapatuk is bombaerős, hiszen a magyar selejtezőt is tükörsimán nyerték. Nem lesz egyszerű dolguk azonban, hiszen Oroszország egy világbajnoki bronzéremmel a nyakában érkezik Debrecenbe, kettejük csatája lesz a legerősebb a csoportmérkőzések során. A trió harmadik tagja Izrael, akik Európa-bajnokságon utoljára le tudták győzni Franciaországot, még 2015-ben.

A magyar fiúk a D-csoportba kerültek, ahol a szolnoki selejtezőt megnyerő észtekkel és a mindig erős szerbekkel kell megküzdeniük a továbbjutásért. A regnáló U18-as világbajnok és Európa-bajnoki ezüstérmes belgák az A-jelű trióba kerültek, ahol a csehek és a hollandok várhatóan a második helyért fognak megküzdeni. A B-csoportban a rigai torna első három helyezettje csap össze újra egymással, a román-olasz-spanyol hármasban még a körbeverés is elképzelhető. A címvédő az erősebbik nemnél is Franciaország, nehéz elképzelni, hogy a C-csoportban Ukrajna vagy Izrael megelőzze őket, várhatóan a második, még továbbjutó helyért lesz nagy csata – áll a debka.hu elemzésében.

A magyar lányok szeptember elsején az A-csoportban Olaszországgal (11 óra) és Lettországgal (14:05) játszanak, míg a fiúk szeptember másodikán a D-csoportban a szerbekkel (17:20) és az észtekkel (21:05) csapnak össze.

A döntőkre szeptember 3-án 20:40-kor, illetve 21:10-kor kerül sor.

Az eseményekre a belépés díjtalan, s mivel az időjárás is kedvezőnek ígérkezik, mnidenkit bátorítok arra, hogy látogasson el a debreceni Nagytemplomhoz, hogy testközelből láthassa ezt a két, várhatóan igen látványos tornát!

Leave a Reply